ΑρχικήUpdatesGoogle: Θα δείχνει όταν κάνετε photoshop στις selfie σας

Google: Θα δείχνει όταν κάνετε photoshop στις selfie σας

Πιθανότατα έχετε δει πολλές φωτογραφίες απίστευτα επεξεργασμένες, με ανελέητο photoshop σε όλο το Instagram, και αναρωτηθήκατε αν θα έχετε ποτέ αυτό το απίστευτο επίπεδο τελειότητας. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φωτογραφίες στο διαδίκτυο έχουν υποστεί επεξεργασία και ορισμένες κάμερες smartphone ενεργοποιούν κάποιο είδος φίλτρου ή εξομάλυνσης από προεπιλογή. Μέσω της πρωτοβουλίας Ψηφιακής Ευημερίας, η Google έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο για έλεγχο και διαφάνεια γύρω από τα φίλτρα selfie. Αυτό προορίζεται να συμβάλει στο σεβασμό των «προσωπικών επιλογών σχετικά με το ρετουσάρισμα προσώπου σε smartphone», δήλωσε η εταιρεία.

Google: Θα δείχνει όταν κάνετε photoshop στις selfie σας
Google: Θα δείχνει όταν κάνετε photoshop στις selfie σας

Η Google διαπίστωσε από πολλές μελέτες και συνεντεύξεις με εμπειρογνώμονες παιδικής και ψυχικής υγείας, ότι όταν κάποιος δε γνωρίζει ότι μια εφαρμογή φωτογραφικής μηχανής ή φωτογραφίας έχει εφαρμόσει ένα φίλτρο, οι εικόνες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική ευεξία.

«Αυτά τα προεπιλεγμένα φίλτρα μπορούν να καθορίσουν αθόρυβα ένα πρότυπο ομορφιάς με το οποίο συγκρίνονται ορισμένοι,» έγραψε ο διευθυντής προϊόντων Vinit Modi σε μια δημοσίευση blog.

Τηλέφωνα όπως οι ναυαρχίδες Galaxy της Samsung και ακόμη και τα Pixel της Google, έχουν ενσωματώσει αυτόματο ρετουσάρισμα selfie στις εφαρμογές της κάμερας, αλλά μερικές φορές μπορεί να χρειαστούν πολλά βήματα για να τα βρείτε, να τα απενεργοποιήσετε ή να τα ενεργοποιήσετε. Με τη νέα της προσέγγιση, η Google θέλει να καταστήσει σαφέστερο εάν μια φωτογραφία που τραβάτε έχει ενεργοποιημένο ένα εφέ.

Αυτή η λειτουργία θα ξεκινήσει να κυκλοφορεί στο Pixel 4a. Το ρετουσάρισμα προσώπου είναι απενεργοποιημένο από προεπιλογή και μια επερχόμενη ενημέρωση θα χρησιμοποιεί πιο ουδέτερη γλώσσα και σύμβολα για αυτά τα εργαλεία, σε αντίθεση με λέξεις όπως «καλλωπισμός» ή «τελειοποίηση». Μία από αυτές τις αλλαγές, για παράδειγμα, έχει την ετικέτα «λεπτή» αντί για «φυσική», η οποία περνάει το λανθασμένο μήνυμα ότι μια ελαφρώς επεξεργασμένη εικόνα είναι «φυσική».

Επίσης, εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο ρετουσαρίσματος, «θα δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής κάθε ρύθμισης και τι αλλάζει στην εικόνα σας,» δήλωσε ο Modi.

Αυτό το σύνολο οδηγιών δεν είναι κάτι που η Google θέλει να χρησιμοποιήσει μόνο με τα προϊόντα της – επιδιώκει να πείσει και άλλες εταιρείες.

«Η ουσιαστική αλλαγή απαιτεί συλλογική προσπάθεια, σε ένα ευρύ οικοσύστημα εφαρμογών και συσκευών,» έγραψε ο Modi, προσθέτοντας ότι οι συνεργάτες της Google έχουν μοιραστεί σχόλια από τους δικούς τους πελάτες που επαναλαμβάνουν αυτό που βρήκε η έρευνα.

Ο Modi επισήμανε το Snapchat ως «μια εφαρμογή που μοιράζεται τις πεποιθήσεις τους», προσθέτοντας ότι η προεπιλεγμένη εμπειρία κάμερας της εφαρμογής είναι αφιλτράριστη και ότι προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής φακών, οι οποίοι δίνουν εφέ στο πρόσωπό σας.

Google: Θα δείχνει όταν κάνετε photoshop στις selfie σας

Η Google σημείωσε επίσης ότι το εργαλείο Lens Studio του Snapchat για τη δημιουργία φίλτρων χρησιμοποιεί ετικέτες ουδέτερης αξίας και ότι «δεσμεύεται να συνεχίσει να κάνει βελτιώσεις σε αυτόν τον τομέα.»

Οι άνθρωποι ζήτησαν να επισημανθούν οι φωτογραφίες που έχουν υποστεί επεξεργασία έτσι ώστε οι χρήστες να μην πιστεύουν ότι οι «νοθευμένες» εικόνες είναι αντιπροσωπευτικές της πραγματικότητας. Δεν έχουμε δει ακόμη πλατφόρμες όπως το Instagram να σχολιάζουν την πιθανότητα μιας τέτοιας δυνατότητας. Προς το παρόν, η προσπάθεια της Google να ενθαρρύνει τη διαφάνεια στις selfies είναι ένα καλό πρώτο βήμα.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS