ΑρχικήsecurityMicrosoft: Δεν δίνουμε την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στις αρχές!

Microsoft: Δεν δίνουμε την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στις αρχές!

Microsoft

Τον τελευταίο καιρό γίνεται έντονη συζήτηση σχετικά με την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και την πώλησή της στην αστυνομία. Η Amazon και η IBM έχουν ήδη πει τις απόψεις του γι’ αυτό το θέμα. Τώρα και η Microsoft αρχίζει να εξετάζει ξανά το ζήτημα. Ο πρόεδρος και επικεφαλής της Microsoft, Brad Smith, δήλωσε χθες ότι η εταιρεία δεν θα πουλήσει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στις αστυνομικές αρχές εκτός κι αν υπάρξει ομοσπονδιακός νόμος.

Τον Απρίλιο του 2019, η Microsoft αρνήθηκε να δώσει “body camera” και να εγκαταστήσει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στα αυτοκίνητα των αστυνομικών στην Καλιφόρνια. Ο λόγος ήταν οι ανησυχίες για πιθανή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Smith είπε κατά τη διάρκεια ενός Post Live event ότι η Microsoft δεν παραχώρησε ποτέ την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στις αρχές επιβολής του νόμου.

Τα σχόλια του Smith βασίζονται ουσιαστικά στη στάση της Microsoft από το 2018, όταν αξιωματούχοι υποστήριξαν δημόσια την κυβερνητική ρύθμιση για την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Εκείνη την εποχή, η Microsoft είχε πει:

“Προκειμένου να μην καταπατηθούν οι δημοκρατικές ελευθερίες, η νομοθεσία θα πρέπει να επιτρέπει στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να χρησιμοποιούν την αναγνώριση προσώπου και να παρακολουθούν συγκεκριμένα άτομα σε δημόσιους χώρους μόνο όταν:

  • υπάρχει δικαστική απόφαση που να επιτρέπει τη χρήση υπηρεσιών αναγνώρισης προσώπου γι’ αυτήν την παρακολούθηση  ή
  • όταν υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης που συνεπάγεται σημαντικό κίνδυνο, πιθανότητα θανάτου ή σοβαρού σωματικού τραυματισμού ενός ατόμου”.
 τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου

Η Microsoft υπερασπίζεται ορισμένες αρχές σε σχέση με την αναγνώριση προσώπου, οι οποίες είναι: δικαιοσύνη, διαφάνεια, απουσία διακρίσεων, ειδοποίηση και συγκατάθεση και νόμιμη επιτήρηση. Σύμφωνα με τη Microsoft, η τελευταία αρχή σημαίνει ότι η εταιρεία “δεν θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου σε περιπτώσεις που πιστεύουμε ότι θα θέσουν σε κίνδυνο αυτές τις ελευθερίες”.

Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας είπε το εξής: “Τα τελευταία δύο χρόνια επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη και εφαρμογή ισχυρών αρχών που διέπουν τη χρήση της αναγνώρισης προσώπου και ζητούμε ισχυρή κυβερνητική ρύθμιση. Δεν πουλάμε την τεχνoλογία αναγνώρισης προσώπου στις αστυνομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ τώρα. Μέχρι να υπάρξει ένας ισχυρός εθνικός νόμος που να στηρίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν θα πουλήσουμε αυτήν την τεχνολογία στις αστυνομικές υπηρεσίες. Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με όποιον χρειάζεται για να υποστηρίξουμε τη νομοθεσία που απαιτείται”.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS