ΑρχικήHow ToΠώς μπορείτε να προστατευτείτε από μία τραπεζική απάτη;

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε από μία τραπεζική απάτη;

απάτη

Ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικός είναι ένας χρήστης στις μέρες μας, μία τραπεζική απάτη μπορεί εύκολα να πραγματοποιηθεί εις βάρος του, ειδικότερα εάν ανήκει στην γενιά μεταξύ του 1980 και του 2οοο.

Πρόσφατη έρευνα από την Lloyds Bank διαπίστωσε ότι τα άτομα της παραπάνω γενιάς είναι πιο πιθανό από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα να ξεγελαστούν από απατεώνες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα θύματα ηλικίας 18 έως 34 ετών, χάνουν κατά μέσο όρο £ 2.630 από απατεώνες, οι οποίοι συνήθως παρουσιάζονται ως τραπεζικό προσωπικό, αστυνομία ή κυβερνητικοί οργανισμοί.

Φυσικά τα άτομα άνω των 55 ετών χάνουν τα περισσότερα χρήματα σε απάτες – κατά μέσο όρο £ 10,716 ανά απάτη – αλλά είναι πλέον λιγότερο πιθανό να εξαπατηθούν από τους νεότερους χρήστες.

Γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτό – και υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε από μία τέτοια απάτη;

“Οι νέοι κάνουν online αγορές και χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τις προηγούμενες γενιές”, λέει ο Philip Haglund, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Gimi, μιας εφαρμογής που διδάσκει τα παιδιά να είναι προσεκτικά με τα χρήματα.

“Αυτή η γενιά έχει μακρά ιστορία στο διαδίκτυο και το ψηφιακό της αποτύπωμα είναι μεγάλο. Τα άτομα που χρησιμοποιούν τις online υπηρεσίες σε τακτική βάση μπορεί να γίνουν λιγότερο επιφυλακτικά και είναι πιο πιθανό να μοιραστούν προσωπικά στοιχεία χωρίς να αμφισβητήσουν την τοποθεσία και τον σκοπό.»

“Υπάρχει επίσης έλλειψη ενημέρωσης και γνώσης σε αυτή τη γενιά για το πώς να κρατά ασφαλή τα χρήματά της σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους”, προσθέτει ο Haglund.

Παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο να κρατηθούν τα τραπεζικά στοιχεία ασφαλή και να αποφευχθούν απάτες, υπάρχουν μερικές ενέργειες που μπορούν να γίνουν για να προστατεύσουν οι χρήστες τους λογαριασμούς τους.

“Πρώτον, θα πρέπει να ελέγχουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις δηλώσεις τους συχνά για να ανιχνεύσουν τυχόν παρατυπίες, καθώς ακόμη και η εξελιγμένη τεχνολογία μπορεί να μην προειδοποιεί πάντα τον χρήστη ότι υπάρχει ένα ζήτημα” εξηγεί ο Haglund.

“Βοηθά επίσης να αλλάζουν κωδικούς πρόσβασης μερικές φορές το χρόνο και να μην δίνουν προσωπικά στοιχεία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω τηλεφώνου. Οι τράπεζες δεν θα ζητήσουν ποτέ κωδικό πρόσβασης για τους λογαριασμούς στο διαδίκτυο ή το pin σας.”

Η εξουσιοδοτημένη απάτη μέσω πληρωμής, είναι ένας τύπος απάτης στον οποίο κάποιος ξεγελά το θύμα του να του αποστείλει χρήματα από το λογαριασμό του. Συχνά αυτό γίνεται μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κοινωνικών μέσων που προσποιούνται ότι είναι κάποιος άλλος, όπως η τράπεζα ή ένας κτηματομεσίτης. Τα θύματα πιστεύουν ότι μεταφέρουν χρήματα σε κάποιον υπάλληλο, ενώ στην πραγματικότητα τα χρήματα πηγαίνουν στους απατεώνες.

Ορισμένοι απατεώνες μπορούν να είναι ιδιαίτερα ευρηματικοί όταν θέλουν να κλέψουν χρήματα από τα θύματά τους, γι’ αυτό πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τις συναλλαγές σας.

Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος ποιος είναι νόμιμος και ποιος όχι, αλλά υπάρχουν ενδείξεις για τους απατεώνες. Αν έχετε λάβει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπου η διεύθυνση έχει ορθογραφικά ή περιέχει τυχαίους αριθμούς, πιθανώς δεν είναι νόμιμη. Και θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο ασφαλείς συνδέσεις WIFI και να αποφύγετε ένα δημόσιο WIFI.

Είναι επίσης σημαντικό να διατηρείτε ενημερωμένα τα λειτουργικά σας συστήματα και το λογισμικό προστασίας από ιούς στο φορητό σας υπολογιστή, καθώς μπορούν να σας προστατεύσουν από απάτες, ιούς και ransomware.

Εάν νομίζετε ότι έχετε πέσει θύμα απάτης, σταματήστε αμέσως να στέλνετε χρήματα και επικοινωνήστε με την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος για να αναφέρετε τι συνέβη. Τέλος, εάν παρατηρήσετε ότι χρήματα έχουν βγει από το λογαριασμό σας χωρίς τη δική σας συγκατάθεση, επικοινωνήστε άμεσα με την τράπεζά σας.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS