ΑρχικήsecurityΗΠΑ: Απατεώνες προσφέρουν σε ανέργους θέσεις εργασίας "money mule"

ΗΠΑ: Απατεώνες προσφέρουν σε ανέργους θέσεις εργασίας “money mule”

Κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό απολύσεων που σημειώνεται λόγω των νέων συνθηκών που έχει επιφέρει η πανδημία του COVID-19, για να προσλάβουν ανέργους ως μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules). Ερευνητές της PhishLabs ανακάλυψαν μηνύματα ηλεκτρονικού phishing, μέσω των οποίων απατεώνες προσπαθούν να πείσουν άτομα στις ΗΠΑ, τα οποία ενδέχεται να έχουν χάσει τις δουλειές τους λόγω της πανδημίας, να αρχίσουν να εργάζονται από το σπίτι, λέγοντάς τους ότι θα λαμβάνουν έναν μισθό ύψους 5.000 $ το μήνα. Ωστόσο, αυτά τα email δεν αναφέρουν στα υποψήφια θύματα περαιτέρω πληροφορίες, σχετικά με το τί προσόντα απαιτούνται για αυτές τις θέσεις εργασίας. Αντιθέτως, τα email παρακινούν τα υποψήφια θύματα να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες.

Πολλοί απατεώνες προσποιούνται ότι είναι εκπρόσωποι της Wells Fargo Human Resource (HR) που υποτίθεται ότι προσλαμβάνουν άτομα για απομακρυσμένη εργασία από όλες τις ΗΠΑ για να αναλάβουν θέσεις προσωπικού βοηθού. Συγκεκριμένα, στα email που αποστέλλουν, αναφέρουν πως η εταιρεία τους έχει έλλειψη προσωπικού λόγω της πανδημίας του COVID-19 κι έτσι αναζητά νέο εργατικό δυναμικό, επισημαίνοντας ακόμη πως πρόκειται για μερική απασχόληση, επομένως κάθε ενδιαφερόμενος καλείται να ενημερώσει αν είναι διαθέσιμος για απομακρυσμένη εργασία. Εάν το υποψήφιο θύμα αποδεχτεί την προσφορά εργασίας, τότε θα κληθεί να δώσει περισσότερες προσωπικές πληροφορίες στην υποτιθέμενη εταιρεία. Αφού οι απατεώνες κερδίσουν την εμπιστοσύνη του θύματος, τότε θα ανατεθεί στο θύμα το έργο της μεταφοράς χρημάτων που, χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος, έχουν κλαπεί από τους απατεώνες.

Αυτοί οι απατεώνες εκμεταλλεύονται ανέργους προσφέροντάς τους θέσεις εργασίας ως money mules, που μπορεί να έχουν σοβαρές νομικές συνέπειες, με αποτέλεσμα να τους επιβληθούν πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων ή ακόμα και ποινές φυλάκισης. Σύμφωνα με το Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οι μεταφορείς παράνομου χρήματος μπορεί να είναι είτε ηθελημένα είτε εν αγνοία τους συνεργοί σε παράνομες δραστηριότητες, κατά τις οποίες λαμβάνουν χρήματα από τα θύματα και στη συνέχεια τα μεταφέρουν όπου τους πουν οι “αρχηγοί” τους.

Τον περασμένο μήνα, το FBI προειδοποίησε για κυβερνοεγκληματίες που κρύβονται πίσω από το καθεστώς των μεταφορέων παράνομου χρήματος, εκμεταλλευόμενοι τον φόβο και την αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει στους ανθρώπους η πανδημία του COVID-19. Τέλος, τόνισε πως επιτρέποντας σε άλλους να χρησιμοποιούν τον τραπεζικό σας λογαριασμό ή να πραγματοποιούν χρηματοοικονομικές συναλλαγές για λογαριασμό τρίτων, μπορούν όχι μόνο θα παραβιαστούν οι τραπεζικοί σας λογαριασμοί, αλλά και άλλα προσωπικά σας στοιχεία, γεγονός που μπορεί ακόμα και να θέσει την ζωή σας σε κίνδυνο. Έτσι, πρέπει να προστατέψετε τον εαυτό σας αρνούμενοι να στείλετε ή να λάβετε χρήματα για λογαριασμό ατόμων και επιχειρήσεων για τα οποία δεν είστε προσωπικά και επαγγελματικά υπεύθυνοι εσείς οι ίδιοι.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS