ΑρχικήinetΜάλλον ανιχνεύθηκε το πρώτο ραδιοσήμα από έναν εξωπλανήτη

Μάλλον ανιχνεύθηκε το πρώτο ραδιοσήμα από έναν εξωπλανήτη

Οι επιστήμονες μπορεί να έχουν λάβει τα πρώτα ραδιοσήματα από έναν εξωηλιακό πλανήτη (ή εξωπλανήτη).

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να επιτρέψει έναν νέο σημαντικό τρόπο εξέτασης και κατανόησης των απομακρυσμένων κόσμων, αναφέρουν οι αστρονόμοι που το βρήκαν. Τα σήματα προέρχονται από τον αστερισμό Boötes.

Αλλά οι ερευνητές αναφέρουν πιο συγκεκριμένα: “Τα ραδιοσήματα προέρχονται από έναν εξωπλανήτη, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που συλλέξαμε ποτέ εκπομπή ραδιοφώνου από άλλο πλανήτη εκτός της γειτονιάς μας.”

“Το ραδιοσήμα προέρχεται από το σύστημα Tau Boötes, το οποίο περιέχει ένα δυαδικό αστέρι και έναν εξωπλανήτη” δήλωσε ο Jake D Turner, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Cornell, ο οποίος βοήθησε στην μελέτη.

εξωπλανήτη ραδιοσήμα
Μάλλον ανιχνεύθηκε το πρώτο ραδιοσήμα από έναν εξωπλανήτη

Πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η πηγή των σημάτων. Αλλά αν ισχύει, τότε μας προσφέρεται ένας εντελώς νέος τρόπος για να κατανοήσουμε τους κόσμους που απέχουν πολλά έτη φωτός από εμάς.

Οι ερευνητές εντόπισαν τις εκρήξεις χρησιμοποιώντας ένα ραδιοτηλεσκόπιο στην Ολλανδία. Βρήκαν σήματα που προέρχονται από ένα σύστημα αστεριών που φιλοξενεί ένα είδος πλανήτη που είναι γνωστός ως “Hot Jupiter”.

“Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η ανίχνευση ραδιοφωνικού σήματος ανοίγεται ένα νέο παράθυρο στους εξωηλιακούς πλανήτες, δίνοντάς μας έναν νέο τρόπο να εξετάσουμε τους εξωγήινους κόσμους που είναι δεκάδες έτη φωτός μακριά” δήλωσε ο Ray Jayawardhana, καθηγητής του Cornell και συνεργάτης στην νέα έρευνα.

Εάν οι ερευνητές είναι σε θέση να εξετάσουν ραδιοσήματα από μακρινούς πλανήτες, θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν για να κατανοήσουν το μαγνητικό τους πεδίο. Αυτό με τη σειρά του θα βοηθούσε για να ανακαλύψουν τις ιδιότητες στο εσωτερικό τους και της ατμόσφαιρας τους, καθώς και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των αστεριών και των πλανητών – όλα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κατανοήσουν πόσο κατοικήσιμος μπορεί να είναι ο κάθε πλανήτης.

Η νέα έρευνα προκύπτει από την προηγούμενη δουλειά που έκανε η ομάδα για να εξετάσει τον δικό μας Δία και να επεκταθεί στο να καταλάβει πώς θα μπορούσε να φαίνεται αν τον δει κανείς από απόσταση έως και 100 ετών φωτός. Αυτό τους έδωσε το pattern που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να εντοπίσουν έναν παρόμοιο πλανήτη αλλού – κάτι το οποίο πιστεύουν ότι κατάφεραν τώρα.

Ωστόσο, το σήμα είναι ακόμα αδύναμο και μη επιβεβαιωμένο. Η περαιτέρω εξέταση με τη χρήση άλλων ραδιοτηλεσκοπίων θα βοηθήσει τους ερευνητές να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες και τελικά να πουν με βεβαιότητα εάν προέρχεται πραγματικά από άλλο πλανήτη.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS