ΑρχικήbusinessCOVID-19-χώρος εργασίας: Τι να κάνετε για να μην γίνει εστία μολύνσεων;

COVID-19-χώρος εργασίας: Τι να κάνετε για να μην γίνει εστία μολύνσεων;

COVID-19

Ο αριθμός των κρουσμάτων του COVID-19, σε παγκόσμιο επίπεδο, φαίνεται να αυξάνεται. Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τα μέτρα του lockdown σε μια προσπάθεια να ανοίξουν ξανά την οικονομία. Ως αποτέλεσμα, πολλοί εργοδότες υποδέχτηκαν τους υπαλλήλους πίσω, στον φυσικό χώρο εργασίας. Δυστυχώς, ο χώρος εργασίας μπορεί να αποτελέσει πηγή νέων μολύνσεων COVID-19.

Στην Ιταλία, για παράδειγμα, σε μια εταιρεία ταχυμεταφορών, βρέθηκαν πάνω από 40 υπάλληλοι θετικοί στον COVID-19. Η εταιρεία συνεργάζεται με επαγγελματίες υγείας για τον περιορισμό της επιδημίας. Στη Γερμανία, ένα εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος είχε επίσης άρρωστους υπαλλήλους. Το ανησυχητικό είναι ότι περισσότερα από 2.000 άτομα στην περιοχή όπου λειτουργεί το εργοστάσιο, βρέθηκαν επίσης θετικά. Αυτό σημαίνει πιθανότατα ότι η μόλυνση ξεκίνησε από τους υπαλλήλους και εξαπλώθηκε και σε άλλους. Επιπλέον, στις αρχές Ιουνίου, το Πεκίνο είδε, επίσης μια αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων και αποφάσισε να επιβάλει νέα μέτρα περιορισμού. Μια αγορά χονδρικής θεωρείται πηγή των νέων μολύνσεων.

Οι εργοδότες πρέπει να φροντίσουν ώστε ο χώρος εργασίας τους να μείνει ασφαλής και να σκεφτούν προσεκτικά τα μέτρα, τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες που πρέπει να εφαρμοστούν για τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών εργασίας, με προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια. Πολλοί εργοδότες έχουν ήδη λάβει κάποια μέτρα για τη δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου εργασίας, παρέχοντας λύσεις ανίχνευσης επαφών στο χώρο εργασίας ή κάνοντας ιατρικό έλεγχο (π.χ θερμομέτρηση) τόσο στους υπαλλήλους όσο και στους πελάτες πριν την είσοδό τους στον χώρο εργασίας.

χώρος εργασίας

Ωστόσο, οι εργοδότες πρέπει να προσφέρουν ασφάλεια στους υπαλλήλους και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους από και προς το χώρο εργασίας. Ακολουθούν κάποιες προτάσεις περιορισμού του κινδύνου μόλυνσης:

Εργασία από το σπίτι για τους υπαλλήλους που δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται στο χώρο εργασίας: Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι περισσότερες εταιρείες ζήτησαν από τους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι. Με την αύξηση των κρουσμάτων του COVID-19, η εργασία από το σπίτι πρέπει μάλλον να συνεχιστεί. Πολλοί εργοδότες έχουν πει ότι σκέφτονται να καθιερώσουν την απομακρυσμένη εργασία για το 20%-50% του προσωπικού τους σε μόνιμη βάση. Όσο λιγότεροι είναι οι υπάλληλοι που βρίσκονται μέσα στον ίδιο χώρο εργασίας, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες να βρεθεί κάποιος θετικός στον COVID-19. Ωστόσο, δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να εργαστούν από το σπίτι (δεν τους το επιτρέπει η φύση της εργασίας τους). Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα μέτρα ασφαλείας στον εργασιακό χώρο πρέπει να είναι ακόμα πιο αυστηρά και οι υπάλληλοι και οι εργοδότες εξαιρετικά προσεκτικοί.

Προωθήστε εναλλακτικές λύσεις μεταφοράς και αποφύγετε δημόσιες συγκοινωνίες: Η πιο ασφαλής επιλογή είναι η αποφυγή των μέσων μαζικής μεταφοράς. Η ιταλική κυβέρνηση εκδίδει κουπόνια σε πολίτες που θέλουν να αγοράσουν ποδήλατο. Ωστόσο, πρέπει να βοηθήσουν και οι εργοδότες για να μειωθούν οι πιθανότητες μόλυνσης των υπαλλήλων τους κατά τη μεταφορά τους στο χώρο εργασίας. Κάποιοι εργοδότες προσφέρουν στους εργαζόμενους αυτοκίνητα. Στην περίπτωση που δεν μπορούν να αποφευχθούν οι δημόσιες συγκοινωνίες, οι υπάλληλοι θα πρέπει να πηγαίνουν στη δουλειά τους αποφεύγοντας τις ώρες αιχμής.

Ορίστε έναν “mobility manager” (διαχειριστή κινητικότητας): Στην Ιταλία, οι οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 100 υπαλλήλους έχουν αρχίσει να προσλαμβάνουν “διαχειριστές κινητικότητας”. Αυτή η δουλειά εμφανίστηκε αρχικά το 1998 για να βοηθήσει μεγάλους οργανισμούς σε πολυσύχναστες πόλεις να βρουν τρόπους αξιολόγησης και μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του εργατικού τους δυναμικού κατά τη μεταφορά στο χώρο εργασίας. Ο mobility manager ήταν αρχικά υπεύθυνος για τη δημιουργία ενός χάρτη με τις μετακινήσεις των εργαζομένων από και προς την εργασία με σκοπό να προτείνει και να ενθαρρύνει “πιο πράσινες επιλογές”. Ωστόσο, μπορεί να βοηθήσει και στον μετριασμό των κινδύνων που σχετίζονται με το COVID-19. Ο ειδικός μπορεί να φτιάξει έναν χάρτη, ο οποίος θα παρέχει πλούσιες πληροφορίες και θα αξιολογεί τους κινδύνους που σχετίζονται με την υγεία και την ασφάλεια των υπαλλήλων που μετακινούνται από και προς την εργασία τους.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS