ΑρχικήUpdatesDevuan Beowulf 3.0.0: Η νέα έκδοση του Debian χωρίς systemd

Devuan Beowulf 3.0.0: Η νέα έκδοση του Debian χωρίς systemd

Devuan Beowulf 3.0.0: Η νέα έκδοση του Debian χωρίς systemd

Το Devuan GNU + Linux είναι μια διανομή του Debian, η οποία χρησιμοποιεί sysvinit ή OpenRC ως προεπιλεγμένα συστήματα, αντί το systemd, το οποίο είναι το προεπιλεγμένο σύστημα του Debian. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε και μια νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος, η οποία ονομάστηκε Devuan Beowulf 3.0.0, και βασίζεται στο Debian Buster 10.4, ενώ περιέχει και τον Linux kernel 4.19.

Devuan Beowulf 3.0.0: Η νέα έκδοση Debian χωρίς Systemd

Η πρώτη stable έκδοση του Devuan κυκλοφόρησε το 2017, υπό το όνομα Devuan 1.0.0 Jessie. Λίγο αργότερα, βγήκε και η έκδοση 2.0.0 ASCII. Σήμερα, δύο χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε και η έκδοση 3.0.0, με στόχο να βελτιώσει, καθώς και να ενημερώσει ορισμένα κομμάτια του λειτουργικού.

Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές σε αυτή την έκδοση, είναι η προσθήκη της υποστήριξης για IBM Power system. Εκτός από τις αρχιτεκτονικές i386, AMD64, ARMel, ARMhf, και ARM64, το Devuan πλέον υποστηρίζει και ppc64el αρχιτεκτονική.

Άλλα χαρακτηριστικά του Devuan 3.0.0 είναι το νέο boot menu, ο νέος display manager, καθώς και τα νέα θέματα. Επιπλέον, κατά την εγκατάσταση του συστήματος, οι χρήστες πλέον μπορούν να επιλέξουν ένα από τα εξής περιβάλλοντα εργασίας: Xfce, Cinnamon, KDE, LXQt, MATE. Ακόμα και αν κανένα από αυτά δεν σας αρέσει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα repositories για να κατεβάσετε το αγαπημένο σας περιβάλλον εργασίας.

Εκτός από όσα μόλις αναφέραμε, στην έκδοση 3.0.0 υπάρχουν και μερικές αλλαγές στα πακέτα για device management. Πιο συγκεκριμένα, η έκδοση αυτή φέρνει τα πακέτα eudev, τα οποία αντικαταστούν τα udev. Η αλλαγή των πακέτων γίνεται αυτόματα.

Προχωρώντας παρακάτω, φτάνουμε και στις νέες δυνατότητες του Devuan 3.0.0. Μια από αυτές, μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε τον X server, χωρίς να έχουμε δικαιώματα διαχειριστή. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να ανοίξετε τον x server απευθείας από το TTY terminal, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα προγράμματα startx και xinit, αφού πρώτα εγκαταστήσετε τα πακέτα elogind και libram-elogind.

Αν και το sysvinit είναι το προεπιλεγμένο init σύστημα του λειτουργικού, οι χρήστες πλέον έχουν την επιλογή να εγκαταστήσουν και άλλα συστήματα, όπως OpenRC ή και runit.

Τρόπος εγκατάστασης του Devuan Beowulf 3.0.0:

Αν έχετε το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο, μπορείτε εύκολα να ανανεώσετε το σύστημα μας, αφού πρώτα κάνετε ανανέωση των πακέτων του. Αναλυτικές πληροφορίες για την αναβάθμιση του συστήματος, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Σε περίπτωση που δεν έχετε το λειτουργικό σύστημα, μπορείτε να κάνετε λήψη του αρχείου εγκατάστασης, και, στη συνέχεια να δημιουργήσετε ένα Bootable USB.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS