ΑρχικήinetΡομπότ με UVC ακτίνες που μπορούν να αποστειρώσουν το περιβάλλον!

Ρομπότ με UVC ακτίνες που μπορούν να αποστειρώσουν το περιβάλλον!

Ρομπότ εξοπλισμένα με UVC ακτίνες θα απολυμαίνουν τις επιφάνειες και θα εξουδετερώνουν τα μικρόβια του αέρα, αλλά η έκθεση των ανθρώπων σε αυτό είναι επικίνδυνη!

ρομπότ UVC ακτίνες
Ρομπότ με UVC ακτίνες που μπορούν να αποστειρώσουν το περιβάλλον!

Ερευνητές του MIT βρήκαν νέο τρόπο για να διατηρούν καθαρούς τους κοινόχρηστούς χώρους, και να αποφύγουν την μόλυνση από τον COVID-19 και άλλες αρρώστιες. Το εργαστήριο του ΜΙΤ «Computer Science and Artificial Intelligence» (CSAIL), σε συνεργασία με την «Ava Robotics», αναπτύσσουν  ρομπότ που θα μπορεί να κυκλοφορεί στους χώρους αυτόνομα και να τους αποστειρώνει.

Οι δύο κατασκευαστές πρόσθεσαν στη βάση κινητών ρομπότ της AVA Robotics, ένα εξατομικευμένο φως UVC, σχεδιασμένο από το εργαστήριο του MIT.

Δοκίμασαν το πρωτότυπο στην ΜΚΟ «Greater Boston Food Bank», όπου το ρομπότ μπορούσε να κινείται μέσα στις αποθήκες της GBFB με ταχύτητα, περίπου, 0,22 μίλια την ώρα. Με αυτή την ταχύτητα να είναι σταθερή θα μπορούσε να καλύψει 372 τετραγωνικά μέτρα, δηλαδή ολόκληρη την αποθήκη, σε μόλις μισή ώρα. Σε αυτό το διάστημα θα μπορούσε να εξουδετερώσει περίπου το 90% των σωματιδίων του κοροναϊού από τις επιφάνειες.

«Καθώς οδηγούμε το ρομπότ μέσα στην GBFB, ερευνούμε επίσης και νέες πολιτικές ελέγχου που θα του επιτρέψουν να προσαρμόζεται στις περιβαλλοντικές αλλαγές, και να διασφαλίζει ότι όλες οι περιοχές θα λαμβάνουν την κατάλληλη δοσολογία,» είπε η Alyssa Pierson, επιστήμονας και ερευνήτρια του CSAIL.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μια τέτοια μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αυτόνομη απολύμανση και άλλων χώρων, όπως τα εστιατόρια, τα εργοστάσια, τα σούπερ μάρκετ και τα σχολεία. Το σύστημα με το οποίο λειτουργεί, μπορεί να χαρτογραφήσει το περιβάλλον που βρίσκεται, και να κινηθεί μεταξύ σημείων και άλλων καθορισμένων περιοχών.

Ρομπότ με UVC ακτίνες που μπορούν να αποστειρώσουν το περιβάλλον!

«Έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον απομακρυσμένο έλεγχο για να ελαχιστοποιήσουμε την παρουσία ανθρώπινης επίβλεψης και τον κίνδυνο εξάπλωσης του COVID-19.»

Το φως UVC χρησιμοποιείται πολλές φορές για την αποστείρωση δωματίων ασθενών και άλλων ιατρικών χώρων. Το ΜΤΑ το δοκιμάζει ως ένα τρόπο απολύμανσης των μετρό και των λεωφορείων. Επίσης το έχουμε δει να καθαρίζει υγραντήρες και τουαλέτες αεροπλάνων.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που βλέπουμε το ρομπότ απολύμανσης να βοηθάει την κοινωνία αυτή την δύσκολη περίοδο. Οι πληροφορίες που λάβαμε από το πείραμα στην ΜΚΟ έχουν διάφορες αλγοριθμικές προκλήσεις. Σχεδιάζουμε να τις αντιμετωπίσουμε και να επεκτείνουμε την αυτόνομη αποστείρωση σε πιο περίπλοκους χώρους όπως σχολεία, αεροπλάνα και καταστήματα,» δήλωσε η διευθύντρια του CSAIL, Daniela Rus.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS