ΑρχικήyoutubeΟ πόλεμος των browsers: Safari και Edge απειλούν τον Chrome

Ο πόλεμος των browsers: Safari και Edge απειλούν τον Chrome

Ο νέος Edge browser, που κυκλοφορεί για τα Windows 10 Home και διατίθεται πλέον για λήψη σε Mac, βασίζεται στο Chromium, που αποτελεί την βάση του Chrome — αλλά χρησιμοποιεί πολύ λιγότερη RAM και μπαταρία από τον υπολογιστή σας. Ταυτόχρονα, ο Firefox της Mozilla, επικεντρώνεται στην ιδιωτικότητα σας και παραμένει μια δυνατή επιλογή ανάμεσα στους κορυφαίους browsers.

Εν τω μεταξύ, το πρόγραμμα περιήγησης Safari της Apple διαθέτει τον τέλειο συνδυασμό ιδιωτικότητας, αποδοτικότητας και κατανάλωσης μπαταρίας για τα Mac και αναμένεται να γίνει ακόμη καλύτερο στο άμεσο μέλλον.

Είναι γνωστό πως ο Chrome παραμένει στην πρώτη θέση των προγραμμάτων περιήγησης, παρόλο που τα προβλήματα με την υπερβολική χρήση RAM και την αυξημένη κατανάλωση της μπαταρίας σας παραμένουν. Εμείς σας ενθαρρύνουμε να δοκιμάσετε και να συγκρίνετε όλους τους διαθέσιμους browsers μέχρι να καταλήξετε σε αυτόν που σας εξυπηρετεί καλύτερα. Ας δούμε μερικά σημαντικά σημεία των browsers παρακάτω:

Οι επιλογές σας για τα Windows 10 Home edition

Chrome

Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε πολλά θέματα αξιολόγησης των περιηγητών όπως ο ρυθμός, η συμβατότητα, η ιδιωτικότητα, κ.α. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι η αποδοτικότητα και αυτό είναι το βασικό μας ζήτημα για σήμερα.

Στα Windows Home ο Edge της Microsoft έχει κερδίσει έδαφος μετά το πρόσφατο update του. Παρόλο που ο τρόπος με τον οποίο η Microsoft προωθεί το πρόγραμμα περιήγησης στους χρήστες της είναι αρκετά παρεμβατικός, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως πλέον έχει κάθε λόγο να μας προτείνει την δοκιμή του.

Σε πρόσφατες δοκιμές, το ολοκαίνουργιο Edge χρησιμοποίησε περίπου 5% λιγότερη μνήμη RAM και χρήση CPU από τον Chrome και τον Firefox. Μπορεί να μην ακούγεται πολύ, ωστόσο σε ένα Dell XPS 13 για παράδειγμα, κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα μία επιπλέον ώρα διάρκειας ζωής της μπαταρίας.

Ενώ ο ολοκαίνουργιος Edge είναι καλύτερος από τον Chrome, δεν είναι τόσο καλός με την διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας όσο ήταν προτού υιοθετήσει την τεχνολογία του Chromium. Παρόλα αυτά η Microsoft αναφέρει ότι με streaming services όπως το Netflix θα έχετε επιπλέον διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας με το ολοκαίνουργιο Edge και η ομάδα της ασχολείται με πρόσθετες βελτιστοποιήσεις.

Με τον νέο Edge, οι σελίδες φορτώνουν εξαιρετικά γρήγορα ενώ οι εφαρμογές της Google, μαζί με το Gmail και τα Documents, λειτουργούν χωρίς εμπόδια. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις ίδιες επεκτάσεις με τον Chrome.

Σχετικά με την ιδιωτικότητα, η Microsoft προσφέρει τρία επίπεδα ασφάλειας. Η κεντρική “ισορροπημένη” λειτουργία αποκλείει τους ιχνηλάτες σε ιστότοπους που δεν έχετε επισκεφτεί νωρίτερα και βοηθά στη μείωση των διαφημίσεων. Η «αυστηρή» λειτουργία αποκλείει τη συντριπτική πλειονότητα των trackers σε όλους τους ιστότοπους. Στον Chrome, θα χρειαστεί να απενεργοποιήσετε την παρακολούθηση των cookies στις ρυθμίσεις και να προσθέσετε ένα third-party addon που προστατεύει την ιδιωτικότητα σας.

Για τους χρήστες των Mac

Ο Safari χρησιμοποιεί περίπου 5% έως 10% λιγότερη μνήμη RAM από τους Chrome, Firefox και Edge. Σε αντίθεση με τον Chrome, ο Safari αύξησε την διάρκεια ζωής της μπαταρίας στο MacBook Professional 13 ιντσών κατά δύο ώρες. Επιπλέον, ο φορητός υπολογιστής ήταν πολύ πιο δροσερός και πιο αθόρυβος κατά την λειτουργία του.

Όπως ο Firefox και ο Edge, ο Safari έχει επιπλέον πολλές προεπιλεγμένες επιλογές ιδιωτικότητας, καθώς και αποκλεισμό παρακολούθησης. Το επερχόμενο μοντέλο διαθέτει μια γραμμή εργαλείων που σας επιτρέπει να βλέπετε τους αποκλεισμένους ιχνηλάτες στην τοποθεσία που επισκέπτεστε και μια ολοκαίνουργια εβδομαδιαία αναφορά ιδιωτικότητας εμφανίζει όλους τους αποκλεισμένους ιχνηλάτες — ακόμη και στο iPhone και το iPad σας.

Σε περίπτωση που σας αρέσουν τα Apple gadgets, ο Safari αποτελεί μονόδρομο για εσάς. Η Microsoft βελτιστοποίησε τον Edge για iOS, οπότε αν έχετε έναν συνδυασμό από Apple, Windows και Android gadgets δώστε του μια ευκαιρία. Ο Firefox μπορεί να σας καλύψει, ειδικά για τα χαρακτηριστικά του για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ωστόσο ίσως να μην είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή, καθώς δεν συμβαδίζει σε απόδοση και διάρκεια μπαταρίας με τους υπόλοιπους browsers.

Σε περίπτωση που συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον Chrome

browsers

Ο Chrome θα ενημερωθεί στο άμεσο μέλλον για να περιορίσει τους πόρους που μπορούν να καταναλώσουν οι διαφημίσεις. Μια ολοκαίνουργια βελτιστοποίηση θα επιτρέψει την εκτέλεση των πιο σημαντικών στοιχείων απόδοσης του προγράμματος ακόμη πιο γρήγορα. Το σημαντικότερο είναι πως ο Chrome θα βελτιώσει την «επιτάχυνση καρτελών» με υψηλότερη ιεράρχηση ζωντανών καρτελών και περιορίζοντας την διάθεση πόρων σε καρτέλες στο παρασκήνιο.

Μέχρι να γίνουν αυτές οι επιδιορθώσεις, ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε για να χρησιμοποιείτε απροβλημάτιστα τον Chrome:

Διακόψτε τις περιττές διεργασίες που καταναλώνουν την RAM σας.

Κάθε ανοιχτή εφαρμογή στον υπολογιστή σας εκτελεί πολλές εργασίες στη μνήμη RAM του συστήματος σας. Κάθε καρτέλα και επέκταση του Chrome καταναλώνει επιπλέον RAM γι ‘αυτό κλείστε οτιδήποτε δεν χρησιμοποιείτε. Το Chrome σας επιτρέπει να βλέπετε τα στοιχεία κάθε καρτέλας και να τα κλείνετε στον Task Manager. (Κάντε κλικ στις τρεις κάθετες κουκκίδες στα δεξιά της γραμμής εργαλείων του Chrome και, στη συνέχεια, επιλέξτε More Tools > Task Manager.)

Διαγράψτε τις αχρησιμοποίητες επεκτάσεις.

Στον Task Manager είναι επίσης δυνατό να δείτε ποιες επεκτάσεις λειτουργούν σε τακτική βάση και καταναλώνουν RAM. Απενεργοποιήστε τις επεκτάσεις που δεν χρησιμοποιείτε μεταβαίνοντας στις Ρυθμίσεις > Επεκτάσεις.

Περιορίστε τις συνομιλίες βίντεο στον Chrome.

Ποια είναι η καρτέλα που μπορεί να χρησιμοποιήσει την περισσότερη RAM και επεξεργαστική ισχύ; Αυτή που ασχολείται με βιντεοκλήσεις. Ανεξάρτητα από το πρόγραμμα περιήγησης ή τον υπολογιστή, το Google Meet μπορεί να χρησιμοποιήσει μέχρι και μισό gigabyte μνήμης RAM για μία μόνο κλήση βίντεο. Η εφαρμογή Zoom καταλαμβάνει μόνο το ένα τρίτο.

Σε αντίθεση με το Zoom, το Skype ή το FaceTime, το Google Meet δεν διαθέτει εφαρμογή για Windows ή Mac, οπότε ακολουθείτε τις συμβουλές της Google για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης του Meet.

Η Google, η Microsoft, η Mozilla και η Apple διερευνούν μεθόδους για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των βιντεοκλήσεων στους browsers τους.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS