ΑρχικήinetΤεχνολογία και παιδιά: Πότε είναι έτοιμα για ασφαλή χρήση της;

Τεχνολογία και παιδιά: Πότε είναι έτοιμα για ασφαλή χρήση της;

παιδιά

Τα σημερινά παιδιά και οι έφηβοι χρησιμοποιούν διάφορες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επικοινωνούν με τους φίλους τους. Το Facebook, το Twitter, το Instagram, το Snapchat αποτελούν αγαπημένες τους επιλογές. Ωστόσο, οι κίνδυνοι στο διαδίκτυο είναι πολλοί, γι’ αυτό το λόγο τα παιδιά δεν πρέπει να χρησιμοποιούν την τεχνολογία χωρίς έλεγχο από τους γονείς.

Πότε, όμως, μπορούμε να πούμε ότι τα παιδιά είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια την τεχνολογία;

Ακολουθούν κάποια πράγματα που πρέπει να έχουμε στο νου μας:

Αξιολογούμε την ωριμότητα του παιδιού

Βλέπουμε τη γενική συμπεριφορά του παιδιού. Πιστεύουμε ότι μπορεί να χειριστεί καταστάσεις που ενδέχεται να προκύψουν κατά τη χρήση smartphone ή Facebook; Μπορεί να χειριστεί σωστά τις σχέσεις με κάποιον ξένο ή άσχημες συμπεριφορές εναντίον του (π.χ bullying);

Προσπαθούμε να καταλάβουμε τον κόσμο του παιδιού

Εάν το παιδί μας πει ότι όλοι οι φίλοι του έχουν smartphone, πρέπει να το σκεφτούμε. Για πολλά παιδιά, το γεγονός ότι όλοι οι φίλοι τους κάνουν κάτι, είναι πολύ σημαντικό. Στην εποχή μας, τα παιδιά και οι έφηβοι δεν έχουν το χρόνο να ασχοληθούν με πολλές δραστηριότητες και να συναντούν τους φίλους τους (εκτός σχολείου). Επομένως, η τεχνολογία προσφέρει μια δυνατότητα επικοινωνίας. Εάν το παιδί διαφέρει από τους συνομηλίκους του, όσον αφορά στη χρήση της τεχνολογίας, μπορεί να οδηγηθεί ακόμα και σε κοινωνική απομόνωση. Επομένως, μπορούμε να του επιτρέψουμε να χρησιμοποιεί τεχνολογικά μέσα με ασφάλεια και έλεγχο.

Μιλάμε με άλλους γονείς

Είναι καλό να επικοινωνούμε με τους γονείς των φίλων των παιδιών μας για να βλέπουμε την τακτική που ακολουθούν. Το ιδανικό είναι να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των γονέων, ώστε να υπάρχει μια κοινή αντιμετώπιση. Όλοι οι φίλοι των παιδιών θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και τους ίδιους ελέγχους.

Κατάλληλη ηλικία για κάθε τεχνολογικό μέσο

Τεχνολογία

Διαδίκτυο

Τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και κάτω δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο χωρίς άδεια γονέα. Η χρήση ενός λογισμικού γονικού ελέγχου, που περιορίζει την πρόσβαση των παιδιών σε ακατάλληλο υλικό, είναι απαραίτητη. Ο υπολογιστής πρέπει να βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο στο σπίτι για να υπάρχει η δυνατότητα άμεσου ελέγχου.

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τα social media, όπως το Facebook, έχουν όρια ηλικίας. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει πολλά παιδιά κάτω των 14 ετών να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα. Τα μικρά παιδιά μπορεί να εκτεθούν σε ακατάλληλο υλικό και συμπεριφορές. Όμως, συχνά δεν έχουν ωριμότητα για να χειριστούν τέτοιο υλικό και καταστάσεις πριν τα 13-14.

SMS και εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων

Τα παιδιά στην προεφηβεία, που έχουν δείξει κάποια ωριμότητα, μπορεί να είναι σε θέση να στέλνουν μηνύματα και να χρησιμοποιούν τέτοιες εφαρμογές. Ωστόσο, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά και να αναφέρουν αμέσως οποιαδήποτε περίεργη συμπεριφορά.

Smartphone

Όσον αφορά στη χρήση smartphone, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί πώς θέλουμε το παιδί να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο. Πρέπει να γνωρίζουμε όλες τις λειτουργίες του τηλεφώνου και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να τις χρησιμοποιεί το παιδί (συχνά υπάρχουν προβλήματα με αδιάκριτες φωτογραφίες). Ορισμένα σχολεία απαγορεύουν τα κινητά τηλέφωνα. Και οι δυνατότητες GPS μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Θα μπορούσε κάποιος να παρακολουθεί το παιδί μας ανά πάσα στιγμή.

Το πότε είναι έτοιμα τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία δεν έχει να κάνει τόσο με την ηλικία, όσο με την ωριμότητα. Αυτό μπορεί να αξιολογηθεί μόνο με την παρατήρηση της γενικής συμπεριφοράς του παιδιού και τη συζήτησή μαζί του. Σε κάθε περίπτωση, όσο ώριμο και αν είναι το παιδί, πρέπει να υπάρχουν όρια στη χρήση και γονικός έλεγχος.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS