ΑρχικήsecurityΔημοφιλή TikTok profiles προωθούν scammy εφαρμογές

Δημοφιλή TikTok profiles προωθούν scammy εφαρμογές

TikTok

Σύμφωνα με την cybersecurity εταιρεία Avast, υπάρχουν τουλάχιστον τρία προφίλ TikTok με περισσότερους από 350.000 ακόλουθους (συνολικά) που έχουν προωθήσει scammy εφαρμογές για κινητά. Οι εφαρμογές αυτές έχουν φέρει κέρδη 500.000 $ στους απατεώνες.

Κάποιες από τις εφαρμογές είναι διαθέσιμες για Android και άλλες για iOS συσκευές και σύμφωνα με τους ερευνητές έχουν περισσότερους από 2,4 εκατομμύρια χρήστες.

Τα apps είναι διαθέσιμα σε επίσημα καταστήματα Android και iOS

Οι ερευνητές της Avast έμαθαν για τις scammy εφαρμογές από ένα παιδί που ανέφερε στην εταιρεία ένα προφίλ στο TikTok, το οποίο πρότεινε μία από τις ύποπτες εφαρμογές.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τρία τέτοια προφίλ, αν και είναι πιθανό να υπάρχουν περισσότερα. Τα δύο από αυτά ήταν επίσης στο TikTok. Το ένα προφίλ έχει περισσότερους από 330.000 ακόλουθους (7odestar). Το δεύτερο είχε πάνω από 28.000 ακόλουθους (Dejavuuu.Es3). Τέλος, βρέθηκε και ένας λογαριασμός στο Instagram με τουλάχιστον 5.000 ακόλουθους, που έκανε την ίδια δουλειά.

Οι εφαρμογές iOS και Android φαίνεται να έχουν αναπτυχθεί από το ίδιο άτομο ή ομάδα. Οι σύνδεσμοι που προωθούνται στα social media (TikTok, Instagram) οδηγούν στις iOS ή Android εκδόσεις των εφαρμογών, ανάλογα με τη συσκευή από την οποία πραγματοποιείται πρόσβαση στον σύνδεσμο“, δήλωσε η Avast.

Σύμφωνα με την έρευνα της Avast, οι εφαρμογές παρουσιάζονται σαν παιχνίδια ή προγράμματα λήψης μουσικής και wallpapers. Μετά την εγκατάσταση, εμφανίζουν συνεχώς διαφημίσεις και χρεώνουν τους χρήστες μεταξύ 2 και 10 $ για λειτουργίες που είτε δεν υπάρχουν είτε δεν λειτουργούν σωστά.

Τα στοιχεία της SensorTower δείχνουν ότι οι απατεώνες κατάφεραν να κερδίσουν τουλάχιστον 500.000 $.

Οι εφαρμογές δεν έχουν τόσο υψηλή βαθμολογία στις αξιολογήσεις, αλλά οι πιθανότητες εγκατάστασής τους αυξάνονται όταν αυτές προωθούνται από δημοφιλή προφίλ στο TikTok και άλλα social media.

εφαρμογές

Σύμφωνα με το Bleeping Computer, οι κακόβουλες εφαρμογές εξακολουθούν να υπάρχουν στα επίσημα καταστήματα εφαρμογών της Google και της Apple. Οι εφαρμογές είναι οι ακόλουθες:

  • Shock My Friends – Satuna (AppStore)
  • 666 Time (AppStore)
  • ThemeZone – Live Wallpapers (AppStore)
  • shock my friend tap roulette v (AppStore)
  • Ulimate Music Downloader – Free Download Music (Google Play)
  • Tap Roulette ++Shock my Friend (Google Play)
  • ThemeZone – Shawky App Free – Shock My Friends (Google Play)

Μερικές από τις παραπάνω εφαρμογές/παιχνίδια, που προωθήθηκαν μέσω TikTok, υπόσχονται μια καταπληκτική εμπειρία, που θα συνεπάρει τον παίκτη και τους φίλους του, αλλά το μόνο που κάνουν είναι να αδειάζουν την τσέπη του χρήστη και να τον βομβαρδίζουν με διαφημίσεις.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι χρήστες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τα παιχνίδια και τις εφαρμογές που προωθούνται μέσω social media, όπως τα TikTok, Instagram, Facebook κλπ. Ακόμα και αν διαφημίζονται από γνωστά πρόσωπα και δημοφιλείς λογαριασμούς, μπορεί να είναι απάτη. Οι λογαριασμοί μπορεί να μην είναι πραγματικοί ή να έχουν παραβιαστεί και να ελέγχονται από απατεώνες που ανεβάζουν ό,τι περιεχόμενο θέλουν. Μια καλή αναζήτηση και ο έλεγχος των αξιολογήσεων μιας εφαρμογής είναι απαραίτητα βήματα.

Ακόμη και αν οι κριτικές είναι θετικές, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις εφαρμογές που ζητούν χρήματα για νέα χαρακτηριστικά. Η απαίτηση 8 $ για ταπετσαρίες είναι υπερβολική, δεδομένου ότι πολλές νόμιμες εφαρμογές το παρέχουν δωρεάν.

Τέλος, πρέπει να είστε καχύποπτοι όταν μια εφαρμογή ζητά πρόσβαση σε πολλές πληροφορίες, οι οποίες δεν χρειάζονται για την αποτελεσματική λειτουργία της.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS