ΑρχικήsecurityLakehead University: Κυβερνοεπίθεση επηρεάζει υπολογιστές κι υπηρεσίες

Lakehead University: Κυβερνοεπίθεση επηρεάζει υπολογιστές κι υπηρεσίες

Το καναδικό ερευνητικό Lakehead University υπέστη κυβερνοεπίθεση που το ανάγκασε την προηγούμενη εβδομάδα να διακόψει την πρόσβαση στους servers του. Οι υπηρεσίες του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένου του επίσημου site του, βρίσκονται από τις 16 Φεβρουαρίου εκτός λειτουργίας, ενώ έκλεισαν επίσης υπολογιστές στις πανεπιστημιουπόλεις Thunder Bay και Orillia, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της επίθεσης.

Lakehead University: Κυβερνοεπίθεση επηρεάζει υπολογιστές κι υπηρεσίες

Στις 18 Φεβρουαρίου, το Lakehead University παρείχε μερικές πληροφορίες σχετικά με την εν λόγω κυβερνοεπίθεση, αναφέροντας ότι αυτή είχε ως στόχο τους file share servers του. Ωστόσο, το πανεπιστήμιο δεν αποκάλυψε πρόσθετες πληροφορίες αλλά ούτε και τη φύση του συμβάντος.
Επί του παρόντος, το εκπαιδευτικό ίδρυμα διεξάγει έρευνα, για να προσδιορίσει ποιοι servers και ποιες πληροφορίες έχουν επηρεαστεί από το περιστατικό ασφαλείας. Μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, όλες οι πληροφορίες που χρησιμοποιούνται και αποθηκεύονται στους file share servers, δεν θα είναι προσβάσιμες και οι υπολογιστές στην πανεπιστημιούπολη δεν θα είναι διαθέσιμοι για χρήση.

Το Lakehead University συνιστά σε οποιονδήποτε διατηρεί σετ credentials σε έγγραφα στο σύστημα κοινής χρήσης αρχείων ή σε υπολογιστή της πανεπιστημιούπολης, να αλλάξει, προληπτικά, τους κωδικούς πρόσβασής του.

Ενώ αυτή είναι μια λογική πρόταση σε περίπτωση παραβίασης, το γεγονός ότι η κυβερνοεπίθεση εξαπλώθηκε σε υπολογιστές της πανεπιστημιούπολης μπορεί να υποδηλώνει ότι πρόκειται για ransomware επίθεση. Ωστόσο, όπως αναφέραμε προηγουμένως, το πανεπιστήμιο δεν έχει αποκαλύψει τη φύση ή την έκταση της επίθεσης. Επιπλέον, οι σχολικοί αξιωματούχοι δεν έχουν πει εάν διακυβεύονται προσωπικές ή οικονομικές πληροφορίες που χειρίζεται το πανεπιστήμιο.

χάκερ

Το Lakehead University έχει ακυρώσει όλες τις εκδηλώσεις του, των συμπεριλαμβανομένων διαδικτυακών σεμιναρίων και των virtual εκδρομών των Thunder Bay και Orillia που είχαν προγραμματιστεί για τις 26 Φεβρουαρίου. Δεδομένου ότι όλες οι υπηρεσίες είναι εκτός λειτουργίας, ορισμένοι φοιτητές δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους καθηγητές τους, να πάρουν το ακαδημαϊκό τους ημερολόγιο, να χρησιμοποιήσουν τη βιβλιοθήκη, να υποβάλουν έγγραφα ή πληρωμές.

Lakehead University: Κυβερνοεπίθεση επηρεάζει υπολογιστές κι υπηρεσίες

Σε ένα tweet που κοινοποίησε το Lakehead University στις 19 Φεβρουαρίου, προσέφερε μια πιθανή λύση στους φοιτητές, τους καθηγητές και το προσωπικό για να αποκτήσουν πρόσβαση μέσω email. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος δεν λειτουργεί σε όλες τις περιπτώσεις. Το πανεπιστήμιο είπε ότι εάν τα στοιχεία σύνδεσης είναι διαθέσιμα στο πρόγραμμα περιήγησης, οι χρήστες θα μπορούσαν να φορτώσουν τα εισερχόμενα του Gmail.

Lakehead University: Κυβερνοεπίθεση επηρεάζει υπολογιστές κι υπηρεσίες

Οι φοιτητές βασίζονται στις υπηρεσίες του πανεπιστημίου για να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακές εκπαιδευτικές πλατφόρμες. Οι σύνδεσμοι μαθημάτων, οι υπηρεσίες Google (Gmail, Docs) και η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου είναι απαραίτητες.

Όπως αναφέρει το BleepingComputer, οι αξιωματούχοι του πανεπιστημίου δεν έχουν αποφασίσει ακόμη σχετικά με το εάν θα προχωρήσουν σε αναβολή των εξετάσεων ή παράταση της εβδομάδας διαβάσματος, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο. Πρωτεύων στόχος του πανεπιστημίου είναι να αποκαταστήσει τις υπηρεσίες όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να ξεκινήσουν και πάλι τα μαθήματα μέσα στις επόμενες μέρες.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS