ΑρχικήinetΗ σύγκρουση αστεριών νετρονίου μπορεί να δημιούργησε ένα νέο αστέρι

Η σύγκρουση αστεριών νετρονίου μπορεί να δημιούργησε ένα νέο αστέρι

Το τηλεσκόπιο Hubble της NASA εντόπισε μια λάμψη φωτός 10 φορές πιο φωτεινή από το αναμενόμενο… τι είναι όμως αυτό; Ίσως η γέννηση ενός λεγόμενου magnetar (ένα αστέρι νετρονίων με πυκνά μαγνητικά πεδία).

Όταν δύο αστέρια νετρονίων συγκρούονται, το σύμπαν κραυγάζει. Η ακραία συντριβή είναι εκρηκτική και δημιουργεί μια «kilonova», η οποία εκπέμπει μια φωτεινή, γρήγορη έκρηξη ακτίνων γ. Στέλνει επίσης κυματισμούς στο ύφασμα του χωροχρόνου. Στη συνέχεια, πιστεύουν οι επιστήμονες ότι το κοσμικό “σπάσιμο” δημιουργεί πιθανώς ένα νέο συγχωνευμένο αντικείμενο που καταρρέει γρήγορα σε μια μαύρη τρύπα. Αλλά… τι γίνεται αν επιβιώσει;

αστέρι
Η σύγκρουση αστεριών νετρονίου μπορεί να δημιούργησε ένα νέο αστέρι

Μια νέα μελέτη, η οποία πρόκειται να δημοσιευτεί στο The Astrophysical Journal, περιγράφει ακόμη το φωτεινότερο kilonova και υποδηλώνει ότι μια σύγκρουση με αστέρια νετρονίων μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει την δημιουργία ενός magnetar, ένα αστέρι νετρονίων με πυκνά μαγνητικά πεδία.

Στις 22 Μαΐου, Ο Neil Gehrels της NASA, ένα διαστημικό τηλεσκόπιο, εντόπισε μια έκρηξη ακτίνων γ σε μια εξαιρετικά μακρινή γωνία του διαστήματος, που ονομάστηκε GRB 200522A. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτοί οι τύποι μικρών εκρήξεων συμβαίνουν όταν δύο αστέρια νετρονίων συγκρούονται, οπότε όταν ένα τηλεσκόπιο βλέπει ένα, υπάρχει μια τρελή προσπάθεια να ληφθούν παρατηρήσεις σε άλλα μήκη κύματος στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Η εν λόγω σύγκρουση συνέβη πριν από περίπου 5,5 δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά τα τηλεσκόπια μας τώρα έλαβαν τα σήματα.

Στη νέα μελέτη, η ερευνητική ομάδα επισήμανε μια σειρά διαφορετικών διαστημικών και επίγειων τηλεσκοπίων στο GRB 200522A, συμπεριλαμβανομένου του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble της NASA, και παρατήρησε την πτώση μετά την έντονη έκρηξη των ακτίνων γ.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα ακτίνων Χ, radio και υπέρυθρων, η ομάδα μπόρεσε να μετρήσει τη φωτεινότητα της έκρηξης των ακτίνων γ. Ωστόσο, υπήρχε μια συγκεκριμένη παρατήρηση που δεν είναι πολύ φυσιολογική. Οι σχεδόν υπέρυθρες εικόνες από το Hubble έδειξαν μια εξαιρετικά φωτεινή έκρηξη – περίπου 10 φορές φωτεινότερη από οποιαδήποτε kilonova έχει δει ποτέ (αν και μέχρι στιγμής έχουν παρατηρηθεί ελάχιστες).

“Το φως υπέρυθρης ακτινοβολίας που είδαμε από το GRB 200522A ήταν πολύ φωτεινό για να εξηγηθεί από μια τυπική ραδιενεργή kilonova.” λέει η Wen-fai Fong, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο Northwestern και επικεφαλής συγγραφέας της νέας έρευνας.

Η Fong και η ομάδα της τελικά εγκαταστάθηκαν σε ένα μοντέλο που ονόμασαν “magnetar-boosted kilonova” για να εξηγήσουν την ακραία φωτεινότητα.

Η Kilonova δημιουργείται όταν δύο πυκνά κοσμικά αντικείμενα – όπως αστέρια νετρονίων και μαύρες τρύπες – συγκρούονται μεταξύ τους. Η διαδικασία συγχώνευσης εκτοξεύει έναν τόνο υποατομικού υλικού στο διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας έκρηξης ακτίνων γ.

Η συνεχής παρακολούθηση του GRB 200522A με ραδιοτηλεσκόπια θα βοηθήσει τους ειδικούς να προσδιορίσουν με μεγαλύτερη σαφήνεια τι ακριβώς συνέβη γύρω από την έκρηξη ακτίνων γ. Τα ραδιοκύματα από το συμβάν θα πρέπει να είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν τι παρατηρήθηκε στα μήκη κύματος υπέρυθρων, αλλά ο χρόνος που χρειάζονται αυτά τα κύματα για να φτάσουν στη Γη εξαρτάται από το περιβάλλον γύρω από το GRB 200522A. Το μοντέλο υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να πάρει περίπου έξι χρόνια μέχρι να πάρουμε ένα τέτοιο σήμα και η Fong λέει ότι η ομάδα θα παρακολουθεί τις εκπομπές radio για τα επόμενα χρόνια.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS