ΑρχικήsecurityFacebook-Microsoft: Ξεκινούν πρόγραμμα ανίχνευσης deepfake videos

Facebook-Microsoft: Ξεκινούν πρόγραμμα ανίχνευσης deepfake videos

deepfake Η Facebook Inc δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τη Microsoft Corp, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα deepfake βίντεο. Έτσι, οι δυο εταιρείες αποφάσισαν να διοργανώσουν ένα διαγωνισμό, όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να ανιχνεύσουν deepfakes.

Ο διαγωνισμός ονομάζεται “Deepfake Detection Challenge” και το Facebook επενδύει $ 10 εκατομμύρια, προκειμένου να προωθήσει την έρευνα για την ανίχνευση των deepfakes.

Το Facebook έχει ήδη προσλάβει κάποιους ερευνητές για να δημιουργήσουν ρεαλιστικά deepfake βίντεο, με βάση τα οποία θα δοκιμαστούν διάφορα εργαλεία ανίχνευσης.

Η εταιρεία δήλωσε ότι για τη δημιουργία των deepfakes (βίντεο, που θα κυκλοφορήσουν τον Δεκέμβριο), θα χρησιμοποιηθούν ηθοποιοί. Δεν θα χρησιμοποιηθούν δεδομένα χρηστών.

Η προετοιμασία για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, το 2020, έχουν ήδη ξεκινήσει. Είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν οι απειλές των deepfakes. Οι hackers χρησιμοποιούν λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης και δημιουργούν ρεαλιστικά βίντεο, όπου ένα πρόσωπο φαίνεται να λέει ή να κάνει κάτι, ενώ στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει αυτό.

Τον Αύγουστο, η Democratic National Committee έδειξε ότι τα deepfake βίντεο μπορούν να είναι πολύ αληθοφανή. Η ίδια η επιτροπή δημιούργησε ένα βίντεο με τον πρόεδρό της, Tom Perez, κάνοντας τους συμμετέχοντες του συνεδρίου Def Con να νομίζουν ότι ο πρόεδρος είχε συνδεθεί με το συνέδριο μέσω Skype.

Αυτά τα βίντεο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξάπλωση παραπληροφόρησης και την χειραγώγηση του κοινού.

Υπάρχουν ερευνητές που χρησιμοποιούν διάφορα συστήματα για να καταλάβουν αν ένα βίντεο ή μια εικόνα είναι πραγματικά ή deepfake. Ωστόσο, η deepfake τεχνολογία εξελίσσεται πολύ γρήγορα, κάνοντας δύσκολη τη δουλειά των ερευνητών.

Το ανησυχητικό είναι ότι η deepfake τεχνολογία γίνεται όλο και πιο προσιτή ακόμα και σε λιγότερο ειδικευμένους δημιουργούς. Η κινεζική εφαρμογή Zao, για παράδειγμα, επιτρέπει στους χρήστες να μεταμορφώνουν τα πρόσωπά τους για να μοιάζουν με star του σινεμά. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικότητας.

Οι λάτρεις της μηχανικής μάθησης σε διάφορες χώρες, όπως η Πολωνία και η Ιαπωνία, βοηθούν τους απλούς χρήστες να δημιουργούν deepfake βίντεο. Ανεβάζουν βιντεάκια στο YouTube, όπου εξηγούν αναλυτικά τα βήματα για τη δημιουργία των ψεύτικων βίντεο, έχουν ειδικά sites και άλλα. Φυσικά, τις γνώσεις τους δεν τις μοιράζονται αφιλοκερδώς.

Το “Deepfake Detection Challenge” δεν είναι το πρώτο πρόγραμμα ανίχνευσης deepfakes που χρηματοδοτεί το Facebook.

Ήδη από τον Ιούλιο είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο συνεργασίας των Facebook, Twitter Inc και Google Alphabet Inc για την αντιμετώπιση των deepfakes. Το Facebook δήλωσε ότι έχει χρηματοδοτήσει (7,5 εκατομμύρια δολάρια) ομάδες των πανεπιστημίων της California, του Berkeley, του Maryland και του Cornell, που ερευνούν τη συγκεκριμένη απειλή.

Ο νέος διαγωνισμός των Facebook και Microsoft γίνεται σε συνεργασία με αυτά τα πανεπιστήμια αλλά και με μερικά ακόμα και αναμένεται να γίνει πολύ καλή δουλειά.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS