ΑρχικήsecurityΕισβάλλουν οι χάκερ στις έξυπνες καφετιέρες; Και αν ναι, γιατί;

Εισβάλλουν οι χάκερ στις έξυπνες καφετιέρες; Και αν ναι, γιατί;

Η καφετιέρα είναι αναμφισβήτητα μια πολύ σημαντική συσκευή για κάθε νοικοκυριό. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν διάφορες «έξυπνες» καφετιέρες που μπορούν να συνδεθούν με το «Internet of Things» (IoT), και είτε λειτουργούν αυτόματα με συγκεκριμένες ενδείξεις ή προγραμματίζονται μέσω του smartphone ή κάποιου έξυπνου ηχείου.

Η ιδέα μιας καφετιέρας που συνδέεται με το Wi-Fi και μπορεί να φτιάξει τον καφέ σας πριν καν σηκωθείτε από το κρεβάτι πιθανότατα σας φαίνεται υπέροχη. Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι ακόμη και αυτές οι «έξυπνες» καφετιέρες μπορούν να παραβιαστούν από τους χάκερ – οι επιτιθέμενοι θα μπορούσαν να φτάσουν στο σημείο να σας ζητήσουν να πληρώσετε λύτρα για να αποκτήσετε και πάλι τον έλεγχο της το οποίο μπορεί να σας φαίνεται αστείο αλλά δεν είναι.

χάκερ καφετιέρες

Αυτή η αποκάλυψη προέρχεται από τον Martin Hron που έκανε την σχετική έρευνα – ο οποίος εργάζεται ως ερευνητής της Avast. Ουσιαστικά, ο Hron ήθελε να συμπεράνει αν ήταν δυνατό για τους χάκερ να αποκτήσουν πρόσβαση όχι μόνο στο δίκτυο ενός σπιτιού μέσω μιας συσκευής IoT (ουσιαστικά το χρησιμοποιούν ως αδύνατο σημείο στο δίκτυο), αλλά ουσιαστικά να πάρουν τον έλεγχο συσκευών όπως οι καφετιέρες και να τις χρησιμοποιήσουν για κακόβουλους σκοπούς. Για να το κάνει αυτό, έκανε ένα τέστ με μια έξυπνη καφετιέρα που κοστίζει 250 $ και λειτουργεί με απομακρυσμένες εντολές μέσω ενός δικτύου Wi-Fi.

Η απάντηση στο τεστ που έκανε είναι ότι αυτό το είδος καφετιέρας μπορεί σίγουρα να παραβιαστεί, όπως δείχνει και το παρακάτω βίντεο του Ars Technica.

Η ουσία του ζητήματος είναι ότι η καφετιέρα λειτουργεί ως σημείο πρόσβασης στο Wi-Fi του σπιτιού. Ο Hron το εκμεταλλεύτηκε για να αναπτύξει ένα «ransomware hack», όπου ο υπολογιστής-στόχος ή μια συνδεδεμένη συσκευή βρίσκεται σε “ομηρία”. Μόλις συμβεί αυτό, ένας εισβολέας μπορεί είτε να σταματήσει την λειτουργία της, να εκθέσει πληροφορίες ή να την καταστρέψει έως ότου καταβληθεί το ποσό των λύτρων. Για παράδειγμα, αυτό σημαίνει ότι αν ενεργοποιήσετε την συσκευή τυχαία, μπορεί να εκτοξεύσει ζεστό νερό και γενικά να μην είναι λειτουργική μέχρι είτε να την αποσυνδέσετε από το ρεύμα είτε να συμμορφωθείτε με τις απαιτήσεις του χάκερ.

Παρόλο που είναι απίθανο οι χάκερ να πραγματοποιήσουν μια επίθεση μόνο και μόνο για να εισβάλουν στην καφετιέρα σας, είναι πιθανό να την χρησιμοποιήσουν ως δίοδο για το οικιακό δίκτυο σας. Εάν δεν μπορείτε να αποδεχτείτε την ιδέα ότι τα ζητήματα ασφάλειας μπορεί να σας στερήσουν τον καφέ σας – και πολλά άλλα πράγματα – απλά σηκωθείτε από το κρεβάτι και φτιάξτε τον μόνοι σας.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS