Σάββατο, 4 Ιουλίου, 22:29
Αρχική How To Δημιουργία ενός multiboot USB με την εφαρμογή Ventoy

Δημιουργία ενός multiboot USB με την εφαρμογή Ventoy

Δημιουργία ενός multiboot USB με την εφαρμογή Ventoy

Συνήθως, η δημιουργία ενός Bootable USB για την εγκατάσταση λειτουργικού συστήματος, αποτελείται από τρία βασικά βήματα: Format της USB συσκευής, λήψη λογισμικού για τη δημιουργία του bootable USB, και εγγραφή του αρχείου εγκατάστασης. Ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείτε τα Windows ή το Linux για τη δημιουργία της συσκευής, υπάρχουν διάφορα εργαλεία (παραδείγματος χάρη το rufus) τα οποία θα σας βοηθήσουν να κάνετε αυτή την διαδικασία απλά και γρήγορα. Ωστόσο, όταν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το USB σας για την εγκατάσταση νέου λειτουργικού συστήματος, θα πρέπει να ξανακάνετε τα παραπάνω βήματα, με αποτέλεσμα να χάσετε το παλιό λειτουργικό σύστημα. Ευτυχώς, υπάρχει λύση στο πρόβλημα, η οποία ονομάζετε multiboot USB.

Το multiboot USB λοιπόν, είναι η δυνατότητα να έχουμε πολλαπλά λειτουργικά συστήματα, σε μια μόνο bootable USB συσκευή. Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές, όπως το WinSetupFromUSB, YUMI, και το MultiSystem, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν ένα multibootUSB. Ωστόσο, σε αυτό το άρθρο θα δουλέψουμε με το Ventoy, το οποίο είναι η μεγαλύτερη cross-platform εφαρμογή.

Τι ακριβώς είναι το Ventoy ;

Το Ventoy, είναι μια νέα εφαρμογή ανοικτού κώδικα, η οποία επιτρέπει την δημιουργία πολλαπλών bootable USBs ταυτόχρονα. Ενώ οι περισσότερες εφαρμογές απαιτούν format της συσκευής κάθε φορά όταν αλλάζουμε το σύστημα, το Ventoy μπορεί να γράψει το αρχείο εγκατάστασης του νέου λειτουργικού, χωρίς να χρειαστεί να αφαιρέσουμε το παλιό.

Η εγκατάσταση και η διαχείριση της εφαρμογής είναι απλή. Το μόνο που πρέπει να κάνετε για να φτιάξετε ένα multiboot USB, είναι να εγκαταστήσετε το Ventoy στην USB συσκευή σας, και, στη συνέχεια, να αντιγράψετε τα ISO αρχεία των συστημάτων που θέλετε, στον χώρο της συσκευής.

Αυτό που μένει να κάνετε τώρα, είναι να κάνετε boot από τη συσκευή στην οποία εγκαταστήσατε το Ventoy. Μετά την επιλογή της συσκευής από το boot menu, η εφαρμογή θα εμφανίσει ένα μενού με τα διαθέσιμα λειτουργικά συστήματα.

Ακολουθεί λίστα με τα χαρακτηριστικά του Ventoy:

  • 100% Ανοικτός κώδικας.
  • Δεν αποσυμπιέζει τα ISO αρχεία στο USB.
  • Legacy και UEFI υποστήριξη.
  • Persistance υποστήριξη.
  • Υποστήριξη αρχείων με μέγεθος μεγαλύτερο από 4GB.
  • Customized boot menu.

Τρόπος δημιουργίας ενός multiboot USB:

Παρακάτω, βλέπετε τη διαδικασία δημιουργίας ενός multiboot USB. Σας ενημερώνουμε, ότι χρησιμοποιούμε το ubuntu 20.04 για τα ακόλουθα παραδείγματα.

1) Λήψη της εφαρμογής Ventoy

Κατεβάστε το αρχείο εγκατάστασης της εφαρμογής.

2) Αποσυμπιέστε τα αρχεία

Δημιουργία ενός multiboot USB με την εφαρμογή Ventoy

Αποσυμπιέστε το αρχείο το οποίο μόλις κατεβάσατε. Μπορείτε να κάνετε αποσυμπίεση του αρχείου, χρησιμοποιώντας την εντολή:

tar -xvf ventoy-1.0.12-linux.tar.gz

3) Αναγνώριση της USB συσκευής

Συνδέστε την συσκευή σας, και πληκτρολογήστε την εντολή lsblk. Έτσι, θα δείτε το όνομα του USB μέσα στο σύστημα.

4) εγκατάσταση του Ventoy στη USB συσκευή

Δημιουργία ενός multiboot USB με την εφαρμογή Ventoy

Αφού έχετε συνδέσει την συσκευή σας, μπορείτε να προχωρήσετε στην εγκατάσταση της εφαρμογής. Μπορείτε να εγκαταστήσετε την εφαρμογή, πληκτρολογώντας την εντολή:

sudo sh Ventoy2Disk.sh -i /dev/X

Σημείωση: Θα πρέπει να αντικαταστήσετε το Χ, με το όνομα της συσκευής σας. Παραδείγματος χάρη: sdb.

5) Βεβαιωθείτε το mount status

Πριν προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός multiboot USB, πρέπει να σιγουρευτείτε ότι η συσκευή σας ακόμα έχει mount point. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει mount point, θα πρέπει να κάνετε mount της συσκευής εκ νέου.

6) Αντιγραφή των ISO αρχείων

Δημιουργία ενός multiboot USB με την εφαρμογή Ventoy

Αντιγράψτε τα αρχεία εγκατάστασης των συστημάτων, μέσα στην USB συσκευή.

7) Reboot και επιλογή του συστήματος

 Αφού ολοκληρωθεί η αντιγραφή των αρχείων, κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας, και επιλέξτε να γίνει boot από την συσκευή σας.

Εάν έχετε κάνει όλα τα βήματα σωστά, θα πρέπει να δείτε το μενού της εφαρμογής. Από το μενού αυτό, μπορείτε να επιλέξετε ποιο λειτουργικό σύστημα θέλετε να εγκαταστήσετε ή να τρέξετε σε live μορφή.

Πηγή: fossbytes.com

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

LIVE NEWS

COVID-19: Νέα έρευνα αναζητά αντισώματα στους αιμοδότες

H American Red Cross εξετάζει το αίμα που έχει προέλθει από δωρεές, και ψάχνει για αντισώματα του COVID-19 που θα της δώσουν...

Ψηφιακός μετασχηματισμός και επιχειρήσεις: Τι σημαίνει η αποτυχία του;

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί συνήθως για τις επιχειρήσεις ένα μέσο για να ξεπεράσουν τους ανταγωνιστές τους και να απαλλαγούν από μεθόδους που...

Covaxin: Η Ινδία κυκλοφορεί εμβόλιο για τον COVID-19 τον Αύγουστο

Ολόκληρος ο πλανήτης αναμένει την κυκλοφορία του εμβολίου για τον κορωνοϊό, ενώ οι κλινικές δοκιμές έχουν ξεκινήσει σε πολλές χώρες του κόσμου....

iOS 13.5.1: Χρήστες iPhone αναφέρουν προβλήματα με τη μπαταρία

Έχετε παρατηρήσει τον τελευταίο καιρό κάποια αλλαγή στο iPhone σας; Μήπως, για παράδειγμα τελειώνει γρήγορα η μπαταρία...

Avaddon ransomware: Επιτίθεται μέσα από τις μακροεντολές του Excel 4.0

Η Microsoft ανακοίνωσε χθες ότι το Avaddon ransomware εξαπλώθηκε αυτήν την εβδομάδα μέσω μιας παλιάς τεχνικής που ξανά ήρθε στο προσκήνιο. Οι...

Apple: Απαγορεύει την ενημέρωση Κινέζικων Apps χωρίς άδεια

Η Apple απαγορεύει στους προγραμματιστές να ενημερώσουν τις υπάρχουσες εφαρμογές του App Store της Κίνας αν δεν έχουν την έγκριση της κυβέρνησης.

Αυστραλία: Χιλιάδες λογαριασμοί του MyGov πωλούνται στο Dark Web

Οι προσβάσεις περισσότερων από 3600 λογαριασμών MyGov πωλούνται στο dark web, εκθέτοντας δυνητικά χιλιάδες Αυστραλούς σε απάτες και κλοπές ταυτοτήτων.
00:03:03

Party Time: Δείτε TV με τους φίλους σας στο διαδίκτυο

Party Time: Δείτε TV με τους φίλους σας στο διαδίκτυο Ώρα για ένα διαφορετικό party από όσα έχετε συνηθίσει, βλέποντας τις αγαπημένες...

CISA και FBI προειδοποιούν τις επιχειρήσεις για τους κινδύνους του Tor

Το Cybersecurity and Infrastructure Security Agency  (CISA) και το Federal Bureau of Investigation (FBI) εξέδωσαν μία προειδοποίηση προς τις επιχειρήσεις σχετικά με...

openSUSE: Κυκλοφόρησε η νέα στεθερή έκδοση Leap 15.2

Πρόσφατα, κυκλοφόρησε η επόμενη σταθερή έκδοση του λειτουργικού συστήματος openSUSE. Σύμφωνα με την ομάδα ανάπτυξης του λειτουργικού,...