ΑρχικήinetDrones: Θα μπορούν να παρέχουν ίντερνετ σε κάθε γωνιά του πλανήτη;

Drones: Θα μπορούν να παρέχουν ίντερνετ σε κάθε γωνιά του πλανήτη;

Τεχνολογικοί γίγαντες, όπως η Google και το Facebook, εδώ και χρόνια προσπαθούν να βρουν τρόπους να παρέχουν ίντερνετ σε δισεκατομμύρια ανθρώπους που εξακολουθούν να στερούνται αξιόπιστης σύνδεσης. Τώρα, μια αμερικανική πρωτοβουλία έκανε πρόσφατα την εμφάνισή της, με την ονομασία Telefit. Πιο συγκεκριμένα, το Telelift είναι μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας “πύργος κινητής τηλεφωνίας”. Χρησιμοποιεί αεροπλάνα που έχουν το μέγεθος μίας τραπεζαρίας και είναι στερεωμένα στο έδαφος με ένα μακρύ σύρμα, ενώ σύμφωνα με τον 22χρονο κατασκευαστή τους, Rahul Tiwari, μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για τουλάχιστον ένα μήνα. Ο Rahul Tiwari, συνέλαβε αυτή την ιδέα το καλοκαίρι του 2017 ενώ μελετούσε μηχανική στο Πανεπιστήμιο Purdue της Ιντιάνα. Τα drones του αιωρούνται στα 200 πόδια ενώ συνδέονται με ηλιακούς συλλέκτες ή με κάποια πηγή ενέργειας που βρίσκεται στο έδαφος, χρησιμοποιώντας μία ισχύ περίπου ίδια με εκείνη ενός φούρνου μικροκυμάτων.drones ίντερνετ

Ο Rahul Tiwari θέλησε αρχικά τα drones του να χρησιμοποιηθούν ως αντι-λαθροκυνηγοί “ιπτάμενοι παρατηρητές” στην Αφρική. Ωστόσο στην πορεία διαπίστωσε ότι τα drones που κατασκεύασε θα μπορούσαν να κάνουν πολλά περισσότερα, όπως για παράδειγμα να πετούν για πολλές ώρες έχοντας ενσωματωμένα πάνω τους 4G routers, με αποτέλεσμα να μπορούν να μεταφέρουν και να παρέχουν ίντερνετ οπουδήποτε.

Η Spooky Action που ξεκίνησε από τη Μινεσότα θέλει τώρα να αναπτύξει το Telelift σε περιοχές που έχουν χαμηλή και κακής ποιότητας πρόσβαση στο ίντερνετ, ξεκινώντας από χώρες της Αφρικής όπως η Κένυα, ο Νίγηρας, η Μποτσουάνα και η Σενεγάλη.

Σύμφωνα με την GSMA, η οποία αντιπροσωπεύει κινητές επιχειρήσεις παγκοσμίως, υπάρχουν περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ.GSMA

Ο Tiwari σχεδιάζει να συνεργαστεί με παρόχους δικτύων στα προάστια, όπου ένα drone μπορεί να καλύψει τους περισσότερους ανθρώπους, ενώ στη συνέχεια θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές. Επιπλέον επισημαίνει ότι οι πάροχοι δικτύου είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για ένα τέτοιο προϊόν καθώς θα ήταν μία μεγάλη προσφορά και διευκόλυνση για τον κόσμο.

Κάθε drone μπορεί να παρέχει υψηλής ποιότητας ίντερνετ για πολλές εκατοντάδες άτομα σε ακτίνα μεταξύ 20 μιλίων και 30 μιλίων, επομένως  απομακρυσμένες περιοχές μπορεί να χρειάζονται μόνο ένα drone, ενώ προάστια ενδέχεται να χρειάζονται περισσότερα.drones ίντερνετ

Όσον αφορά το κόστος των drones, η τιμή τους ανέρχεται στα 40.000 δολάρια, ενώ είναι πλήρως αυτοματοποιημένα κατά την πτήση. Παρόλα αυτά θα έχουν πιλότο για απογείωση και προσγείωση, ενώ σε ορισμένες χώρες θα υπάρχει περισσότερη επίβλεψη από έναν πιλότο.

Η Spooky Action πραγματοποίησε δοκιμές με τις Verizon (VZ) και την Orange (FNCTF), οι οποίες χρησιμοποίησαν το Telelift για να παρέχουν ίντερνετ στο Γαλλικό Εθνικό Πρωτάθλημα Windsurfing στο Quiberon της Γαλλίας τον Νοέμβριο του 2019. Αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με την μη κερδοσκοπική οργάνωση WeRobotics οι οποία παρέχει συμβουλές σε παρόχους δικτύων της Αφρικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσβαση στην κινητή τηλεφωνία αναπτύσσεται ταχύτατα στην υποσαχάρια Αφρική καθώς το ίντερνετ είναι πολύ εξαιρετικά σημαντικό για τις αγροτικές κοινότητες. Ωστόσο, η διατήρηση της υποδομής σε αραιοκατοικημένες περιοχές συχνά είναι ασύμφορη για τα δίκτυα.

Το Loon, ένα έργο που εκτελείται από την Alphabet της Google, αναπτύσσει μπαλόνια μεγέθους γηπέδων τένις που πετούν σε ύψος 12 μιλίων, ενώ μπορούν να παρέχουν ίντερνετ σε ακτίνα 25 μιλίων. Το 2018, το Loon ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την Telkom της Κένυας για να παρέχει ίντερνετ σε περιοχές της κεντρικής Κένυας.

Ο Gokhan Inalhan, καθηγητής Αυτονομίας και Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο Cranfield του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε στο CNN ότι το Telelift φαίνεται να είναι ένα “εξαιρετικό προϊόν” για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης ή για υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης. Αλλά προσθέτει ότι η συνεχής χρήση θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε ακραίες συνθήκες. Έτσι χρειάζονται βελτιωμένες μηχανές και υλικά για τα drones ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τη συνεχή λειτουργία σε συνδυασμό με τη ζέστη της Αφρικής. Τέλος, ο Tiwari λέει ότι ενώ μερικά από τα εξαρτήματά του είναι εκτός λειτουργίας, τα κινούμενα μέρη που χρησιμοποιεί είναι ειδικά σχεδιασμένα για να είναι ανθεκτικά – και παρόλο που θα έπρεπε να μπορούν να πετούν επ ‘αόριστον, στην πράξη, μερικά από τα drones θα προσγειώνονται εκείνες τις ώρες της ημέρας που υπάρχει λιγότερη ζήτηση για ίντερνετ.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS