Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου, 22:00
Αρχική security CISA: Προειδοποιεί για ransomware επιθέσεις σε μονάδες φυσικού αερίου

CISA: Προειδοποιεί για ransomware επιθέσεις σε μονάδες φυσικού αερίου

Η υπηρεσία Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) προειδοποιεί οργανισμούς σε όλους τους τομείς κρίσιμων υποδομών των ΗΠΑ για μια πρόσφατη επίθεση ransomware που επηρέασε μια εγκατάσταση συμπίεσης φυσικού αερίου.

“Η CISA ανταποκρίθηκε σε μια κυβερνοεπίθεση που επηρεάζει το OT δίκτυο μιας εγκατάστασης συμπίεσης φυσικού αερίου”, αναφέρει η προειδοποίηση της CISA.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κυβερνοεγκληματίες ξεκίνησαν τη ransomware επίθεση με ένα spear phishing email που περιείχε ένα κακόβουλο link. Το link έδωσε την αρχική πρόσβαση στο OT δίκτυο του οργανισμού.

ransomware

Οι εργασίες σταμάτησαν για δύο μέρες

Η CISA λέει ότι μετά την διείσδυση στο δίκτυο, οι επιτιθέμενοι το μόλυναν με ένα ransomware payload και κρυπτογράφησαν τα δεδομένα του οργανισμού.

Μετά από την ransomware επίθεση, τα επηρεαζόμενα IT και OT συστήματα δεν ήταν “ικανά να διαβάζουν και να συγκεντρώνουν επιχειρησιακά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο”.

Η ransomware επίθεση δεν επηρέασε κανέναν προγραμματιζόμενο λογικό ελεγκτή (PLC) στα δίκτυα, καθώς το κακόβουλο πρόγραμμα μόλυνε μόνο Windows συσκευές.

Οι ειδικοί αποφάσισαν να εφαρμόσουν σκόπιμα μια ελεγχόμενη διακοπή λειτουργίας των συστημάτων. Η διακοπή διήρκεσε περίπου δύο ημέρες, με αποτέλεσμα την απώλεια παραγωγής και εσόδων.

Ο οργανισμός που επηρεάστηκε από τη ransomware επίθεση ήταν σε θέση να λάβει άλλο εξοπλισμό και να φορτώσει τα last-known-good configurations, τα οποία βοήθησαν στην ευκολότερη ανάκαμψη της εταιρείας.

Επίσης, “οι επιτιθέμενοι δεν απέκτησαν ποτέ τη δυνατότητα να ελέγχουν ή να χειρίζονται δραστηριότητες”, λέει η CISA. Ωστόσο, το θύμα δεν είχε φροντίσει να διαχωρίσει το IT από το OT δίκτυο, επιτρέποντας στους επιτιθέμενους να περάσουν σε όλα τα συστήματα και να κρυπτογραφήσουν τα δεδομένα.

Αν και οι άμεσες επιπτώσεις της ransomware επίθεσης περιορίστηκαν σε μία μονάδα ελέγχου, οι εγκαταστάσεις συμπίεσης φυσικού αερίου σταμάτησαν να λειτουργούν και σε άλλες περιοχές, λόγω της σύνδεσης των αγωγών.

ransomware

Η CISA δεν αναφέρει ακριβώς ποιοι τομείς θεωρούνται κρίσιμοι για τις ΗΠΑ. Ωστόσο, το site της DHS αναφέρει τους ακόλουθους τομείς ως ζωτικής σημασίας:

 • Τομέας χημικής τεχνολογίας
 • Τομέας Εμπορικών Εγκαταστάσεων
 • Τομέας Επικοινωνιών
 • Φράγματα
 • Τομέας Άμυνας
 • Τομέας υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης
 • Τομέας Ενέργειας
 • Τομέας Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών
 • Τομέας Τροφίμων και Γεωργίας
 • Τομέας Κυβερνητικών Εγκαταστάσεων
 • Τομέας Υγείας και Δημόσιας Υγείας
 • Τομέας Πληροφορικής
 • Πυρηνικοί αντιδραστήρες, υλικά και απόβλητα
 • Τομέας Μεταφορών
 • Τομέας Συστημάτων Νερού και Λυμάτων

Σύμφωνα με τη DHS, η καταστροφή ή η παραβίαση αυτών των υποδομών “θα είχε μεγάλη επίδραση στην ασφάλεια, την εθνική οικονομική ασφάλεια, την εθνική δημόσια υγεία ή ασφάλεια ή και σε όλα αυτά μαζί.

Προηγούμενες προειδοποιήσεις της κυβέρνησης για ransomware επιθέσεις

Το FBI είχε προειδοποιήσει τους οργανισμούς για τα LockerGoga και MegaCortex ransomware.

“Από τον Ιανουάριο του 2019, το ransomware LockerGoga έχει στοχεύσει μεγάλες εταιρείες και οργανισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία”, δήλωσε το FBI.

“Το ransomware MegaCortex, το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2019, στοχεύει παρόμοιες εταιρείες με το LockerGoga”.

Η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία επιβολής του νόμου είχε δημοσιεύσει μια λίστα με μέτρα αντιμετώπισης μιας ransomware επίθεσης. Το πιο σημαντικό είναι η τακτική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων και η διατήρηση τους και offline.

Αν έχετε αντίγραφα ασφαλείας, τα ransomware δεν αποτελούν απειλή, αφού μπορείτε να επαναφέρετε μόνοι σας τα δεδομένα σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

LIVE NEWS

Πως να πραγματοποιήσετε μια κλήση Facetime Audio

Έχετε κουραστεί από τις κλήσεις κινητής τηλεφωνίας χαμηλής ποιότητας; Χάρη στο FaceTime, μπορείτε να πραγματοποιείτε κλήσεις υψηλής ανάλυσης αν χρησιμοποιείτε iPhone, iPad,...

Πώς θα προσθέσετε ειδικά εφέ στα μηνύματα του Instagram

Γνωρίζατε ότι μπορείτε να κάνετε τα άμεσα μηνύματα του Instagram πιο εντυπωσιακά; Όπως κάθε άλλη δυνατότητα του Instagram, μπορείτε να προσθέσετε ειδικά...

Μόνο 270 διευθύνσεις είναι υπεύθυνες για το 55% του συνόλου της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Οι κυβερνοεγκληματίες που διατηρούν τα χρήματά τους σε κρυπτονομίσματα τείνουν να «ξεπλένουν» χρήματα μέσω ενός μικρού συνόλου διαδικτυακών υπηρεσιών, σύμφωνα με την...

Twitter: Έρχονται τα φωνητικά μηνύματα! Πώς θα τα στέλνουμε;

Το Twitter θα υποστηρίζει σύντομα φωνητικά μηνύματα τόσο στην iOS όσο και στην Android εφαρμογή. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορείτε να στέλνετε...

Πως να συνδέσετε ακουστικά Bluetooth σε ένα Nintendo Switch

Το Nintendo Switch διαθέτει υποδοχή ακουστικών. Ωστόσο, τα περισσότερα ακουστικά έχουν γίνει ασύρματα οπότε θα χρειαστείτε έναν τρόπο για να συνδέσετε αυτά...

Πώς να αποκρύψετε τον αριθμό τηλεφώνου σας στο Telegram

Εάν επιθυμείτε να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό Telegram, πρέπει να δώσετε τον αριθμό τηλεφώνου σας. Με αυτό τον τρόπο, το Telegram επικυρώνει την...

Google Assistant: Πώς μπορείτε να διαγράψετε τις ηχογραφήσεις σας;

Το Google Assistant μπορεί να σας διευκολύνει πολύ στην καθημερινότητά σας. Ωστόσο, συνεπάγεται και κάποια ζητήματα ως προς το απόρρητο, καθώς όσα...

Microsoft: Office 2021 / Office LTSC έρχονται το δεύτερο εξάμηνο του 2021

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2021 το Microsoft Office Long Term Servicing Channel (LTSC) και το Office 2021, για...

Πώς να δημιουργήσετε με γρήγορο τρόπο QR codes με το Bing

Αν χρειαστεί ποτέ να δημιουργήσετε έναν QR code, αλλά δεν ξέρετε πως, η Microsoft διαθέτει ένα εύχρηστο εργαλείο διαθέσιμο σε οποιοδήποτε πρόγραμμα...

Brave: Διέρρευσαν διευθύνσεις onion σε DNS traffic

Η λειτουργία Tor που περιλαμβάνεται στον Brave web browser, επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε .onion dark web domains μέσα σε...