Το Megabreach των 773 εκατομμυρίων Passwords ξεκίνησε χρόνια πριν
infosec

Το Megabreach των 773 εκατομμυρίων Passwords ξεκίνησε χρόνια πριν

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η είδηση, ότι σχεδόν 773 εκατομμύρια διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και 21 εκατομμύρια passwords δημοσιεύθηκαν σε ένα φόρουμ hacking....
Read More
infosec

Instagram influencers ανακτούν τα accounts με τη βοήθεια hackers

Οι Instagram influencers που έχουν δει τους λογαριασμούς τους να χακάρονται και τις προσωπικές τους πληροφορίες να εκτίθενται, λένε ότι...
Read More
infosec

Windows 10: Πώς να διορθώσετε το browsing σφάλμα στο Microsoft Edge

Η τελευταία αναβάθμιση που κυκλοφόρησε από τη Microsoft για τα Windows 10 έφερε ένα πρόβλημα, το οποίο παρατηρείται όταν επιχειρεί...
Read More
infosec

Google Play: Κρυβόταν malware με τη χρήση των αισθητήρων κίνησης

Στην αγορά του Google Play υπάρχουν πολλές κακόβουλες εφαρμογές που δοκιμάζουν κόλπα για να αποφευχθεί η ανίχνευση τους. Για την...
Read More
infosec

Bug του Twitter δημοσίευε τα προσωπικά tweets των χρηστών για 5 χρόνια

Οι χρήστες του Twitter, οι οποίοι χρησιμοποιούν το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο από τις Android συσκευές τους, θα πρέπει να ελέγξουν...
Read More
Latest Posts

Το RID hijacking δίνει πλήρη πρόσβαση στους hackers σε Windows PCs

WindowsΈνας ερευνητής ασφάλειας που ονομάζεται Sebastián Castro, έχει ανακαλύψει έναν τρόπο να αποκτήσει δικαιώματα διαχειριστή σε υπολογιστές Windows, ο οποίος είναι αρκετά απλό να εκτελεστεί αλλά δύσκολο να σταματήσει.

RID Hijacking

Αυτή η τεχνική χειραγωγεί μια παράμετρο των λογαριασμών των χρηστών Windows, που ονομάζεται Relative Identifier (RID). Τα Account security identifiers (SIDs) που ορίζουν το σύνολο των δικαιωμάτων των χρηστών, έχουν συνήθως ένα συνημμένο RID code στο τέλος.

Παρόλο που υπάρχουν διαθέσιμα πολλά διαφορετικά RID, τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα είναι τα 500 για λογαριασμούς admin και 501 για ένα τυπικό λογαριασμό guest.

Με τη χειραγώγηση των registry keys που αποθηκεύουν πληροφορίες για κάθε λογαριασμό των Windows, μπορεί να τροποποιηθεί το RID που σχετίζεται με κάθε λογαριασμό.

Αυτό το RID μπορεί να αλλάξει και να εκχωρηθεί σε μια άλλη ομάδα λογαριασμών που θα τροποποιήσει επίσης τα δικαιώματα που σχετίζονται με αυτό. Από αυτό προκύπτει και ο όρος «RID Hijacking».

Παρόλο που αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξ αποστάσεως για να χακάρει έναν υπολογιστή (εκτός αν δεν προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης και είναι εκτεθειμένος στο διαδίκτυο), οι επιτιθέμενοι μπορούν να αποκτήσουν τον έλεγχο ενός συστήματος είτε μέσω κακόβουλου λογισμικού είτε μέσω επίθεσης brute force.

Μπορούν χορηγήσουν δικαιώματα διαχειριστή σε έναν low-level λογαριασμό και έτσι να δημιουργήσουν ένα μόνιμο backdoor σε ένα Windows PC, με πλήρη πρόσβαση στο σύστημα.

Ακόμα χειρότερα, η επίθεση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να σταλεί ειδοποίηση στο θύμα και είναι δυνατή σε εκδόσεις των Windows από τα XP έως τα 10 και από Server του 2003 έως και Server του 2016.

Δεν υπάρχει ακόμα απάντηση από τη Microsoft.

Αυτό που είναι ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αυτή η ευπάθεια ανακαλύφθηκε το Δεκέμβριο του 2017 και η Microsoft ειδοποιήθηκε για το γεγονός. Αλλά η εταιρεία δεν απάντησε ποτέ, ούτε κυκλοφόρησε κάποιο patch.

Ευτυχώς, αυτή η τεχνική έχει περάσει απαρατήρητη από δημιουργούς κακόβουλου λογισμικού ή τουλάχιστον δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη περιστατικά που να αφορούν το RID hijacking.

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *