ΑρχικήsecurityΣαουδική Αραβία: Στρατολόγησε πρώην υπαλλήλους του Twitter για κατασκοπεία χρηστών

Σαουδική Αραβία: Στρατολόγησε πρώην υπαλλήλους του Twitter για κατασκοπεία χρηστών

Twitter Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε κατηγορίες εναντίον δύο (πρώην πλέον) υπαλλήλων του Twitter και ενός ακόμη ατόμου, καθώς υποστηρίζει ότι αυτά τα άτομα παρακολουθούσαν τους χρήστες του Twitter και έδιναν πληροφορίες στην βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι πλήρωσαν τους πρώην υπαλλήλους για να κατασκοπεύσουν χιλιάδες λογαριασμούς χρηστών και να κλέψουν διάφορα προσωπικά δεδομένα.

Οι τρεις κατηγορούμενοι είναι οι Ahmad Abouammo και Ali Alzabarah (πρώην υπάλληλοι) και ο Ahmed Almutairi. Το Υπουργείο εξέδωσε διαταγή σύλληψης των τριών ατόμων κατηγορώντας τους για παράνομη πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες και για το ότι εργάστηκαν ως παράνομοι πράκτορες ξένης κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, από τον Νοέμβριο του 2014 έως τον Μάιο του 2015, οι αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας έπεισαν τους δύο πρώην υπαλλήλους να χρησιμοποιήσουν τα εταιρικά credentials τους για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ιδιωτικές πληροφορίες συγκεκριμένων χρηστών του Twitter. Οι στόχοι ήταν κυρίως άτομα που έκριναν αρνητικά την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και τη βασιλική οικογένεια.

Ο Abouammo είχε εργαστεί στο Twitter ως Partnerships Manager για περίπου δύο χρόνια. Εκείνη την περίοδο, συναντήθηκε με έναν Σαουδάραβα αξιωματούχο στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, μετά τη συνάντηση, ο Abouammo άρχισε να έχει πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών χωρίς άδεια. Ένας από τους στόχους της κατασκοπείας δήλωσε ότι επέκρινε τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας και είχε πάνω από 1 εκατομμύριο followers.

Ωστόσο, σύμφωνα με την καταγγελία, ο Abouammo συνέχισε να δουλεύει για τους Σαουδάραβες και να επεμβαίνει σε λογαριασμούς χρηστών, ακόμα και μετά τη λήξη της συνεργασίας του με το Twitter. Για να το κάνει αυτό ζητούσε βοήθεια από πρώην συναδέλφους του.

Λέγεται ότι οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι αντάμειψαν τον Abouammo με 300.000 δολάρια, ενώ του δώρισαν και ένα ρολόι αξίας 20.000 δολαρίων.

Το FBI ανέκρινε πέρυσι τον Abouammo. Η υπηρεσία πληροφοριών ισχυρίζεται ότι ο κατηγορούμενος παρείχε ένα ψεύτικο αποδεικτικό, το οποίο έδειχνε μια πληρωμή 100.000 δολαρίων από τον Σαουδάραβα αξιωματούχο, για την προσφορά συμβουλών σχετικά με τα media.

Ο δεύτερος υπάλληλος του Twitter, ο Alzabarah, άρχισε να εργάζεται στην εταιρεία ως μηχανικός το 2013. Τον Μάιο του 2015, ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον, όπου, σύμφωνα με τις κατηγορίες, συναντήθηκε με Σαουδάραβες αξιωματούχους.

Από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο του 2015, ο Alzabarah είχε πρόσβαση σε δεδομένα των χρηστών του Twitter, χωρίς εξουσιοδότηση. Ο Alzabarah απέκτησε πρόσβαση στα δεδομένα 6.000 χρηστών, συμπεριλαμβανομένων 33 χρηστών, που οι αρχές επιβολής του νόμου της Σαουδικής Αραβίας θεωρούσαν επικίνδυνους και είχαν ζητήσει πληροφορίες από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στο παρελθόν.

Ένας από τους στόχους του Alzabarah ήταν ένας “γνωστός επικριτής της κυβέρνησης και της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, που είχε ζητήσει άσυλο στον Καναδά”.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Alzabarah είχε πρόσβαση σε διάφορες πληροφορίες, όπως πρόσφατες διευθύνσεις IP, στοιχεία συσκευής, βιογραφικά στοιχεία, πληροφορίες προγράμματος περιήγησης και δραστηριότητες στην πλατφόρμα του Twitter.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS