ΑρχικήsecurityΚάτοικος Βερολίνου φυλακίζεται για απειλή βομβαρδισμού νοσοκομείου της NHS

Κάτοικος Βερολίνου φυλακίζεται για απειλή βομβαρδισμού νοσοκομείου της NHS

Ένας κάτοικος του Βερολίνου κατηγορείται για εκβιασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) και για την απειλή βομβαρδισμού νοσοκομείου. Ο ένοχος ζητούσε από την υπηρεσία 10 εκατομμύρια £ σε Bitcoin προκειμένου να μην πραγματοποιήσει την απειλή του.

NHS
Κάτοικος Βερολίνου φυλακίζεται για απειλή βομβαρδισμού νοσοκομείου της NHS

Ο κατηγορούμενος ονομάζεται Emil Apreda, είναι 33 χρονών, Ιταλός και κάτοικος του Βερολίνου.

Την Παρασκευή, ο δικαστής του Επαρχιακού Ποινικού Δικαστηρίου του Βερολίνου καταδίκασε τον Apreda σε φυλάκιση τριών ετών.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο Apreda έστελνε απειλητικά emails στην NHS μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2020, στα οποία έλεγε ότι θα πυροδοτούσε μια βόμβα σε νοσοκομείο του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα έκανε πίσω, μόνο αν η NHS του έδινε 10 εκατομμύρια £ σε cryptocurrency.

Ο Nigel Leary, Αναπληρωτής Διευθυντής της Εθνικής Μονάδας Εγκλήματος στον κυβερνοχώρο του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA), δήλωσε ότι ο ένοχος απειλούσε την NHS για περίπου 6 εβδομάδες.

Το πρώτο απειλητικό email στάλθηκε στις 25 Απριλίου, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η NHS ήταν η πρώτη που έλαβε το email με την απειλή για βομβαρδισμό νοσοκομείου. Μετά από λίγες ώρες, ο κατηγορούμενος έστειλε το ίδιο email και στην NCA.

Ο Apreda εκμεταλλεύτηκε και επίκαιρα θέματα. Προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την πανδημία COVID-19, αλλά ισχυρίστηκε επίσης ότι θα βάλει εκρηκτικά και σε διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter. Επιπλέον, η υπηρεσία πληροφοριών λέει ότι ο Apreda απείλησε ότι θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των μελών του κοινοβουλίου.

βομβαρδισμού νοσοκομείου
Κάτοικος Βερολίνου φυλακίζεται για απειλή βομβαρδισμού νοσοκομείου της NHS

Η NCA πιστεύει ότι οι απειλές του Apreda στην NHS και αλλού ήταν μια απόπειρα “social engineering” με σκοπό να πιέσει την κατάσταση και να λάβει τα Bitcoin που ζητούσε. Η υπηρεσία πληροφοριών δεν πιστεύει πραγματικά ότι ο Apreda είχε πρόσβαση σε εκρηκτικά υλικά.

Η NHS δεν ανταποκρίθηκε στις απόπειρες εκβιασμού

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο εκβιασμός και οι απειλές συνεχίστηκαν μέχρι τη σύλληψή του τον Ιούνιο.

Η δίκη του Apreda ξεκίνησε στις 11 Δεκεμβρίου στη Γερμανία. Τώρα καταδικάστηκε, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση έως ότου επικυρωθεί η απόφαση.

Η NCA έλαβε σοβαρά την υπόθεση του Apreda. Η έρευνα για τον ένοχο απαιτούσε “δυναμική και σημαντική ανταπόκριση”, σύμφωνα με το πρακτορείο. Ο πιθανός κίνδυνος αυξήθηκε όταν ο Apreda ισχυρίστηκε ότι ήταν μέρος της “Combat 18” και ενώ δεν έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξακολουθεί να είναι μια ομάδα με εξτρεμιστικές και ακροδεξιές τάσεις.

Τα νοσοκομεία, από τη φύση τους, είναι ανοιχτοί χώροι και έχουν πάντα πολύ κόσμο. Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, ειδικά, ήταν από τους λίγους χώρους που είχαν τόσο πολύ κόσμο μαζεμένο. Επομένως, η απειλή για βομβαρδισμό κάποιου νοσοκομείου της NHS ήταν πολύ σημαντικό ζήτημα.

Κάτοικος Βερολίνου φυλακίζεται για απειλή βομβαρδισμού νοσοκομείου της NHS

Η Apreda δεν εκδόθηκε, αλλά θα αντιμετώπιζε “παρόμοιες” κατηγορίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την NCA.

Πηγή: ZDNet

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS