ΑρχικήUpdatesΤο Safari 14 καταργεί το Flash και αποκτά νέα χαρακτηριστικά!

Το Safari 14 καταργεί το Flash και αποκτά νέα χαρακτηριστικά!

Μετά τις εκπληκτικές παρουσιάσεις του WWDC 2020, η Apple δημοσίευσε τώρα περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με ορισμένες από τις νέες δυνατότητες που έρχονται σε ορισμένα από τα προϊόντα της.

Ενώ το Safari δεν συγκέντρωσε και πολύ την προσοχή στο WWDC, το Safari 14, που έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει αργότερα αυτό το φθινόπωρο με iOS 14 και macOS 11, είναι μια κυκλοφορία που είναι γεμάτη με νέα χαρακτηριστικά.

Safari

API WebExtensions

Το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό από τις νέες προσθήκες είναι η υποστήριξη για WebExtensions, μια τεχνολογία για τη δημιουργία επεκτάσεων προγράμματος περιήγησης.

Το WebExtension API αναπτύχθηκε αρχικά για τον Chrome, αλλά έκτοτε έχει υιοθετηθεί και στους Firefox, Opera, Vivaldi και Edge και έχει γίνει το καθολικό πρότυπο για τη δημιουργία πρόσθετων μεταξύ διαφόρων προγραμμάτων περιήγησης χρησιμοποιώντας κοινές τεχνολογίες όπως HTML, JavaScript και CSS.

Αυτό σημαίνει για τους χρήστες του Safari ότι από το φθινόπωρο, θα δουν μια τεράστια εισροή νέων επεκτάσεων Safari, καθώς οι προγραμματιστές πρόσθετων αναμένεται να μεταφέρουν τις υπάρχουσες επεκτάσεις Chrome και Firefox για να λειτουργούν και στο πρόγραμμα περιήγησης της Apple.

Η Apple είπε ότι, προς το παρόν, οι Επεκτάσεις Web θα είναι διαθέσιμες μόνο για το Safari σε macOS.

Καταργείται το Flash Player

Επίσης αυτή θα είναι η πρώτη έκδοση του Safari που δεν θα υποστηρίζει περιεχόμενο του Adobe Flash Player.

Το Flash Player έχει προγραμματιστεί να φτάσει στο τέλος του κύκλου ζωής του στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και θα καταργηθεί και από άλλα μεγάλα προγράμματα περιήγησης.

HTTP/3

Όμως, ενώ παλιές λειτουργίες αφαιρούνται, προστίθενται νέα χαρακτηριστικά. Μία από τις νέες τεχνολογίες που προστέθηκαν στο Safari είναι η υποστήριξη για HTTP / 3, ένα νέο πρότυπο ιστού που θα κάνει τη φόρτωση ιστότοπων πιο γρήγορη και ασφαλέστερη.

Επί του παρόντος, σύμφωνα με το W3Techs, οι περισσότεροι από τους σημερινούς ιστότοπους φορτώνονται είτε μέσω HTTP / 1.2 είτε HTTP / 2.0, αλλά το HTTP / 3 κερδίζει αργά έδαφος, με την υποστήριξη HTTP / 3 να υπάρχει ήδη στο 6% όλων των ιστότοπων στο internet.

Με τα ποσοστά υιοθέτησης να αυξάνονται και αφού το HTTP / 3 ενσωματώθηκε σε Chrome, Firefox, Edge, το Safari πρόσθεσε και εκείνο την υποστήριξη για να παραμείνει ανταγωνιστικό.

WEBP

Μια άλλη σημαντική προσθήκη στο Safari είναι η υποστήριξη για το WebP, μια ελαφριά μορφή εικόνας που έχει αποκτήσει ευρεία υιοθέτηση στο internet.

Η μορφή, που δημιουργήθηκε από την Google, χρησιμεύει ως εναλλακτική λύση στην παλαιότερη μορφή JPEG και το Safari υπήρξε το τελευταίο πρόγραμμα περιήγησης που πρόσθεσε το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό.

Breach Alerts (Ειδοποιήσεις παραβίασης)

Ωστόσο, το Safari δεν υστερεί σε σχέση με άλλα προγράμματα περιήγησης μόνο όσον αφορά την υποστήριξη HTTP / 3 και το WebP. Η Apple θα προσθέσει επίσης υποστήριξη για ένα άλλο cool χαρακτηριστικό, που ονομάζεται breach alerts (ειδοποιήσεις παραβίασης), που υπάρχουν ήδη στον Chrome και στον Firefox.

Ξεκινώντας αυτό το φθινόπωρο, η Apple αναφέρει ότι το Safari 14 θα σαρώνει τους τοπικά αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης ενός χρήστη και θα εμφανίζει μια ειδοποίηση εάν κάποια από τα credentials υπάρχουν σε δημόσια διαθέσιμες λίστες λογαριασμών που έχουν παραβιαστεί.

Οι χρήστες θα κληθούν να αλλάξουν τους κωδικούς πρόσβασής τους.

Face ID ή Touch ID

Επιπλέον, η Apple προσθέτει επίσης υποστήριξη για έλεγχο ταυτότητας Face ID και Touch ID στο Safari.

Ξεκινώντας με το Safari 14, εάν ένας ιστότοπος υποστηρίζει έλεγχο ταυτότητας που βασίζεται στο WebAuthn, το Safari θα επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιούν το δακτυλικό αποτύπωμα ή το πρόσωπό τους για να συνδεθούν σε διαδικτυακούς λογαριασμούς μέσω των προγραμμάτων περιήγησής τους.

Μέχρι σήμερα, το Face ID και το Touch ID έχουν χρησιμοποιηθεί ως μέθοδοι ελέγχου ταυτότητας χρήστη μόνο για εγγενείς εφαρμογές.

Υποστήριξη SMS μιας χρήσης

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που προστέθηκε στο Safari σε iOS είναι η υποστήριξη για τη νέα μορφή κωδικού πρόσβασης μίας χρήσης (OTP) SMS.

Όπως ανέφερε το ZDNet νωρίτερα αυτό το έτος, η λειτουργία προήλθε από την ομάδα του Safari και πρόσφατα κέρδισε την υποστήριξη της Google.

Οι κωδικοί OTP που αποστέλλονται στις συσκευές των χρηστών μέσω SMS θα συμπληρωθούν αυτόματα στο πρόγραμμα περιήγησης Safari ως μέτρο ασφαλείας έναντι ορισμένων phishing επιθέσεων που μπορούν να παρακάμψουν τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων.

Νέο κουμπί Privacy Report

Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η Apple προσθέτει επίσης ένα κουμπί Privacy Report στη γραμμή εργαλείων του Safari.

Το νέο κουμπί δεν κάνει πολλά εκτός από την εμφάνιση στατιστικών στοιχείων σχετικά με τον αριθμό των trackers που έχει αποκλείσει το σύστημα έξυπνης παρακολούθησης της Apple για κάθε ιστότοπο που επισκέπτεται ο χρήστης.

Το κουμπί Privacy Report είναι περισσότερο ένα μαρκετινίστικο κόλπο παρά μια χρήσιμη λειτουργία. Το κουμπί πιθανότατα προστέθηκε αφού τόσο η Mozilla όσο και ο Chrome πρόσθεσαν δυνατότητες αποκλεισμού περιεχομένου στα αντίστοιχα προγράμματα περιήγησής τους. Ωστόσο, για να είμαστε δίκαιοι, η Apple παρουσίασε το Intelligent Tracking Prevention πολύ πριν από τους δύο αντιπάλους της.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS