ΑρχικήsecurityCOVID-19: Bots πίσω από τις μισές Twitter εκκλήσεις για να "ξανανοίξει" η...

COVID-19: Bots πίσω από τις μισές Twitter εκκλήσεις για να “ξανανοίξει” η Αμερική

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Carnegie Mellon University, το τελευταίο διάστημα, κακόβουλοι ηθοποιοί δημιουργούν bots με στόχο να προκαλέσουν ψευδείς ενυπώσεις αλλά και διχόνοια, εκμεταλλευόμενοι την παγκόσμια πανδημία του COVID-19. Ενδεικτικά, η έρευνα αναφέρει πως οι μισές και πλέον εκκλήσεις στο Twitter για να “ξανανοίξει” η Αμερική και να επιστρέψει στην κανονικότητα, ενδέχεται να προέρχονται από bots. Αυτή η είδηση που αφορά την Αμερική, αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα παραπληροφόρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της παραπληροφόρησης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις κατά τις εκλογές του 2016, ενώ παράλληλα τέθηκε το ζήτημα σχετικά με το εάν τα social media έχουν ως στόχο να φέρουν στην επιφάνεια αληθείς ειδήσεις ή εξυπηρετούν πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες.

Από τον Ιανουάριο, οι ερευνητές του CMU έχουν συγκεντρώσει 200 εκατομμύρια posts από το Twitter, τα οποία σχετίζονται με τον COVID-19, με πάνω από το 60% των κορυφαίων 1.000 retweeters του Twitter να είναι bots. Στα πλαίσια της πανδημίας, έχει παρατηρηθεί έως και δύο φορές περισσότερη δραστηριότητα bot, γεγονός που επαλήθευσε εκτιμήσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν βάσει προηγούμενων φυσικών καταστροφών, κρίσεων και εκλογών, όπως επεσήμανε η Kathleen Carley, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Έρευνας Λογισμικού της Σχολής Επιστημών Υπολογιστών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, πολλοί είναι οι παράγοντες που ενδέχεται να συνέβαλαν στην αύξηση αυτής της δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένου του υπερβολικού ελεύθερου χρόνου κατά την πανδημία. Αλλά φαίνεται επίσης ότι η αύξηση αυτή συνδέεται και με ομάδες που προσλαμβάνουν εταιρείες για να δημιουργήσουν bots. Η παγκόσμια φύση της πανδημίας καθιστά κάτι τέτοιο δελεαστικό στόχο. Συγκεκριμένα, η Carley ανέφερε πως διάφορες χώρες και ομάδες συμφερόντων βλέπουν την πανδημία ως ευκαιρία να εξυπηρετηθούν πολιτικά συμφέροντα και σκοπιμότητες.

Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που αποδεικνύουν την ενεργή δραστηριότητα bots, ενώ ο προσδιορισμός του τί εξυπηρετεί η δραστηριότητα αυτών, αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση, με την βοήθεια της τεχνολογίας αιχμής. Ειδικότερα, η τεχνητή νοημοσύνη επεξεργάζεται πληροφορίες λογαριασμών και εξετάζει δεδομένα όπως ο αριθμός των followers, η συχνότητα των tweets και το δίκτυο αναφορών ενός λογαριασμού. Σύμφωνα με την Carley, το να παρατηρούνται tweets σε μεγαλύτερη συχνότητα από αυτή που είναι ανθρωπίνως εφικτή, είναι ένδειξη δραστηριότητας bot. Μεταξύ της παραπληροφόρησης που διαδίδεται από bots, συγκαταλέγονται οι υποτιθέμενες πιθανές θεραπείες για τον COVID-19. Ωστόσο, τα bots συνδέονται και με συζητήσεις που αφορούν τις εντολές για παραμονή των πολιτών στο σπίτι. Φυσικά, ένα homemade bot που έχει προγραμματιστεί από έναν δημαγωγό διαφέρει από μια συντονισμένη εκστρατεία bot. Δυστυχώς, υπάρχουν σημαντικοί συντονισμοί γύρω από τις εκκλήσεις για να ξανανοίξει η Αμερική. Για παράδειγμα, δημιουργήθηκε πρόσφατα μεγάλος αριθμός λογαριασμών, κάτι που είναι ενδεικτικό μιας εκστρατείας. Αυτό που θα μπορούσατε να ονομάσετε “λογαριασμούς cyborg”, που μπορεί να είναι άνθρωποι με βοηθούς bot, δημιουργούν το 66% των tweets, ενώ οι λογαριασμοί που είναι σίγουρα bots δημιουργούν το 34% των tweets. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Οι θεωρίες συνωμοσίας αυξάνουν την πόλωση σε ομάδες. Είναι αυτό που στοχεύουν να κάνουν πολλές εκστρατείες παραπληροφόρησης, δήλωσε η Carley. Οι άνθρωποι έχουν πραγματικές ανησυχίες για την υγεία και την οικονομία, κι έτσι πολλοί επιδιώκουν να δημιουργήσουν διχόνοια. Η αυξημένη πόλωση αναμένεται να έχει σημαντικές συνέπειες και να επηρεάσει τομείς όπως η συμπεριφορά των πολιτών κατά την περίοδο των εκλογών και η εχθρότητα έναντι των εθνοτικών ομάδων. Αυτό μοιάζει με στρατηγική προπαγάνδας και σίγουρα ταιριάζει με τα ρωσικά και τα κινέζικα playbooks, αλλά θα χρειάζονταν τεράστιοι πόροι και πηγές για να τεκμηριωθεί αυτό, επεσήμανε η Carley, σημειώνοντας ακόμη πως οι χρήστες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα social media.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS