ΑρχικήReviewsΤο νευρομορφικό chip Loihi της Intel "οσμίζεται" 10 επικίνδυνα χημικά

Το νευρομορφικό chip Loihi της Intel “οσμίζεται” 10 επικίνδυνα χημικά

Ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει πάνω από ένα τρισεκατομμύρια οσμές. Εάν η τεχνολογία AI καταφέρει να αναγνωρίσει έστω και το 1% αυτών των οσμών, θα είναι μία εξαιρετική πρόοδος στον τομέα της μηχανικής εκμάθησης, αφού είναι πολύ δύσκολο να διδαχθεί να ξεχωρίζει μυρωδιές.

Τώρα όμως, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Intel και Cornell έχουν καταφέρει να κάνουν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Δημιούργησαν ένα νέο νευρομορφικό chip, που ονομάζεται Loihi και έχει μάθει να αναγνωρίζει τη μυρωδιά τουλάχιστον 10 διαφορετικών επικίνδυνων χημικών ουσιών.

Όπως δημοσίευσαν στο περιοδικό Nature Machine Intelligence, οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι το chip μπορεί να εντοπίσει συγκεκριμένες μυρωδιές.

Η ακρίβεια που παρουσιάζει το συγκεκριμένο chip είναι εκπληκτική, αφού όπως αναφέρουν οι ερευνητές κανονικά η μηχανική εκμάθηση θα χρειαζόταν τουλάχιστον 3.000 περισσότερα δείγματα προκειμένου να επιτύχει αυτό το βαθμό ακρίβειας.

Δείτε τον κομήτη 13P/Olbers στον νυχτερινό ουρανό

SecNewsTV12 hours ago

Σούπερ μάρκετ εισάγει AI για να ελέγχει χαμόγελα υπαλλήλων

SecNewsTV16 hours ago

Κυκλοφόρησαν οι επίσημοι Intel drivers για το ερχόμενο Windows 10 2004

Intel Loihi Chip

Το νευρομορφικό chip της Intel, περιλαμβάνει πάνω από 2 δισεκατομμύρια τρανζίστορ και 130.000 τεχνητούς νευρώνες και όπως αναφέρει η Intel, είναι 1000 φορές ταχύτερο και 10.000 φορές πιο αποτελεσματικό στην επεξεργασία πληροφοριών από τους συμβατικούς επεξεργαστές.

Τα νευρομορφικά chip, όπως το Loihi, σχεδιάζονται για να μπορούν να αντιγράφουν τις ιδιότητες της περίπλοκης βιολογικής αρχιτεκτονικής του νευρικού συστήματος.

Το Loihi chip της Intel, έχει καταφέρει να μιμηθεί το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την αναγνώριση των οσμών και την αίσθηση της όσφρησης.

Ο Nabil Imam, ανώτερος ερευνητής στην Intel, δήλωσε ότι η δημιουργία αυτού του chip αποτελεί ένα σημαντικό άλμα της τεχνολογίας, αφού μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στην ανίχνευση όπλων και εκρηκτικών, στην ανακάλυψη ναρκωτικών ουσιών, ακόμα και στην διάγνωση ασθενειών.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα, είναι ένα παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχει ο συνδυασμός της νευροεπιστήμης και της τεχνητής νοημοσύνης και επιδεικνύει την ικανότητα ενός chip, να μιμηθεί με επιτυχία σημαντικές δυνατότητες που μπορούν να ωφελήσουν πολλές βιομηχανίες στο μέλλον.

Εκτός από την Intel κι άλλες εταιρείες προσπαθούν να εκπαιδεύσουν τα AI συστήματά τους να αναγνωρίζουν οσμές. Οι ερευνητές στο Google Brain προσπαθούν να εκπαιδεύσουν την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης τους, να αναγνωρίζει τη μυρωδιά των αντικειμένων, αλλά με βάση τη μοριακή τους δομή.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS