ΑρχικήinetΚορωνοϊός: Τα social media καλούνται να αντιμετωπίσουν τις θεωρίες συνωμοσίας με το...

Κορωνοϊός: Τα social media καλούνται να αντιμετωπίσουν τις θεωρίες συνωμοσίας με το 5G

Ο γραμματέας πολιτισμού μετέφερε στις εταιρείες social media ότι θα πρέπει να είναι πιο επιθετικές στην αντιμετώπιση τους στις θεωρίες συνωμοσίας – που διαδίδονται στα social media – που συνδέουν τα δίκτυα 5G με την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Oliver Dowden σχεδιάζει να πραγματοποιήσει εικονικές συναντήσεις με εκπροσώπους από διάφορες εταιρείες τεχνολογίας την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν το θέμα.

Επίσης ένας αριθμός 5G κεραίων πυρπολήθηκαν.

Το ζήτημα θα ελέγξει τις δεσμεύσεις των εταιρειών για την ελευθερία του λόγου.

Νωρίτερα την εβδομάδα, αναφέρθηκαν φλόγες σε κεραίες στο Birmingham, το Liverpool και το Melling στο Merseyside.

Ένας εκπρόσωπος του δικτύου κινητής τηλεφωνίας της Vodafone δήλωσε στο BBC ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες υπήρξαν συνολικά τέσσερα ακόμη επεισόδια τόσο στις δικές του τοποθεσίες όσο και σε εκείνες που συνεργάζεται με την O2, αλλά δεν συγκεκριμενοποίησε τις τοποθεσίες.

“Έχουμε λάβει αρκετές αναφορές για ζημιές σε τηλεφωνικές κεραίες και κακομεταχείρηση των μηχανικών τηλεπικοινωνίας προφανώς εμπνευσμένων από τις θεωρίες συνωμοσίας crackpot που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο”, δήλωσε εκπρόσωπος του Τμήματος Ψηφιακού, Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού στο BBC.

social media 5G

“Οι υπεύθυνοι για εγκληματικές πράξεις θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου.”

“Πρέπει επίσης να δούμε τις εταιρίες των social media να ενεργούν υπεύθυνα και να αναλαμβάνουν πολύ ταχύτερες ενέργειες για να σταματήσουν την χωρίς νόημα διάδοση στις πλατφόρμες τους, γεγονός που ενθαρρύνει τέτοιες πράξεις”.

Το DCMS δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει σε ποιες τεχνολογικές εταιρείες έγινε η έκκληση.

Οι ψευδείς θεωρίες διαδίδονται σε μικρότερες πλατφόρμες, όπως το Nextdoor, το Pinterest και το site changes.org αλλά και μεγαλύτερες, όπως το Facebook, το Twitter, το YouTube και το TikTok.

Οι επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι η θεωρία σύνδεσης του Covid-19 με το 5G είναι “εντελώς σκουπίδι” και βιολογικά αδύνατη.

Πολλές από τις πλατφόρμες έχουν ήδη λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά δεν έχουν απαγορεύσει τη συζήτηση για το θέμα εντελώς.

Το Pinterest, για παράδειγμα, περιορίζει τα αποτελέσματα αναζήτησης για τον Covid-19 και τους συναφείς όρους για να δείχνει πληροφορίες από αναγνωρισμένες οργανώσεις υγείας, αλλά δεν έχει ανάλογο περιορισμό για το 5G.

Το Facebook είπε ότι είχε επίσης αφαιρέσει ορισμένες ομάδες που ενθάρρυναν τις επιθέσεις σε κεραίες 5G.

Εντούτοις, ένα post με τίτλο ” burn baby burn – it’s begun”, η οποία συνοδευόταν από βίντεο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, κατέβηκε μόνο έξι ώρες μετά την επισήμανσή του στο γραφείο τύπου της εταιρείας.

Το YouTube απαγορεύει ορισμένους τύπους ψευδών δημοσιεύσεων σχετικά με τον Covid-19, αλλά θεωρεί ότι οι θεωρίες συνωμοσίας συνδέουν τον ιό με το 5G ως “οριακό περιεχόμενο”. Ως αποτέλεσμα, δήλωσε ότι προσπαθεί να μειώσει τη συχνότητα με την οποία οι αλγόριθμοι τα προτείνουν, αλλά δεν διαγράφει τα βίντεο από την πλατφόρμα του.

Ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας της Google δήλωσε ότι σκοπεύει να «αξιολογήσει τον αντίκτυπο» αυτής της προσέγγισης.

Η Change.org δήλωσε ότι η ανοικτή φύση της επέτρεψε σε οποιονδήποτε να υποβάλει μια αναφορά για οποιοδήποτε ζήτημα τους άρεσε, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να συμμορφώνονται με τις οδηγίες της για να παραμείνουν online. “Έχουμε καταργήσει ορισμένες αναφορές που κάνουν αβάσιμους ισχυρισμούς για την υγεία σχετικά με το 5G”, πρόσθεσε εκπρόσωπος.

Η Vodafone δήλωσε ότι οι επιθέσεις είναι “τώρα θέμα εθνικής ασφάλειας”.

“Αυτή την στιγμή τα δίκτυα είναι ο συνδετικός κρίκος των ανθρώπων με τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς, τα σχολεία και τις υπηρεσίες. Η σωστή λειτουργία των δικτύων είναι ζωτικής σημασίας”, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος του Ηνωμένου Βασιλείου Nick Jeffery.

“Είμαι επίσης πολύ θυμωμένος με το ότι οι μηχανικοί μας επισκέπτονται τις επιχειρήσεις για να λύσουν τα προβλήματα τους και τους κακομεταχειρίζονται.”

“Οι ιστορίες που συνδέουν την εξάπλωση του κορωνοϊού με το 5G είναι τελείως αβάσιμες. Μην τις κάνετε share στα social media – τα fake news μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες.”

Το GSMA, ένα εμπορικό όργανο που αντιπροσωπεύει την ευρύτερη βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας, παρότρυνε επίσης τα social media να «επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για την άρση των fake news» σχετικά με το πρόβλημα.

Η εκστρατεία εναντίον του 5G έχει αναπτυχθεί στα social media το τελευταίο έτος.

Ειδικότερα το Facebook ήταν γεμάτο από ομάδες που ισχυρίζονται ότι η τεχνολογία είναι επικίνδυνη, καθώς πολλοί από αυτούς δημοσιεύουν και μηνύματα κατά του εμβολιασμού.

Μέχρι πρόσφατα, εκτός από το παράξενο μήνυμα ελέγχου γεγονότων μαζί με τα posts, οι εταιρείες δεν έκαναν τίποτα για να καταπολεμήσουν αυτό το πρόβλημα. Ούτε το Twitter ούτε το YouTube, για παράδειγμα, έχουν μια επιλογή στα συστήματα αναφοράς τους για να επισημάνουν κάποιο θέμα που αποτελεί παραπληροφόρηση.

Ακόμα και την Παρασκευή, οι καταγγελίες στους διαχειριστές του Facebook σχετικά με μια ομάδα που φαίνεται να ενθάρρυνε τις επιθέσεις εμπρησμού στους κεραίες 5G έλαβαν απαντήσεις λέγοντας ότι η σελίδα “δεν παραβιάζει τα πρότυπα της κοινότητας” .

Σε κανονικές περιόδους, οι πλατφόρμες των social media είναι πολύ απρόθυμες να περιορίσουν αυτό που θεωρούν ως ουσιαστικό μέρος της αποστολής τους: δίνοντας στους ανθρώπους το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση όσο ανεύθυνες και αν είναι οι απόψεις τους.

Αλλά αυτή την στιγμή δεν βρισκόμαστε σε κανονική εποχή αφού αντιμετωπίζουμε μια παγκόσμια κρίση.

Οι κυβερνήσεις διεξάγουν αποτελεσματικά έναν πόλεμο εναντίον ενός θανατηφόρου ιού και οι εργαζόμενοι που ασχολούνται με τις βασικές υποδομές αντιμετωπίζουν συμπεριφορές κακομεταχείρισης που είναι πιθανών αντικείμενο έμπνευσης των εκστρατειών στα social media.

Αυτό σημαίνει ότι τώρα υπάρχει έντονη πίεση στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το YouTube, το TikTok και το Twitter να ενεργήσουν υπεύθυνα και να βοηθήσουν την κατάσταση.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS