ΑρχικήinetΟι 500 κορυφαίοι υπερυπολογιστές του κόσμου χρησιμοποιούν Linux

Οι 500 κορυφαίοι υπερυπολογιστές του κόσμου χρησιμοποιούν Linux

υπερυπολογιστές

Το Top500 κυκλοφόρησε την 54η έκδοση της λίστας του, που περιλαμβάνει τους 500 κορυφαίους υπερυπολογιστές παγκοσμίως. Όλοι τους έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, το οποίο είναι ότι χρησιμοποιούν Linux.

Η μέση ταχύτητα των υπερυπολογιστών που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι τα 1,65 exaflops και ο supercomputer αρχικού επιπέδου έχει τώρα απόδοση 1,14 petaflops σε σύγκριση με τα 1,02 petaflops όταν η λίστα κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2019.

Ο γρηγορότερος υπερυπολογιστής του κόσμου μπορεί να εκτελέσει 1 τετρακισεκατομμύριο λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο.

Την πρώτη θέση στη λίστα με τους υπερυπολογιστές, συνεχίζει και κατέχει ο υπερυπολογιστής Summit System, του Oak Ridge National Laboratory, σημειώνοντας την εκπληκτική ταχύτητα των 148,6 petaflops. Για να σας δώσουμε μια ιδέα, ένα σύστημα υπολογιστή petaflop μπορεί να εκτελέσει ένα τετρακισεκατομμύριο ή 1,000,000,000,000,000 λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο. Πρόκειται για έναν υπερυπολογιστή που χρησιμοποιεί Linux, κατασκευάστηκε από την IBM και χρησιμοποιεί επεξεργαστές Power9 και NVIDIA Tesla V100 GPUs.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Sierra System του Lawrence Livermore National Laboratory, το οποίο χρησιμοποιεί επίσης Linux, αλλά έχει ταχύτητα 94,6 petaflops.

Η τρίτη θέση καταλαμβάνεται από τον υπερυπολογιστή Sunway TaihuLight, ο οποίος αναπτύχθηκε από το National Research Center of Parallel Computer Engineering and Technology της Κίνας. Ο υπερυπολογιστής τροφοδοτείται από τους επεξεργαστές SW26010 της Sunway και έχει ταχύτητες 93,0 petaflops.

Ένας νέος υπερυπολογιστής που εμφανίστηκε στην λίστα είναι το AiMOS, το οποίο αναπτύχθηκε από το Rensselaer Polytechnic Institute Center for Computational Innovations (CCI). Καταλαμβάνει την 25η θέση της λίστας και αποδίδει ταχύτητα 8.0 petaflops.

Η λίστα αποδεικνύει ότι όλοι οι υπερυπολογιστές χρησιμοποιούν Linux, αλλά και το γεγονός ότι η Κίνα είναι η κυρίαρχη χώρα στην κατασκευή υπερυπολογιστών. Οι 227 από τους 500 υπερυπολογιστές που συμπεριλαμβάνονται στην λίστα έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα, ενώ μόνο 118 από αυτούς κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ.

Ωστόσο οι υπερυπολογιστές που αναπτύσσονται στις ΗΠΑ είναι μεγαλύτεροι και γρηγορότεροι. Αν λάβουμε υπόψη την μέση απόδοση των υπερυπολογιστών των ΗΠΑ ανέρχεται στο 37,8% και η Κίνα ακολουθεί στο 31,9%.

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη τη λίστα εδώ.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS