ΑρχικήinetMosAIc: Αλγόριθμος του MIT βρίσκει ομοιότητες ανάμεσα σε έργα τέχνης

MosAIc: Αλγόριθμος του MIT βρίσκει ομοιότητες ανάμεσα σε έργα τέχνης

Ο νέος αλγόριθμος που αναπτύχθηκε από ερευνητές του MIT, «MosAIc», βρίσκει δυσδιάκριτες ομοιότητες ανάμεσα σε έργα τέχνης, σαρώνοντας τις εικόνες.

mosaic αλγόριθμος mit
MosAIc: Αλγόριθμος του MIT βρίσκει ομοιότητες ανάμεσα σε έργα τέχνης

Το νέο σύστημα λειτουργεί στο Metropolitan Museum of Art και στο Rijksmuseum του Άμστερνταμ. Ο αλγόριθμος MosAIc, σαρώνει τα έργα τέχνης και στη συνέχεια χρησιμοποιεί βαθιά δίκτυα για να βρει ομοιότητες σε κομμάτια από πολιτισμούς, καλλιτέχνες και μέσα ενημέρωσης, οι οποίες ενδέχεται να μην είχαν παρατηρηθεί, σύμφωνα με μια ανάρτηση blog του εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών & Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) του MIT.

Ας δούμε όμως πως λειτουργεί: ο χρήστης εισάγει μια εικόνα και το MosAIc βρίσκει παρόμοια έργα τέχνης. Σε ένα παράδειγμα, ο αλγόριθμος συνέδεσε τα «The Martyrdom of Saint Serapion» του Francisco de Zurbarán, και «The Threatened Swan» του Jan Asselijn.

«Αυτοί οι δύο καλλιτέχνες δεν αλληλογραφούσαν, ούτε έχουν συναντηθεί κατά τη διάρκεια της ζωής τους, αλλά οι πίνακές τους αποκάλυψαν μια πλούσια, κρυμμένη δομή που διέπει και τα δύο έργα τους,» δήλωσε ο φοιτητής του MIT CSAIL, Mark Hamilton, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.

Μια ιδιαίτερα δύσκολη πτυχή της ανάπτυξης του MosAIc, ήταν η δημιουργία ενός αλγορίθμου που θα μπορούσε να βρει όχι μόνο ομοιότητες στο χρώμα ή το στυλ, αλλά και στο νόημα και το θέμα, δήλωσε ο Hamilton. Οι ερευνητές εξέτασαν ένα βαθύ δίκτυο «ενεργοποιήσεων» ή χαρακτηριστικών, για κάθε εικόνα στις συλλογές ανοιχτής πρόσβασης και των δύο μουσείων. Η απόσταση μεταξύ των «ενεργοποιήσεων» στο βαθύ διαδίκτυο, ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι ερευνητές έκριναν την ομοιότητα.

Οι ερευνητές του MosAIc χρησιμοποίησαν επίσης μια νέα δομή δεδομένων αναζήτησης εικόνων που ονομάζεται «Δέντρο KNN», η οποία ομαδοποιεί τις εικόνες σε μια δομή που μοιάζει με δέντρο. Για να βρει την πλησιέστερη αντιστοίχιση μιας εικόνας, ο αλγόριθμος ξεκινά από το «κορμό» της ομαδοποίησης και στη συνέχεια, ακολουθεί το πιο υποσχόμενο «κλαδί» μέχρι να βρει την πλησιέστερη εικόνα. Η δομή δεδομένων βελτιώνεται από μόνη της επιτρέποντας στο δέντρο να «κλαδεύσει» τον εαυτό του με βάση τα χαρακτηριστικά της εικόνας.

MosAIc: Αλγόριθμος του MIT βρίσκει ομοιότητες ανάμεσα σε έργα τέχνης

Ο Hamilton είπε, πως ελπίζει ότι το έργο που ξεκίνησε στο MosAIc να μπορεί να επεκταθεί σε άλλους τομείς, όπως οι ανθρωπιστικές επιστήμες, οι κοινωνικές επιστήμες και η ιατρική.

«Αυτά τα πεδία είναι πλούσια με πληροφορίες που δεν έχουν υποστεί ποτέ επεξεργασία με αυτές τις τεχνικές, και μπορούν να αποτελέσουν πηγή εξαιρετικής έμπνευσης τόσο για τους επιστήμονες υπολογιστών όσο και για τους ειδικούς του τομέα

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS