Η τεχνολογία του AI είναι μία ιδέα που ξεκίνησε από την Ευρώπη και αναπτύχθηκε περεταίρω στην Αμερική. Καθώς όμως η εξέλιξή της έγινε χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος, η τεχνητή νοημοσύνη έχει πολλές φορές υπερβεί τα όρια και έχει χρησιμοποιηθεί για ανήθικους σκοπούς, ως όπλο άλλα και παραβιάζοντας την ιδιωτικότητα των ανθρώπων. Για το λόγο αυτό η Ευρώπη τώρα αποφάσισε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο ηθικής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να προστατεύσει τους χρήστες, να προάγει το κοινό καλό και να προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης σε καινούριες επιχειρήσεις.
Στις 18 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, η ομάδα εμπειρογνωμόνων σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη (AI-HLEG), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δημοσίευσε τα σχέδια κατευθυντήριων γραμμών για αξιόπιστο AI, τα οποία βασίζονται σε 5 αρχές: «Να κάνει καλό», «Να μην βλάπτει», «Να διατηρεί την Υπηρεσία Ανθρώπινου Δυναμικού», «Να είναι δίκαιο» και «Να λειτουργεί με διαφάνεια». Το έγγραφο ασχολείται με τις βασικές ανησυχίες σχετικά με τη χρήση του AI.
Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της τεχνολογίας και του AI, ιδιαίτερα στην Αμερική, επέτρεψαν σε τεχνολογικούς γίγαντες όπως οι Google και Facebook να συλλέγουν τεράστιες ποσότητες ιδιωτικών πληροφοριών. Πολλά από τα δεδομένα αυτά μοιράζονται στις κυβερνήσεις καθώς και σε άλλες ιδιωτικές εταιρίες, συχνά χωρίς την σύμφωνη γνώμη του χρήστη. Όπως αποδεικνύουν και οι αποκαλύψεις του Edward Snowden, η αμερικανική κυβέρνηση δεν ήταν ικανή να ρυθμίσει την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας και του AI, αλλά ούτε καν να διαχειριστεί ηθικά τη δική της τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της NSA, το οποίο κατασκόπευε τους Γερμανούς και άλλους ηγέτες της ΕΕ. Επιπλέον η NSA συνέχισε να αποδεικνύει την εσωτερική ανικανότητά της διαρρέοντας ή επιτρέποντας σε hackers να παραβιάζουν τα ψηφιακά όπλα των ΗΠΑ.
Ghost: Εξάρθρωση της πλατφόρμας κρυπτογραφημένων επικοινωνιών
Υπήρχαν Κάποια Στιγμή Δακτύλιοι γύρω από τη Γη;
AI κάμερες θα χρησιμοποιηθούν για περιορισμό των ατυχημάτων
Υπό τις συνθήκες αυτές, η ΕΕ δεν είχε άλλη επιλογή παρά να αρχίσει να προσπαθεί να ρυθμίσει αποφασιστικά την ανάπτυξη των ψηφιακών και άλλων προηγμένων τεχνολογιών. Το GDPR ήταν ένα απαραίτητο πρώτο βήμα και είναι λογικό να ακολουθηθεί από ένα πλαίσιο για τη ρύθμιση της ηθικής χρήσης του AI.
Οι τελικές κατευθυντήριες γραμμές δημοσιεύθηκαν τον Απρίλιο και στις 26 Ιουνίου η AI-HLEG δημοσίευσε τις Συστάσεις Πολιτικής και Επενδύσεων για αξιόπιστο AI, το οποίο απαιτεί αυξημένη έρευνα καθώς και επενδύσεις για την οικοδόμηση δεοντολογικού AI στην ΕΕ. Το όραμα της Επιτροπής βασίζεται σε τρεις πυλώνες: αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη, προετοιμασία για κοινωνικοοικονομικές αλλαγές και εξασφάλιση κατάλληλου δεοντολογικού και νομικού πλαισίου για την προστασία και ενίσχυση των ευρωπαϊκών αξιών.
Μεταξύ των 33 συστάσεων της πρότασης είναι και η αυτοματοποίηση επικίνδυνων θέσεων εργασίας, όπου η ανθρώπινη ζωή τίθεται σε κίνδυνο. Οι συστάσεις που πρότεινε η AI-HLEG θα δημιουργήσουν πρακτικές ευκαιρίες για νεοσύστατες επιχειρήσεις, για την οικοδόμηση κυβερνητικών συστημάτων συλλογής δεδομένων, καθώς και για την προστασία και την διακυβέρνηση και θα υποστηρίξουν επενδύσεις με λύσεις βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη, για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών.
Ένα σύστημα ελέγχων και ισορροπιών με ευρέως διαδεδομένη τεχνογνωσία είναι απαραίτητο για την αποτροπή καταχρήσεων εξουσίας. Ως εκ τούτου, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι συστάσεις απαιτούν συγκεκριμένα τη δημιουργία «εταιρικών σχέσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την προώθηση τομεακών συστημάτων ΑΙ για την εύκολη δίοδο των νεοσύστατων επιχειρήσεων και των ΜΜΕ για χρηματοδότηση και συμβουλές». Η ευρωπαϊκή κοινότητα και τα πανεπιστήμια, πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες παρακολούθησης της AI-HLEG, για να προωθήσουν την εφαρμογή αυτών των συστάσεων και να εγγυηθούν ότι τα εξελισσόμενα πρότυπα διατηρούν την πρόσβαση του κοινού και δεν δημιουργούνται περεταίρω εμπόδια εισόδου.