ΑρχικήsecurityFBI: Σύλληψη του Ρώσου που βρίσκεται πίσω από τη "hacking πλατφόρμα" Deer.io

FBI: Σύλληψη του Ρώσου που βρίσκεται πίσω από τη “hacking πλατφόρμα” Deer.io

Το FBI συνέλαβε έναν Ρώσο υπήκοο που λέγεται ότι βρίσκεται πίσω από το Deer.io, μια πλατφόρμα τύπου Shopify που φιλοξενεί online καταστήματα, στα οποία οι hackers διαφημίζουν και πωλούν λογαριασμούς που έχουν παραβιάσει και κλεμμένες πληροφορίες χρηστών.

Ο ύποπτος ονομάζεται Kirill Victorovich Firsov και συνελήφθη από το FBI το Σάββατο 7 Μαρτίου, στο αεροδρόμιο John F. Kennedy, στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους των ΗΠΑ, ο Firsov διαχειριζόταν την πλατφόρμα Deer.io από τον Οκτώβριο του 2013, από όταν δηλαδή ξεκίνησε να λειτουργεί.

Το site επιτρέπει στους χρήστες να φιλοξενήσουν online καταστήματα για περίπου 12 δολάρια / μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το Deer.io έχει φιλοξενήσει περισσότερα από 24.000 καταστήματα και έχει φέρει πάνω από 17 εκατομμύρια δολάρια.

FBI: Η πλατφόρμα Deer.io χρησιμοποιείται κυρίως για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο

Σύμφωνα με το FBI, το Deer.io έχει φιλοξενήσει και νόμιμες επιχειρήσεις, ωστόσο, κατά κύριο λόγο χρησιμοποιήθηκε για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.

“Μέχρι στιγμής, οι αρχές επιβολής του νόμου δεν βρήκαν νόμιμη επιχείρηση που να διαφημίζει τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της μέσω ενός καταστήματος στην πλατφόρμα Deer.io”, αναφέρει η καταγγελία.

Το FBI αναφέρει ότι έχει γίνει έλεγχος σε περισσότερα από 250 online καταστήματα που φιλοξενούνται στο Deer.io. Τα καταστήματα αυτά πουλούσαν πρόσβαση σε παραβιασμένους λογαριασμούς και servers και σε διάφορα προσωπικά δεδομένα, όπως ονόματα, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, ημερομηνίες γέννησης και διευθύνσεις.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κατάφεραν να αγοράσουν διάφορα δεδομένα από καταστήματα που έχουν φιλοξενηθεί στο Deer.io, επιβεβαιώνοντας ότι τα καταστήματα Deer.io πωλούσαν αυθεντικές πληροφορίες και όχι ψεύτικα δεδομένα.

Το FBI ισχυρίζεται ότι ο Firsov γνώριζε καλά ότι οι πελάτες τους ήταν κυβερνοεγκληματίες, αφού ο ίδιος διαφήμιζε τακτικά το Deer.io σε hacking φόρουμς.

Πολύ γνωστή πλατφόρμα

Η σύλληψη του Firsov δεν αποτελεί έκπληξη για τους εμπλεκόμενους στον κλάδο της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Η πλατφόρμα Deer.io είχε αναφερθεί ως καταφύγιο για την εγκληματικότητα σε μια έκθεση το 2016.

Την εποχή εκείνη, η πλατφόρμα είχε αρχίσει να γίνεται πιο δημοφιλής, καθώς ένας διάσημος hacker, γνωστός ως Tessa88, την χρησιμοποίησε για να πουλήσει δεδομένα χρηστών που είχε κλέψει από τις MySpace και LinkedIn.

Τότε, ο Firsov δεν είχε παραδεχτεί την πώληση κλεμμένων δεδομένων.

“Το deer.io λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους της Ρωσικής Ομοσπονδίας”, είχε δηλώσει ο διαχειριστής της πλατφόρμας το 2016.

“Οι πελάτες μας μπορούν να δημιουργήσουν καταστήματα που δεν παραβιάζουν τους νόμους της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Δεν επιτρέπουμε τα καταστήματα που πωλούν ναρκωτικά / κλεμμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. Επίσης, θα εμποδίσουμε οποιοδήποτε κατάστημα μας ζητήσουν οι αρμόδιες αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας”.

Ο Firsov θα παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης αργότερα αυτήν την εβδομάδα, όπου θα κατηγορηθεί επίσημα για την παροχή βοήθειας σε εγκληματίες που πουλούσαν κλεμμένες πληροφορίες.

Προς το παρόν, η πλατφόρμα συνεχίζει να λειτουργεί.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS