ΑρχικήHow ToΠώς θα μείνουμε ασφαλείς από κυβερνοεπιθέσεις ενώ ταξιδεύουμε

Πώς θα μείνουμε ασφαλείς από κυβερνοεπιθέσεις ενώ ταξιδεύουμε

Οι περισσότεροι από εμάς όταν ταξιδεύουμε, έχουμε μαζί μας πολλές συσκευές, όπως τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, iPad κ.α, τα οποία περιέχουν προσωπικά μας δεδομένα που μπορούν να παραβιαστούν από επίδοξους hackers. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα απλά βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε προκειμένου να είμαστε ασφαλείς.

ασφαλείς

Το πρώτο πράγμα για το οποίο πρέπει να φροντίσουμε, είναι η συσκευή μας να κλειδώνει με κάποιο PIN ή άλλη μορφή ασφάλειας όπως Face ID ή Fingerprint ID. Επιπλέον πολύ σημαντικό, αλλά ίσως όχι τόσο προφανές, είναι το λειτουργικό σύστημα όλων των συσκευών να είναι ενημερωμένο, για να διορθώνονται τυχόν κενά ασφαλείας.

Ένα άλλο σημαντικό βήμα είναι η εγκατάσταση ενός προγράμματος antivirus, ώστε να διατηρήσουμε τα προσωπικά και επιχειρηματικά στοιχεία μας ασφαλή κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού.

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέχουμε είναι η χρήση των δημόσιων WiFi στην πόλη που επισκεπτόμαστε. Όσο εύχρηστα κι αν είναι, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε μη κρυπτογραφημένα δίκτυα WiFi και εάν είναι απαραίτητο, προσπαθούμε να μην μπαίνουμε σε λογαριασμούς που περιέχουν προσωπικές πληροφορίες, όπως τραπεζικές εφαρμογές. Επιπλέον δεν αφήνουμε το Bluetooth μόνιμα ενεργοποιημένο, όταν δεν το χρησιμοποιούμε.

Πολύ σημαντικό για την διαδικτυακή μας ασφάλεια, τόσο στο σπίτι όσο και κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, είναι η χρήση Password Manager. Παράλληλα με τη χρήση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων, είναι το πιο σημαντικό βήμα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να διατηρήσουμε τα δεδομένα μας στο διαδίκτυο ασφαλή. Με τόσους πολλούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούμε καθημερινά, είναι πολύ δελεαστικό να χρησιμοποιούμε σε όλους τον ίδιο κωδικό πρόσβασης. Ωστόσο αυτή η πρακτική είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς αν ένας hacker κλέψει τον κωδικό μας, θα αποκτήσει αυτόματα πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς μας.

Επιπρόσθετα με τον Password Manager, είναι καλό να χρησιμοποιούμε κι ένα VPN ή υπηρεσία Proxy όταν ταξιδεύουμε. Αυτές οι υπηρεσίες κρύβουν τις διαδικτυακές μας ενέργειες, καθιστώντας τις σχεδόν μη ανιχνεύσιμες και εμποδίζοντας τους επίδοξους κυβερνοεγκληματίες να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα.

Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε, είναι ότι ενώ η τεχνολογία προσφέρει μεγάλα οφέλη στην καθημερινότητά μας, έχει φέρει μαζί της και αρκετούς κινδύνους για την ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων. Γι’ αυτό από τη μεριά μας πρέπει να ακολουθούμε τους κατάλληλους κανόνες προστασίας για να είμαστε όσο πιο ασφαλείς γίνεται.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS