Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου, 11:30
Αρχική How To Πως να κρυπτογραφήσετε ένα δίσκο με το BitLocker

Πως να κρυπτογραφήσετε ένα δίσκο με το BitLocker

Στο σημερινό άρθρο μας θα μάθετε πως να κρυπτογραφήσετε με το BitLocker μία μονάδα δίσκου των Windows 10, είτε αυτή περιέχει το λειτουργικό σύστημα, είτε είναι ένα απλό USB flash.

Εάν ανησυχείτε για τη διασφάλιση των δεδομένων σας που υπάρχουν σε μία μονάδα δίσκου, μπορείτε να την κρυπτογραφήσετε με το BitLocker. Το BitLocker είναι μια ενσωματωμένη δυνατότητα των Windows 10 που μπορεί να σας κρυπτογραφήσει δίσκους, ή usb flash. Διατίθεται στις εκδόσεις των Windows 10 Pro / Education / Enterprise.

Με το BitLocker , μπορείτε να επιλέξετε να κρυπτογραφήσετε ολόκληρο τον δίσκο ή  μπορείτε να επιλέξετε να κρυπτογραφήσετε μέρος αυτού (συνήθως τα δεδομένα σας) καθώς και να προσθέσετε αργότερα επιπλέον αρχεία.

Επίσης, το BitLocker σας προσφέρει πολλές επιλογές για να ξεκλειδώσετε την κρυπτογραφημένη μονάδα δίσκου. Τα κρυπτογραφημένα δεδομένα θα είναι πολύ δύσκολο να αποκρυπτογραφηθούν, και αν κάποιος κλέψει το σύστημά σας, όπως στην περίπτωση ενός laptop ή tablet ή του USB flash, δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας. Συνολικά, το χαρακτηριστικό σας προσφέρει καλύτερη ασφάλεια για τα δεδομένα και το σύστημά σας.

Επομένως, αν είστε ο διαχειριστής ενός υπολογιστικού συστήματος, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα για να κρυπτογραφήσετε μία  μονάδα δίσκου.

Πώς να κρυπτογραφήσετε με το Bitlocker μία μονάδα δίσκου στα Windows 10
1. Πατήστε ταυτόχρονα τα πλήκτρα Win + E για να ανοίξετε την Εξερεύνηση αρχείων και κάντε κλικ στο “Αυτός ο υπολογιστής” (This PC). Στην περιοχή Συσκευές και μονάδες δίσκου, κάντε δεξί κλικ στη μονάδα δίσκου που θέλετε να κρυπτογραφήσετε, και κάντε κλικ στην επιλογή “Ενεργοποίηση BitLocker“.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν το σύστημα δεν είναι εξοπλισμένο με TPM (Trusted Module Platform aka TPM), θα λάβετε την εξής ειδοποίηση: “Αυτή η συσκευή δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσει μια μονάδα αξιόπιστης πλατφόρμας. Ο διαχειριστής σας πρέπει να ορίσει την επιλογή “Να επιτρέπεται το BitLocker χωρίς συμβατή TPM” στην πολιτική “Να απαιτείται επιπλέον έλεγχος ταυτότητας κατά την εκκίνηση” για τους τόμους λειτουργικού συστήματος”.
Σε αυτήν την περίπτωση, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο για να αντιμετωπίσετε αυτό το σφάλμα.

2. Στη συνέχεια, και ειδικά αν  έχετε δώσει εντολή να κρυπτογραφηθεί η μονάδα δίσκου που περιέχει το λειτουργικό σύστημα των Windows,  θα περάσετε από διάφορες οθόνες προειδοποιήσεων και αποδοχών, χωρίς να χρειάζεται να κάνετε κάποια επιλογή,  παρά μόνο να πατάτε το κουμπί “Επόμενο”, μέχρι να φτάσετε στην ενότητα “Επιλογής τρόπου ξεκλειδώματος της μονάδας δίσκου”.

Εκεί επιλέξτε την κατάλληλη για εσάς λειτουργία. Οι δυνατότητες είναι δύο. Είτε να χρησιμοποιήσετε ένα PIN είτε ένα flash USB. Σε αυτό το παράδειγμα, επιλέξαμε το PIN. Φυσικά αν έχετε δώσει εντολή να κρυπτογραφηθεί μία μονάδα flashUSB τότε ο οδηγός δεν θα σας ρωτήσει αν θέλετε να ξεκλειδώσετε το flashUSB με ένα flsh USB !!!!

Πατήστε επόμενο και θα βρεθείτε σε μία οθόνη όπου θα πρέπει να γράψετε το PIN. Ο κωδικός αυτός πρόσβασης ξεκλειδώνει τη κρυπτογραφημένη μονάδα δίσκου. Λάβετε υπόψη ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτόν τον κωδικό κάθε φορά που θέλετε να δείτε τον δίσκο σας, οπότε επιλέξτε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης, που όμως να μπορείτε να τον θυμάστε. Κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο.

3. Στη συνέχεια, θα σας ρωτήσει πού θέλετε να αποθηκεύσετε το κλειδί ανάκτησης. Αυτό το κλειδί ανάκτησης θα είναι χρήσιμο σε περίπτωση που ξεχάσετε ή χάσετε τον παραπάνω κωδικό πρόσβασης. Σας συνιστούμε να αποθηκεύσετε το κλειδί ανάκτησης στον λογαριασμό σας στην Microsoft .

4. Θα ειδοποιηθείτε, εάν κάνετε κλικ στην επιλογή Αποθήκευση στο λογαριασμό της Microsoft σας στο προηγούμενο βήμα, ότι αποθηκεύτηκε το κλειδί ανάκτησης.

Βεβαιωθείτε όμως ότι πρώτα επιβεβαιώσατε αυτό στο https://onedrive.live.com/recoverykey .

Μην περιμένετε να δείτε το κλειδί σαν αρχείο στο onedrive της Microsoft. Απλά κάντε κλικ στον παραπάνω σύνδεσμο και αν έχετε πολλά κλειδιά, βεβαιωθείτε ότι έχει αποθηκευτεί και το πρόσφατο.

5. Στη συνέχεια, στην επόμενη οθόνη του Οδηγού κρυπτογράφησης μίας μονάδας δίσκου με το BitLocker , επιλέξτε πόσα χώρο θέλετε να κρυπτογραφήσετε. Σας συνιστούμε να επιλέξετε εδώ την επιλογή Κρυπτογράφηση ολόκληρης της μονάδας δίσκου. Κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο. Ο χρόνος κρυπτογράφησης θα είναι αρκετός. οπλιστείτε με υπομονή

6. Τώρα, πρέπει να επιλέξετε τη μέθοδο κρυπτογράφησης. Εδώ, η επιλογή της νέας λειτουργίας κρυπτογράφησης θα χρησιμοποιήσει τη μέθοδο κρυπτογράφησης 128-bit XTS-AES . Ενώ η επιλογή της συμβατής λειτουργίας θα χρησιμοποιήσει τη μέθοδο κρυπτογράφησης 128-bit AES-CBC . Αφού επιλέξετε, κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο .

7. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή “Εκκίνηση κρυπτογράφησης”.

Αν έχετε δώσει εντολή να κρυπτογραφηθεί ο δίσκος με το λειτουργικό σύστημα, τότε θα σας ζητηθεί να κάνετε επανεκκίνηση του συστήματός σας. Αν έχετε επιλέξει κάποιον άλλο δίσκο τότε θα προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.

8.. Μετά το τέλος της κρυπτογράφησης κάθε φορά που θέλετε να ανοίξετε τον κρυπτογραφημένο δίσκο θα πρέπει να πληκτρολογείτε τον κωδικό που ορίσατε στο βήμα 2. Αν έχετε κρυπτογραφήσει τον δίσκο με το λειτουργικό σύστημα ο κωδικός αυτός θα σας ζητηθεί κατά την εκκίνηση του συστήματός σας.

Αν ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης, μπορείτε να πατήσετε το link “Περισσότερες επιλογές” και να πληκτρολογήσετε το κλειδί ανάκτησης που αποθηκεύσατε στο λογαριασμό της Microsoft . Καθώς έχετε αποθηκεύσει το κλειδί αποκατάστασης online, μπορείτε να το αναζητήσετε από  οποιαδήποτε συσκευή σας για να μπείτε στο λογαριασμό σας στην Microsoft.

Με αυτό τον τρόπο, έχετε κρυπτογραφήσει επιτυχώς μία μονάδα δίσκου στα Windows 10 με το BitLocker. Μπορείτε να ακολουθήσετε παρόμοια βήματα με οποιαδήποτε άλλη μονάδα υπάρχει στον υπολογιστή σας.

Σε περίπτωση που κάποια στιγμή το μετανιώσετε και θέλετε να επαναφέρετε τον δίσκο σας στην αρχική του μορφή, δηλαδή χωρίς κρυπτογράφηση, αλλά και χωρίς να χάσετε τα δεδομένα σας, δεν έχετε παρά να πάτε και πάλι στην εξερεύνηση αρχείων και δίπλα στο συγκεκριμένο δίσκο θα δείτε μία λίστα με εντολές.

Χρησιμοποιήστε την  “Απενεργοποίηση BitLocker” και απλά τα πάντα θα επανέλθουν όπως πριν. Η διαδικασία κατάργησης της κρυπτογράφησης διαρκεί τόση ώρα όσο και η κρυπτογράφηση που κάνατε στην αρχή. Οπότε οπλιστείτε με υπομονή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

LIVE NEWS

Microsoft: Office 2021 / Office LTSC έρχονται το δεύτερο εξάμηνο του 2021

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2021 το Microsoft Office Long Term Servicing Channel (LTSC) και το Office 2021, για...

Πώς να δημιουργήσετε με γρήγορο τρόπο QR codes με το Bing

Αν χρειαστεί ποτέ να δημιουργήσετε έναν QR code, αλλά δεν ξέρετε πως, η Microsoft διαθέτει ένα εύχρηστο εργαλείο διαθέσιμο σε οποιοδήποτε πρόγραμμα...

Brave: Διέρρευσαν διευθύνσεις onion σε DNS traffic

Η λειτουργία Tor που περιλαμβάνεται στον Brave web browser, επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε .onion dark web domains μέσα σε...

Ποιες είναι οι 6 πιο γνωστές επιθέσεις σε gaming εταιρείες;

Πριν μερικές ημέρες, η εταιρεία gaming Big Huge Games ενημέρωσε τους παίκτες ότι υπήρξε θύμα μιας επίθεσης, η οποία επηρέασε δεδομένα της...

Οι δωροκάρτες του Xbox πωλούνται με έκπτωση 10% στο Amazon

Οι κάτοχοι των Xbox μπορούν να εξοικονομήσουν λίγα χρήματα σε παιχνίδια, add-ons, συνδρομές και πολλά άλλα, αν ψωνίσουν τις δωροκάρτες Xbox στο...

Perseverance: Το διαστημικό όχημα της NASA προσεδαφίστηκε στον Άρη!

Το διαστημικό όχημα «Perseverance» προσεδαφίστηκε επιτυχώς χθες, λίγο πριν τις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδος στον Άρη. Στόχος αυτής της αποστολής της...

YouTube: Μπορείτε να αναπαράγετε βίντεο 4K σε συσκευές με οθόνες χαμηλής ανάλυσης

Η εφαρμογή Youtube σε Android σας επιτρέπει να αναπαράγετε βίντεο με ανάλυση έως 4K. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα τηλέφωνο με...

Top θέσεις Software Engineering και δεξιότητες coding για το 2021

Λόγω του COVID-19, οι προσπάθειες πρόσληψης και οι ευκαιρίες απασχόλησης σημείωσαν σημαντική πτώση πέρυσι. Ωστόσο, ο κλάδος της τεχνολογίας αποδείχθηκε πιο ανθεκτικός...
00:10:13

Phishing emails: Πώς να τα αναγνωρίσετε και πώς να προστατευτείτε;

https://www.youtube.com/watch?v=iME-CzlKVzc Το phishing είναι ίσως η μεγαλύτερη απειλή στον κυβερνοχώρο εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια. Γι΄...

ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζουν το Facebook για το block στην Αυστραλία

Πολιτικοί, ειδησεογραφικοί πράκτορες και ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ έχουν στοχοποιήσει το Facebook για την απόφασή του να...