ΑρχικήyoutubeΧάκερς χτύπησαν την «ψυχρή αλυσίδα» μεταφοράς εμβολίων COVID-19!

Χάκερς χτύπησαν την «ψυχρή αλυσίδα» μεταφοράς εμβολίων COVID-19!

Άγνωστοι χάκερς πραγματοποίησαν κυβερνοεπίθεση στην «ψυχρή αλυσίδα» εφοδιασμού που απαιτείται για τη μεταφορά και παράδοση των εμβολίων για τον COVID-19, όπως αναφέρει νέα έκθεση της IBM. Η έκθεση περιγράφει αναλυτικά μια αναβαθμισμένη μεθοδική επιχείρηση, η οποία πιθανώς υποκινείται από κάποιο συγκεκριμένο κράτος. Αυτή η έκθεση ακολουθεί μια σειρά ερευνητικών εκθέσεων για την κυβερνοασφάλεια, οι οποίες δείχνουν ότι κυβερνήσεις κρατών προσλαμβάνουν χάκερς για να παραβιάσουν δίκτυα εργαστηρίων και οργανισμών που δουλεύουν πάνω στην ανάπτυξη εμβολίων για τον ιό.

Με την επίθεση στην «ψυχρή αλυσίδα» εφοδιασμού εμβολίων για τον COVID-19, οι χάκερς φαίνεται ότι προσπάθησαν να αλλοιώσουν ή να αποσπάσουν πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες διατήρησης των εμβολίων COVID-19 σε ψυχρές θερμοκρασίες, κατά τη διάρκεια μεταφοράς τους από τα εργοστάσια παραγωγής στα νοσοκομεία και τα ατομικά ιατρεία.

Χάκερς χτύπησαν την «ψυχρή αλυσίδα» μεταφοράς εμβολίων COVID-19!
Εμβόλια για COVID-19

Σύμφωνα με την έκθεση που κατάρτισε η ειδική ομάδα διασφάλισης πληροφοριών της IBM, οι κυβερνοεγκληματίες στόχευσαν οργανισμούς με σύστημα «ψυχρή αλυσίδας», επικουρούμενους από τη ΣΔΙΤ με όνομα «Συμμαχία για το Εμβόλιο (GAVI)», η οποία είναι υπεύθυνη για την ανοσοποίηση φτωχότερων χωρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η η συντήρηση των εμβολίων σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία τους. Τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna που πρόκειται να εγκριθούν για μαζική διανομή στην αγορά, έχουν ορισμένους περιορισμούς. Για παράδειγμα, το εμβόλιο της πρώτης πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασίες κάτω των 70-80 οC, ενώ το εμβόλιο της δεύτερης τουλάχιστον στους -20 oC.

Χάκερς χτύπησαν την «ψυχρή αλυσίδα» μεταφοράς εμβολίων COVID-19!
Χάκερς χτύπησαν την «ψυχρή αλυσίδα» μεταφοράς εμβολίων COVID-19

Η χάκερς έστειλαν phishing emails τα οποία υποτίθεται ότι προέρχονταν από στελέχη της Haier Medical, ενός κινεζικού παρόχου ψυγείων ακραία χαμηλών θερμοκρασιών. Τα emails περιείχαν ένα συνημμένο αρχείο HTML που ζητούσε από τον παραλήπτη να εισάγει το username και τον κωδικό πρόσβασής του. Με αυτόν τον τρόπο, οι χάκερς επεδίωκαν να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο του θύματος. Αυτά τα emails στάλθηκαν σε όλο τον στοχεύοντας κυρίως υπαλλήλων συγκεκριμένων εταιρειών της «ψυχρή αλυσίδας».

Παρόλο που οι ερευνητές δεν είχαν αρκετές πληροφορίες για να προσδιορίσουν με βεβαιότητα ποιος βρίσκεται πίσω από την εν λόγω εκστρατεία, είναι πεπεισμένοι ότι πρόκειται για έργο κρατικών όχι ανεξάρτητων χάκερς.

Χάκερς χτύπησαν την «ψυχρή αλυσίδα» μεταφοράς εμβολίων COVID-19!
«Ψυχρή αλυσίδα» μεταφοράς εμβολίων COVID-19

Οι χώρες που φέρονται να είναι οι βασικοί ύποπτοι για την κακόβουλη εκστρατεία είναι η Κίνα, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία.

Η IBM συνιστά στους διεθνείς οργανισμούς, τα κράτη και τις εταιρείες να ενισχύσουν στον μέγιστο βαθμό την κυβερνοασφάλειά τους, καθώς αυτή η παράμετρος αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την απρόσκοπτη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τέλος, το FBI έχει λάβει γνώση για το περιστατικό και θα κινήσει όλα τα απαραίτητα μέσα, ενώ η «Συμμαχία για το Εμβόλιο (GAVI) διαβεβαίωσε πως έχει αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας για την απόκρουση τέτοιων επιθέσεων, τα οποία θα συνεχίσει να βελτιστοποιεί.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS