Το Facebook αφαίρεσε, από την πλατφόρμα του, δίκτυο ρωσικών λογαριασμών, καθώς οι ειδικοί θεώρησαν ότι οι χειριστές των λογαριασμών προσπαθούσαν να παρέμβουν σε πολιτικά ζητήματα που αφορούσαν 8 άλλες χώρες. Οι χώρες αυτές ήταν: Μαδαγασκάρη, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Ακτή Ελεφαντοστού, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Μοζαμβίκη, Καμερούν, Σουδάν και Λιβύη.
Τέτοιοι λογαριασμοί βρέθηκαν και στο Instagram. Βρέθηκαν τρία δίκτυα λογαριασμών, που στόχευαν χρήστες της Αφρικής. “Κάθε μία από αυτές τις δόλιες επιχειρήσεις χρησιμοποιούσε δίκτυα λογαριασμών για να παραπλανήσει τους χρήστες σχετικά με το ποιοι είναι και τι κάνουν”, δήλωσε το Facebook.
Το Facebook συσχέτισε αυτές τις εκστρατείες με οντότητες που χρηματοδοτούνται από τον Ρώσο επιχειρηματία Yevgeny Prigozhin. Στο παρελθόν, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε κατηγορήσει αυτόν τον άνθρωπο για εμπλοκή στην ίδρυση και χρηματοδότηση του Internet Research Agency, μιας εταιρείας που πραγματοποιεί εκστρατείες παραπληροφόρησης και παρεμβαίνει στις εκλογικές διαδικασίες πολλών χωρών σε όλο τον κόσμο.
Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης αφαίρεσε 35 λογαριασμούς και 53 σελίδες Facebook, 7 ομάδες και 5 λογαριασμούς Instagram, που προέρχονταν από τη Ρωσία και στόχευσαν χρήστες από τη Μαδαγασκάρη, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Μοζαμβίκη, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Ακτή του Ελεφαντοστού και το Καμερούν.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι περίπου 475.000 χρήστες του Facebook ακολουθούσαν έναν ή περισσότερους από αυτούς τους ψεύτικους λογαριασμούς.
Οι λογαριασμοί δημοσίευαν περιεχόμενο που αφορούσε τις εκλογές στη Μαδαγασκάρη και τη Μοζαμβίκη καθώς και διάφορες παγκόσμιες και τοπικές πολιτικές ειδήσεις. Επίσης, οι χειριστές των λογαριασμών ξόδεψαν 77.000 δολάρια για να διαφημίσουν και να προωθήσουν το περιεχόμενό τους.
Το Facebook ανακάλυψε και μια άλλη εκστρατεία, η οποία στόχευε αποκλειστικά χρήστες του Σουδάν. Η εκστρατεία περιελάμβανε τη χρήση 17 λογαριασμών, 18 σελίδων, 3 ομάδων και 6 λογαριασμών Instagram, που επίσης αφαιρέθηκαν από την πλατφόρμα.
Οι φορείς της συγκεκριμένης εκστρατείας χρησιμοποιούσαν έναν συνδυασμό ψεύτικων και παραβιασμένων λογαριασμών για να σχολιάζουν, να δημοσιεύουν περιεχόμενο και να διαχειρίζονται τις σελίδες τους.
Περίπου 457.000 χρήστες ακολουθούσαν αυτούς τους λογαριασμούς.
Τέλος, το Facebook αφαίρεσε 14 ρωσικούς λογαριασμούς Facebook, 12 σελίδες, 1 ομάδα και 1 λογαριασμό Instagram που στόχευαν χρήστες της Λιβύης. Περίπου 212.000 χρήστες ακολουθούσαν κάποιον από αυτούς τους λογαριασμούς και σελίδες.
“Προσπαθούμε συνεχώς να εντοπίζουμε και να σταματάμε τέτοιου είδους δραστηριότητες, επειδή δεν θέλουμε οι υπηρεσίες μας να χρησιμοποιούνται για τη χειραγώγηση ανθρώπων”, δήλωσε ο Nathaniel Gleicher, επικεφαλής της cybersecurity πολιτικής του Facebook.
“Αφαιρούμε αυτές τις σελίδες, ομάδες και λογαριασμούς με βάση τη συμπεριφορά τους, όχι το περιεχόμενο που δημοσιεύουν”, είπε. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε αλλά είναι μια συνεχιζόμενη πρόκληση».