ΑρχικήinetΟ πύραυλος της SpaceX κατάφερε να προσγειωθεί αλλά εξερράγη μετά

Ο πύραυλος της SpaceX κατάφερε να προσγειωθεί αλλά εξερράγη μετά

Η SpaceX, απογείωσε την Τετάρτη, τον πρωτότυπο πύραυλό της, γνωστό ως SN10, σε μία δοκιμαστική πτήση πάνω από το Νότιο Τέξας. Λίγο αργότερα, ο πύραυλος προσγειώθηκε με επιτυχία κοντά στο σημείο απογείωσής του. Ωστόσο, περίπου τρία λεπτά μετά την προσγείωση, ο πύραυλος εξερράγη.

SpaceX

Το SN10 της SpaceX, είναι ένα πρώιμο πρωτότυπο του πυραύλου Starship Mars της εταιρείας. Η απογείωσή του πραγματοποιήθηκε περίπου στις 5:15 μ.μ. και έφτασε περίπου τα έξι μίλια πάνω από την περιοχή, όπως είχε γίνει και στις δύο προηγούμενες δοκιμαστικές πτήσεις που έχει πραγματοποιήσει η SpaceX, οι οποίες όμως δεν κατάφεραν να προσγειωθούν με επιτυχία. Το τελευταίο πρωτότυπο Starship κατάφερε να προσγειωθεί, αλλά εξερράγη λίγο μετά.

Είχαμε μια επιτυχημένη απαλή προσγείωση στο σημείο,” είπε ο μηχανικός της SpaceX John Insprucker κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής εκδήλωσης σχετικά με τη δοκιμαστική πτήση.

Δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε την έκρηξη του πυραύλου μετά την προσγείωσή του και η ζωντανή ροή της SpaceX διακόπηκε πριν από την ανάφλεξη.

Όπως δήλωσε ο μηχανικός, η SpaceX κατασκευάζει πολλά ακόμα πρωτότυπα και το επόμενο, το SN11, θα είναι έτοιμο για μία ακόμα δοκιμαστική πτήση «στο εγγύς μέλλον».

Η πρώτη απόπειρα απογείωσης του Πυραύλου, που θα γινόταν περίπου στις 3 μ.μ., ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX Elon Musk είπε σε ένα tweet ότι η ματαίωση προκλήθηκε από τα προκαθορισμένα πρότυπα της ώθησης του πυραύλου, τα οποία ο Musk περιέγραψε ως «ελαφρώς συντηρητικά». Πρόσθεσε ότι η εταιρεία θα αυξήσει το όριο ώθησης του πύραυλου, δίνοντας του έτσι περισσότερο χώρο για να πάρει ένα προβάδισμα κατά την απογείωση. Στη συνέχεια, η εταιρεία ανακύκλωσε τα καύσιμα του SN10 πριν από τη δεύτερη, επιτυχημένη προσπάθεια.

πύραυλος

Ο Musk εξήγησε για πρώτη φορά την προβλεπόμενη μέθοδο προσγείωσης του Starship κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης το Σεπτέμβριο του 2019. Το χαρακτήρισε ως έναν μοναδικό ελιγμό, που θα επέτρεπε στον πύραυλο να επιστρέψει στη γη, με την κοιλιά του στραμμένη προς το έδαφος, καθώς τα τέσσερα πτερύγιά του μετατοπίζονται ελαφρώς για να τον διατηρήσουν σταθερό. Είναι ένας ελιγμός που θα  μιμηθεί έναν skydiver, αντί για την ευθεία κατακόρυφη κάθοδο στη Γη που χρησιμοποιούν οι πύραυλοι Falcon 9 της SpaceX όταν προσγειώνονται.

Η τελειοποίηση του ελιγμού προσγείωσης είναι απαραίτητη για να “επιτρέψει ένα πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο σύστημα μεταφοράς που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει τόσο πλήρωμα όσο και φορτία σε πτήσεις μεγάλης διάρκειας, διαπλανητικές πτήσεις και να βοηθήσει την ανθρωπότητα να επιστρέψει στη Σελήνη και να ταξιδέψει στον Άρη και πέρα ​​από αυτόν“, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας.

Η SpaceX σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το Starship για διάφορους σκοπούς, όπως το να βοηθήσει ενδεχομένως τις προσπάθειες προσγείωσης της NASA στη Σελήνη και τελικά να ξεκινήσει την μεταφορά φορτίων και ανθρώπων στον Άρη.

Το Starship βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια ανάπτυξης. Ένα πρωτότυπο πλήρους κλίμακας δεν έχει ακόμη κατασκευαστεί. Η SpaceX δεν έχει ξεκινήσει ακόμα να δοκιμάζει δημόσια τον Super Heavy, έναν τεράστιο ενισχυτή πυραύλων που θα χρειαστεί για να προωθήσει του Starship στην τροχιά της Γης ή πέραν αυτής. Ο Musk δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξής του, ότι αναμένει πως το Starship θα πραγματοποιεί τακτικές πτήσεις έως το 2023 και ελπίζει ότι ο πύραυλος θα φτάσει σε τροχιά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Δεν είναι σαφές εάν η SpaceX θα ξεπεράσει αυτήν την προθεσμία. Η αεροδιαστημική βιομηχανία και ιδιαίτερα ο Musk, είναι διαβόητοι για την ανακοίνωση έργων που χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο, από ό, τι αναμενόταν αρχικά.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS