ΑρχικήsecurityΝέο Android malware εμφανίζεται σαν ενημέρωση συστήματος!

Νέο Android malware εμφανίζεται σαν ενημέρωση συστήματος!

Android malware

Καθημερινά, ακούμε για έναν μεγάλο αριθμό παραβιάσεων και επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται κάθε δυνατό τρόπο για να μολύνουν τα θύματά τους. Στο στόχαστρό τους βρίσκονται τόσο χρήστες υπολογιστών όσο και κινητών συσκευών. Αυτό το διάστημα κυκλοφορεί ένα malware που στοχεύει χρήστες Android συσκευών. Οι hackers έχουν βρει έναν έξυπνο τρόπο να μολύνουν τα δυνητικά θύματα. Το malware εμφανίζεται ως ενημέρωση συστήματος.

Δείτε επίσης: ESET: Ψεύτικη εφαρμογή Clubhouse εγκαθιστά malware σε Android συσκευές

Σύμφωνα με την εταιρεία Zimperium zLabs, που ασχολείται κυρίως με το mobile security, μια νέα μορφή κακόβουλου λογισμικού, που εμφανίζεται ως ενημέρωση συστήματος, στοχεύει συσκευές Android. Οι χρήστες εγκαθιστούν την ψεύτικη ενημέρωση, πιστεύοντας ότι αναβαθμίζουν το τηλέφωνό τους σε μια νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος. Στην πραγματικότητα, όμως, το κακόβουλο λογισμικό προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο της συσκευής. Επιτρέπει στους εγκληματίες να καταγράφουν ήχο, να πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις, να τραβούν φωτογραφίες, να αναζητούν συγκεκριμένους τύπους αρχείων που υπάρχουν στο τηλέφωνο και να έχουν πρόσβαση σε μηνύματα εντός third-party εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το WhatsApp.

Δείτε επίσης: Hackers χρησιμοποίησαν 11 zerodays για να μολύνουν Windows, iOS και Android

Android ενημέρωση spyware

Αυτό το app θεωρείται μια “εξελιγμένη καμπάνια spyware με πολύπλοκες δυνατότητες, σύμφωνα με τους ερευνητές της zLabs. Μετά την εγκατάσταση, η συσκευή εγγράφεται στο Firebase Command and Control (C&C) και αναφέρει πληροφορίες σχετικά με το WhatsApp, πληροφορίες αποθήκευσης, σύνδεση στο Διαδίκτυο και μια σειρά από άλλες λεπτομέρειες.

Δείτε επίσης: Το WhatsApp έχει τερματίσει την υποστήριξη για iOS 9

Η ενεργοποίηση του spyware γίνεται με διάφορους τρόπους: εγκατάσταση μιας νέας εφαρμογής, λήψη ενός μηνύματος ή ακόμη και προσθήκη μιας νέας επαφής. Επίσης, η εγγραφή κλήσεων μπορεί να ξεκινήσει κατά την πραγματοποίηση ή λήψη μιας κλήσης. Τα μηνύματα μπορούν να καταγραφούν. Πρόκειται για ένα Android malware με πολλές δυνατότητες, που μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Το χειρότερο είναι ότι οι χρήστες των Android συσκευών δεν αντιλαμβάνονται όλα όσα γίνονται.

Επομένως, κατά την αποδοχή ενημερώσεων ή την εγκατάσταση νέων εφαρμογών στη συσκευή σας Android, είναι σημαντικό να γνωρίζετε από πού προέρχεται το λογισμικό που χρησιμοποιείτε. Για παράδειγμα, μια ενημέρωση Android δεν θα εμφανιστεί ποτέ με τη μορφή μιας νέας, αυτόνομης εφαρμογής. Όλοι οι χρήστες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να εγκαθιστούν λογισμικά μόνο από αξιόπιστες πηγές.

Πηγή: PCMag

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS