Παρασκευή, 10 Απριλίου, 06:26
Αρχική dummies Πως να κρυπτογραφήσετε ένα δίσκο με το BitLocker

Πως να κρυπτογραφήσετε ένα δίσκο με το BitLocker

Στο σημερινό άρθρο μας θα μάθετε πως να κρυπτογραφήσετε με το BitLocker μία μονάδα δίσκου των Windows 10, είτε αυτή περιέχει το λειτουργικό σύστημα, είτε είναι ένα απλό USB flash.

Εάν ανησυχείτε για τη διασφάλιση των δεδομένων σας που υπάρχουν σε μία μονάδα δίσκου, μπορείτε να την κρυπτογραφήσετε με το BitLocker. Το BitLocker είναι μια ενσωματωμένη δυνατότητα των Windows 10 που μπορεί να σας κρυπτογραφήσει δίσκους, ή usb flash. Διατίθεται στις εκδόσεις των Windows 10 Pro / Education / Enterprise.

Με το BitLocker , μπορείτε να επιλέξετε να κρυπτογραφήσετε ολόκληρο τον δίσκο ή  μπορείτε να επιλέξετε να κρυπτογραφήσετε μέρος αυτού (συνήθως τα δεδομένα σας) καθώς και να προσθέσετε αργότερα επιπλέον αρχεία.

Επίσης, το BitLocker σας προσφέρει πολλές επιλογές για να ξεκλειδώσετε την κρυπτογραφημένη μονάδα δίσκου. Τα κρυπτογραφημένα δεδομένα θα είναι πολύ δύσκολο να αποκρυπτογραφηθούν, και αν κάποιος κλέψει το σύστημά σας, όπως στην περίπτωση ενός laptop ή tablet ή του USB flash, δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας. Συνολικά, το χαρακτηριστικό σας προσφέρει καλύτερη ασφάλεια για τα δεδομένα και το σύστημά σας.

- Advertisement -

Επομένως, αν είστε ο διαχειριστής ενός υπολογιστικού συστήματος, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα για να κρυπτογραφήσετε μία  μονάδα δίσκου.

Πώς να κρυπτογραφήσετε με το Bitlocker μία μονάδα δίσκου στα Windows 10
1. Πατήστε ταυτόχρονα τα πλήκτρα Win + E για να ανοίξετε την Εξερεύνηση αρχείων και κάντε κλικ στο “Αυτός ο υπολογιστής” (This PC). Στην περιοχή Συσκευές και μονάδες δίσκου, κάντε δεξί κλικ στη μονάδα δίσκου που θέλετε να κρυπτογραφήσετε, και κάντε κλικ στην επιλογή “Ενεργοποίηση BitLocker“.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν το σύστημα δεν είναι εξοπλισμένο με TPM (Trusted Module Platform aka TPM), θα λάβετε την εξής ειδοποίηση: “Αυτή η συσκευή δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσει μια μονάδα αξιόπιστης πλατφόρμας. Ο διαχειριστής σας πρέπει να ορίσει την επιλογή “Να επιτρέπεται το BitLocker χωρίς συμβατή TPM” στην πολιτική “Να απαιτείται επιπλέον έλεγχος ταυτότητας κατά την εκκίνηση” για τους τόμους λειτουργικού συστήματος”.
Σε αυτήν την περίπτωση, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο για να αντιμετωπίσετε αυτό το σφάλμα.

2. Στη συνέχεια, και ειδικά αν  έχετε δώσει εντολή να κρυπτογραφηθεί η μονάδα δίσκου που περιέχει το λειτουργικό σύστημα των Windows,  θα περάσετε από διάφορες οθόνες προειδοποιήσεων και αποδοχών, χωρίς να χρειάζεται να κάνετε κάποια επιλογή,  παρά μόνο να πατάτε το κουμπί “Επόμενο”, μέχρι να φτάσετε στην ενότητα “Επιλογής τρόπου ξεκλειδώματος της μονάδας δίσκου”.

Εκεί επιλέξτε την κατάλληλη για εσάς λειτουργία. Οι δυνατότητες είναι δύο. Είτε να χρησιμοποιήσετε ένα PIN είτε ένα flash USB. Σε αυτό το παράδειγμα, επιλέξαμε το PIN. Φυσικά αν έχετε δώσει εντολή να κρυπτογραφηθεί μία μονάδα flashUSB τότε ο οδηγός δεν θα σας ρωτήσει αν θέλετε να ξεκλειδώσετε το flashUSB με ένα flsh USB !!!!

Πατήστε επόμενο και θα βρεθείτε σε μία οθόνη όπου θα πρέπει να γράψετε το PIN. Ο κωδικός αυτός πρόσβασης ξεκλειδώνει τη κρυπτογραφημένη μονάδα δίσκου. Λάβετε υπόψη ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτόν τον κωδικό κάθε φορά που θέλετε να δείτε τον δίσκο σας, οπότε επιλέξτε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης, που όμως να μπορείτε να τον θυμάστε. Κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο.

3. Στη συνέχεια, θα σας ρωτήσει πού θέλετε να αποθηκεύσετε το κλειδί ανάκτησης. Αυτό το κλειδί ανάκτησης θα είναι χρήσιμο σε περίπτωση που ξεχάσετε ή χάσετε τον παραπάνω κωδικό πρόσβασης. Σας συνιστούμε να αποθηκεύσετε το κλειδί ανάκτησης στον λογαριασμό σας στην Microsoft .

4. Θα ειδοποιηθείτε, εάν κάνετε κλικ στην επιλογή Αποθήκευση στο λογαριασμό της Microsoft σας στο προηγούμενο βήμα, ότι αποθηκεύτηκε το κλειδί ανάκτησης.

Βεβαιωθείτε όμως ότι πρώτα επιβεβαιώσατε αυτό στο https://onedrive.live.com/recoverykey .

Μην περιμένετε να δείτε το κλειδί σαν αρχείο στο onedrive της Microsoft. Απλά κάντε κλικ στον παραπάνω σύνδεσμο και αν έχετε πολλά κλειδιά, βεβαιωθείτε ότι έχει αποθηκευτεί και το πρόσφατο.

5. Στη συνέχεια, στην επόμενη οθόνη του Οδηγού κρυπτογράφησης μίας μονάδας δίσκου με το BitLocker , επιλέξτε πόσα χώρο θέλετε να κρυπτογραφήσετε. Σας συνιστούμε να επιλέξετε εδώ την επιλογή Κρυπτογράφηση ολόκληρης της μονάδας δίσκου. Κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο. Ο χρόνος κρυπτογράφησης θα είναι αρκετός. οπλιστείτε με υπομονή

6. Τώρα, πρέπει να επιλέξετε τη μέθοδο κρυπτογράφησης. Εδώ, η επιλογή της νέας λειτουργίας κρυπτογράφησης θα χρησιμοποιήσει τη μέθοδο κρυπτογράφησης 128-bit XTS-AES . Ενώ η επιλογή της συμβατής λειτουργίας θα χρησιμοποιήσει τη μέθοδο κρυπτογράφησης 128-bit AES-CBC . Αφού επιλέξετε, κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο .

7. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή “Εκκίνηση κρυπτογράφησης”.

Αν έχετε δώσει εντολή να κρυπτογραφηθεί ο δίσκος με το λειτουργικό σύστημα, τότε θα σας ζητηθεί να κάνετε επανεκκίνηση του συστήματός σας. Αν έχετε επιλέξει κάποιον άλλο δίσκο τότε θα προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.

8.. Μετά το τέλος της κρυπτογράφησης κάθε φορά που θέλετε να ανοίξετε τον κρυπτογραφημένο δίσκο θα πρέπει να πληκτρολογείτε τον κωδικό που ορίσατε στο βήμα 2. Αν έχετε κρυπτογραφήσει τον δίσκο με το λειτουργικό σύστημα ο κωδικός αυτός θα σας ζητηθεί κατά την εκκίνηση του συστήματός σας.

Αν ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης, μπορείτε να πατήσετε το link “Περισσότερες επιλογές” και να πληκτρολογήσετε το κλειδί ανάκτησης που αποθηκεύσατε στο λογαριασμό της Microsoft . Καθώς έχετε αποθηκεύσει το κλειδί αποκατάστασης online, μπορείτε να το αναζητήσετε από  οποιαδήποτε συσκευή σας για να μπείτε στο λογαριασμό σας στην Microsoft.

Με αυτό τον τρόπο, έχετε κρυπτογραφήσει επιτυχώς μία μονάδα δίσκου στα Windows 10 με το BitLocker. Μπορείτε να ακολουθήσετε παρόμοια βήματα με οποιαδήποτε άλλη μονάδα υπάρχει στον υπολογιστή σας.

Σε περίπτωση που κάποια στιγμή το μετανιώσετε και θέλετε να επαναφέρετε τον δίσκο σας στην αρχική του μορφή, δηλαδή χωρίς κρυπτογράφηση, αλλά και χωρίς να χάσετε τα δεδομένα σας, δεν έχετε παρά να πάτε και πάλι στην εξερεύνηση αρχείων και δίπλα στο συγκεκριμένο δίσκο θα δείτε μία λίστα με εντολές.

Χρησιμοποιήστε την  “Απενεργοποίηση BitLocker” και απλά τα πάντα θα επανέλθουν όπως πριν. Η διαδικασία κατάργησης της κρυπτογράφησης διαρκεί τόση ώρα όσο και η κρυπτογράφηση που κάνατε στην αρχή. Οπότε οπλιστείτε με υπομονή.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

LIVE NEWS

loopfs: Θα μπορούσε να είναι το νέο σύστημα αρχείων του Linux;

Το Linux υποστηρίζει αρκετά συστήματα αρχείων, όπως EXT4, F2FS, Btrfs και XFS. Αυτά τα συστήματα επαρκούν όταν...

Έρευνα: Οι έφηβοι προτιμούν τα iPhones από τα κινητά Samsung

Σύμφωνα με έρευνα που διεξάγεται κάθε έξι μήνες με στόχο να καταγράψει τις συνήθειες των εφήβων, oι νέοι δεν επιλέγουν κινητά Samsung....

Bill Gates: Τα σχολεία ανοίγουν το φθινόπωρο και η οικονομία καταστρέφεται

Ο Bill Gates πιστεύει ότι τα σχολεία θα μπορέσουν να ανοίξουν το φθινόπωρο, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Becky Quick στο CNBC.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ: Εκπαιδευτικά προγράμματα και ψυχαγωγικές δράσεις από το σπίτι για παιδιά 4-12 ετών και όλη την οικογένεια

Εκπαιδευτικά προγράμματα και ψυχαγωγικές δράσεις για παιδιά και οικογένειες, στις οποίες μπορούν συμμετάσχουν από το σπίτι, προσφέρει το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου...

Microsoft: Κυκλοφόρησε τις ενημερώσεις του Απριλίου 2020 για το Office

Η Microsoft κυκλοφόρησε τις non-security ενημερώσεις του Απριλίου 2020 για το Microsoft Office, οι οποίες περιλαμβάνουν διορθώσεις για σφάλματα καθώς και βελτιώσεις...

To νέο Cheetah mode της Τesla προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις

Το νέο Cheetah mode στο μοντέλο Tesla S ωθεί το ηλεκτρικό αυτοκίνητο από 0 στα 100 χλμ / ώρα γρηγορότερα από ότι...

Tails 4.5: Κυκλοφόρησε η νέα, πιο ασφαλής έκδοση!

Tails 4.5: Κυκλοφόρησε η νέα, πιο ασφαλής έκδοση- Το Tails, είναι ένα live λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο...

Windows 10 λειτουργία βοηθά στη διαγραφή άχρηστων αρχείων και apps

Τα Windows 10 θα διευκολύνουν τη διαγραφή άχρηστων αρχείων και apps, παρουσιάζοντάς τα μαζεμένα σε μια λίστα.

Cloudflare: Σταματά να χρησιμοποιεί το reCAPTCHA της Google!

Η Cloudflare ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί το reCAPTCHA της Google και θα μεταβεί σε έναν νέο πάροχο εντοπισμού bot που...

Το Google Stadia Pro προσφέρεται δωρεάν για δύο μήνες! Ώρα για video games!

Η κατάσταση που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα λόγω κορωνοϊού, είναι μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις των...