ΑρχικήsecurityΕ.Ε.: Αναγκάζει το Facebook και άλλες πλατφόρμες να αφαιρούν παράνομο περιεχόμενο παγκοσμίως

Ε.Ε.: Αναγκάζει το Facebook και άλλες πλατφόρμες να αφαιρούν παράνομο περιεχόμενο παγκοσμίως

Facebook Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε ότι οι χρήστες του Facebook και άλλων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούν να ζητήσουν την αφαίρεση περιεχομένου, που θεωρούν παράνομο. Το περιεχόμενο θα αφαιρείται σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην χώρα που μένει ο χρήστης.

Εάν το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασίσει ότι κάποια δημοσίευση είναι παράνομη ή ότι χρησιμοποιείται για να δυσφημίσει κάποιον μπορεί να αναγκάσει τις πλατφόρμες να μπλοκάρουν αυτό το περιεχόμενο.

Το ζήτημα ήρθε στην επιφάνεια μετά από μια διαμάχη μεταξύ του Facebook και της πολιτικού της Αυστρίας, Eva Glawischnig-Piesczek. Η Glawischnig-Piesczek ζήτησε από την πλατφόρμα να αφαιρέσει περιεχόμενο, που κατά τη γνώμη της, δεν έκανε καλό στη φήμη της. Ωστόσο, το Facebook δεν ανταποκρίθηκε. Η πολιτικός έκανε μήνυση στο Facebook, προσφεύγοντας σε δικαστήριο της Αυστρίας. Τελικά, το περιεχόμενο έπαψε να εμφανίζεται στην Αυστρία, καθώς διαπιστώθηκε ότι δυσφημεί την πολιτικό.

Η Glawischnig-Piesczek ζήτησε από το Facebook να διαγράψει το περιεχόμενο σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στη χώρα της.

Τα αιτήματα κατάργησης περιεχομένου θα γίνονται δεκτά μόνο αν πληρούν τα κριτήρια που έχει θέσει το δικαστήριο της Ευρώπης.

Αν το δικαστήριο κρίνει το περιεχόμενο ως ακατάλληλο, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, θα πρέπει να το μπλοκάρουν. Ταυτόχρονα θα χρησιμοποιούνται αυτοματοποιημένα εργαλεία αναζήτησης παρόμοιων δημοσιεύσεων.

“Η διαταγή αυτή θα πρέπει να επεκταθεί σε πληροφορίες, το περιεχόμενο των οποίων, παρόλο που ουσιαστικά μεταφέρει το ίδιο μήνυμα, διατυπώνεται ελαφρώς διαφορετικά, λόγω των διαφορετικών λέξεων ή του συνδυασμού τους”, είπε το δικαστήριο.

Οι πλατφόρμες δεν είναι υποχρεωμένες να παρακολουθούν όλες τις δημοσιεύσεις για παράνομο περιεχόμενο, αλλά μόνο αυτές που σχετίζονται με τα αιτήματα κατάργησης.

Όπως είπαμε και παραπάνω, με τη νέα απόφαση, το παράνομο περιεχόμενο θα παύει να εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο. Αυτή η απόφαση αυξάνει την ευθύνη, που έχουν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να ελέγχουν τα sites και τις δημοσιεύσεις για ακατάλληλο περιεχόμενο. Πρόκειται για μια πολύ κρίσιμη απόφαση, αυτήν την εποχή που οι κανόνες για τη διαχείριση του επιβλαβούς περιεχομένου αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.

Το Facebook δήλωσε ότι αυτή η απόφαση “υπονομεύει την αρχή, σύμφωνα με την οποία, μια χώρα δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει τους νόμους της σε άλλη χώρα”, εννοώντας ότι μια χώρα δεν μπορεί να ζητά την αφαίρεση του περιεχομένου και από άλλες χώρες.

Επίσης, οι τεχνολογικές εταιρείες αναγκάζονται να παρακολουθούν το περιεχόμενο που υπάρχει στην πλατφόρμα τους και να κρίνουν αν είναι παρόμοιο με το περιεχόμενο που έχει κριθεί παράνομο, ώστε να αφαιρεθεί και αυτό. «Ελπίζουμε τα δικαστήρια να ακολουθήσουν μια σωστή προσέγγιση, ώστε να μην υπονομευθεί η ελευθερία της έκφρασης”, πρόσθεσε το Facebook.

Παρόλο που το Facebook έχει εκφράσει πολλές φορές ότι δεν πρέπει να θεωρείται υπεύθυνο για ό,τι δημοσιεύεται στις πλατφόρμες του, έχει λάβει κάποια μέτρα ελέγχου του περιεχομένου του, για να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των κυβερνήσεων.

Πριν από λίγες ημέρες, έκανε διάφορες αλλαγές στην πολιτική του, με στόχο την αποτροπή της διάδοσης τρομοκρατικού και εξτρεμιστικού περιεχομένου.

Την περασμένη εβδομάδα έλαβε, επίσης, κάποια νέα μέτρα για την καταπολέμηση των ξένων παρεμβάσεων στις εκλογές στη Σιγκαπούρη.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS