ΑρχικήHow ToΔημιουργία ενός multiboot USB με την εφαρμογή Ventoy

Δημιουργία ενός multiboot USB με την εφαρμογή Ventoy

Δημιουργία ενός multiboot USB με την εφαρμογή Ventoy

Συνήθως, η δημιουργία ενός Bootable USB για την εγκατάσταση λειτουργικού συστήματος, αποτελείται από τρία βασικά βήματα: Format της USB συσκευής, λήψη λογισμικού για τη δημιουργία του bootable USB, και εγγραφή του αρχείου εγκατάστασης. Ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείτε τα Windows ή το Linux για τη δημιουργία της συσκευής, υπάρχουν διάφορα εργαλεία (παραδείγματος χάρη το rufus) τα οποία θα σας βοηθήσουν να κάνετε αυτή την διαδικασία απλά και γρήγορα. Ωστόσο, όταν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το USB σας για την εγκατάσταση νέου λειτουργικού συστήματος, θα πρέπει να ξανακάνετε τα παραπάνω βήματα, με αποτέλεσμα να χάσετε το παλιό λειτουργικό σύστημα. Ευτυχώς, υπάρχει λύση στο πρόβλημα, η οποία ονομάζετε multiboot USB.

Το multiboot USB λοιπόν, είναι η δυνατότητα να έχουμε πολλαπλά λειτουργικά συστήματα, σε μια μόνο bootable USB συσκευή. Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές, όπως το WinSetupFromUSB, YUMI, και το MultiSystem, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν ένα multibootUSB. Ωστόσο, σε αυτό το άρθρο θα δουλέψουμε με το Ventoy, το οποίο είναι η μεγαλύτερη cross-platform εφαρμογή.

Τι ακριβώς είναι το Ventoy ;

Το Ventoy, είναι μια νέα εφαρμογή ανοικτού κώδικα, η οποία επιτρέπει την δημιουργία πολλαπλών bootable USBs ταυτόχρονα. Ενώ οι περισσότερες εφαρμογές απαιτούν format της συσκευής κάθε φορά όταν αλλάζουμε το σύστημα, το Ventoy μπορεί να γράψει το αρχείο εγκατάστασης του νέου λειτουργικού, χωρίς να χρειαστεί να αφαιρέσουμε το παλιό.

Η εγκατάσταση και η διαχείριση της εφαρμογής είναι απλή. Το μόνο που πρέπει να κάνετε για να φτιάξετε ένα multiboot USB, είναι να εγκαταστήσετε το Ventoy στην USB συσκευή σας, και, στη συνέχεια, να αντιγράψετε τα ISO αρχεία των συστημάτων που θέλετε, στον χώρο της συσκευής.

Αυτό που μένει να κάνετε τώρα, είναι να κάνετε boot από τη συσκευή στην οποία εγκαταστήσατε το Ventoy. Μετά την επιλογή της συσκευής από το boot menu, η εφαρμογή θα εμφανίσει ένα μενού με τα διαθέσιμα λειτουργικά συστήματα.

Ακολουθεί λίστα με τα χαρακτηριστικά του Ventoy:

  • 100% Ανοικτός κώδικας.
  • Δεν αποσυμπιέζει τα ISO αρχεία στο USB.
  • Legacy και UEFI υποστήριξη.
  • Persistance υποστήριξη.
  • Υποστήριξη αρχείων με μέγεθος μεγαλύτερο από 4GB.
  • Customized boot menu.

Τρόπος δημιουργίας ενός multiboot USB:

Παρακάτω, βλέπετε τη διαδικασία δημιουργίας ενός multiboot USB. Σας ενημερώνουμε, ότι χρησιμοποιούμε το ubuntu 20.04 για τα ακόλουθα παραδείγματα.

1) Λήψη της εφαρμογής Ventoy

Κατεβάστε το αρχείο εγκατάστασης της εφαρμογής.

2) Αποσυμπιέστε τα αρχεία

Δημιουργία ενός multiboot USB με την εφαρμογή Ventoy

Αποσυμπιέστε το αρχείο το οποίο μόλις κατεβάσατε. Μπορείτε να κάνετε αποσυμπίεση του αρχείου, χρησιμοποιώντας την εντολή:

tar -xvf ventoy-1.0.12-linux.tar.gz

3) Αναγνώριση της USB συσκευής

Συνδέστε την συσκευή σας, και πληκτρολογήστε την εντολή lsblk. Έτσι, θα δείτε το όνομα του USB μέσα στο σύστημα.

4) εγκατάσταση του Ventoy στη USB συσκευή

Δημιουργία ενός multiboot USB με την εφαρμογή Ventoy

Αφού έχετε συνδέσει την συσκευή σας, μπορείτε να προχωρήσετε στην εγκατάσταση της εφαρμογής. Μπορείτε να εγκαταστήσετε την εφαρμογή, πληκτρολογώντας την εντολή:

sudo sh Ventoy2Disk.sh -i /dev/X

Σημείωση: Θα πρέπει να αντικαταστήσετε το Χ, με το όνομα της συσκευής σας. Παραδείγματος χάρη: sdb.

5) Βεβαιωθείτε το mount status

Πριν προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός multiboot USB, πρέπει να σιγουρευτείτε ότι η συσκευή σας ακόμα έχει mount point. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει mount point, θα πρέπει να κάνετε mount της συσκευής εκ νέου.

6) Αντιγραφή των ISO αρχείων

Δημιουργία ενός multiboot USB με την εφαρμογή Ventoy

Αντιγράψτε τα αρχεία εγκατάστασης των συστημάτων, μέσα στην USB συσκευή.

7) Reboot και επιλογή του συστήματος

 Αφού ολοκληρωθεί η αντιγραφή των αρχείων, κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας, και επιλέξτε να γίνει boot από την συσκευή σας.

Εάν έχετε κάνει όλα τα βήματα σωστά, θα πρέπει να δείτε το μενού της εφαρμογής. Από το μενού αυτό, μπορείτε να επιλέξετε ποιο λειτουργικό σύστημα θέλετε να εγκαταστήσετε ή να τρέξετε σε live μορφή.

Πηγή: fossbytes.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS