ΑρχικήsecurityΤο RID hijacking δίνει πλήρη πρόσβαση στους hackers σε Windows PCs

Το RID hijacking δίνει πλήρη πρόσβαση στους hackers σε Windows PCs

WindowsΈνας ερευνητής ασφάλειας που ονομάζεται Sebastián Castro, έχει ανακαλύψει έναν τρόπο να αποκτήσει δικαιώματα διαχειριστή σε υπολογιστές Windows, ο οποίος είναι αρκετά απλό να εκτελεστεί αλλά δύσκολο να σταματήσει.

RID Hijacking

Αυτή η τεχνική χειραγωγεί μια παράμετρο των λογαριασμών των χρηστών Windows, που ονομάζεται Relative Identifier (RID). Τα Account security identifiers (SIDs) που ορίζουν το σύνολο των δικαιωμάτων των χρηστών, έχουν συνήθως ένα συνημμένο RID code στο τέλος.

Παρόλο που υπάρχουν διαθέσιμα πολλά διαφορετικά RID, τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα είναι τα 500 για λογαριασμούς admin και 501 για ένα τυπικό λογαριασμό guest.

Με τη χειραγώγηση των registry keys που αποθηκεύουν πληροφορίες για κάθε λογαριασμό των Windows, μπορεί να τροποποιηθεί το RID που σχετίζεται με κάθε λογαριασμό.

Αυτό το RID μπορεί να αλλάξει και να εκχωρηθεί σε μια άλλη ομάδα λογαριασμών που θα τροποποιήσει επίσης τα δικαιώματα που σχετίζονται με αυτό. Από αυτό προκύπτει και ο όρος «RID Hijacking».

Παρόλο που αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξ αποστάσεως για να χακάρει έναν υπολογιστή (εκτός αν δεν προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης και είναι εκτεθειμένος στο διαδίκτυο), οι επιτιθέμενοι μπορούν να αποκτήσουν τον έλεγχο ενός συστήματος είτε μέσω κακόβουλου λογισμικού είτε μέσω επίθεσης brute force.

Μπορούν χορηγήσουν δικαιώματα διαχειριστή σε έναν low-level λογαριασμό και έτσι να δημιουργήσουν ένα μόνιμο backdoor σε ένα Windows PC, με πλήρη πρόσβαση στο σύστημα.

Ακόμα χειρότερα, η επίθεση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να σταλεί ειδοποίηση στο θύμα και είναι δυνατή σε εκδόσεις των Windows από τα XP έως τα 10 και από Server του 2003 έως και Server του 2016.

Δεν υπάρχει ακόμα απάντηση από τη Microsoft.

Αυτό που είναι ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αυτή η ευπάθεια ανακαλύφθηκε το Δεκέμβριο του 2017 και η Microsoft ειδοποιήθηκε για το γεγονός. Αλλά η εταιρεία δεν απάντησε ποτέ, ούτε κυκλοφόρησε κάποιο patch.

Ευτυχώς, αυτή η τεχνική έχει περάσει απαρατήρητη από δημιουργούς κακόβουλου λογισμικού ή τουλάχιστον δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη περιστατικά που να αφορούν το RID hijacking.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS