ΑρχικήsecurityAlexander Vinnik: Πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία του Ρώσου hacker

Alexander Vinnik: Πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία του Ρώσου hacker

Alexander Vinnik

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας έχει παγώσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 140 εκατομμυρίων NZ (90 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) που ανήκουν στον Ρώσο κυβερνοεγκληματία, Alexander Vinnik.

Ο Alexander Vinnik βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Γαλλία και αντιμετωπίζει την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω της χρήσης cryptocurrency.

Ο Alexander Vinnik φέρεται να ήταν επικεφαλής της exchange υπηρεσίας Bitcoin BTC-e, και έχει κατηγορηθεί για διάφορες hacking επιθέσεις και εγκλήματα στη Ρωσία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Σεπτέμβριο, η ελληνική αστυνομία συνέλαβε τον Ρώσο υπήκοο Alexander Vinnik (38) και τον κατηγόρησε για ξέπλυμα χρημάτων μέσω της exchange πλατφόρμας Bitcoin BTC.

Οι αρχές ανέφεραν ότι από το 2011, 7 εκατομμύρια Bitcoin εισήλθαν στην πλατφόρμα BTC-e exchange και 5,5 εκατομμύρια αποσύρθηκαν.

Σύμφωνα με το Daily Thess, το FBI παρακολουθούσε τον Alexander Vinnik για περισσότερο από ένα χρόνο.

Ο Ρώσος κυβερνοεγκληματίας κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές για απάτη και ξέπλυμα χρήματος, που προερχόταν από εγκληματικές δραστηριότητες. Οι Αμερικανοί εισαγγελείς ζήτησαν την έκδοσή του τον Ιούλιο του 2017.

Ο Alexander Vinnik έχει, επίσης, κατηγορηθεί για την “πτώση” της ιαπωνικής exchange υπηρεσίας bitcoin, Mt. Gox.

Η πλατφόρμα Mt. Gox ήταν η μεγαλύτερη exchange υπηρεσία Bitcoin μέχρι το 2014, όταν έκλεισε μετά από μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων που οδήγησαν σε απώλεια Bitcoin αξίας εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι αρχές των ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Ρώσος κυβερνοεγκληματίας έκλεψε κεφάλαια από τη Mt. Gox, με τη βοήθεια ενός υπαλλήλου της ίδια της υπηρεσίας. Τα κλεμμένα χρήματα μεταφέρθηκαν σε ένα πορτοφόλι το οποίο διαχειριζόταν ο Vinnik και το ξέπλυμα γινόταν μέσω της πλατφόρμας BTC-e-service για μια περίοδο τριών ετών.

Τον Ιούλιο του 2018, οι Έλληνες δικαστές συμφώνησαν με την έκδοση του Vinnik στη Γαλλία για την αντιμετώπιση των παρακάτω κατηγοριών: hacking, ξέπλυμα χρήματος, εκβιασμό και συμμετοχή σε οργανωμένο έγκλημα.

Οι γαλλικές αρχές κατηγόρησαν τον Alexander Vinnik για εξαπάτηση περίπου 100 ατόμων σε έξι γαλλικές πόλεις μεταξύ του 2016 και του 2018.

Τώρα η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ανακάλυψε κάποια κεφάλαια, που ανήκαν στον Vinnik και κρατούνταν σε μια τοπική εταιρεία.

“Αυτά τα κεφάλαια είναι πιθανό να αντικατοπτρίζουν το κέρδος του από την εξαπάτηση χιλιάδων, αν όχι εκατοντάδων χιλιάδων, ανθρώπων παγκοσμίως”, δήλωσε ο αστυνομικός Andrew Coster.

Ο Coster είπε, ακόμα, ότι η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας συνεργάστηκε στενά με την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων των ΗΠΑ για τη διερεύνηση της υπόθεσης του Alexander Vinnik. Ωστόσο, η έρευνα συνεχίζεται.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS