ΑρχικήsecurityXbash malware: ένας θανάσιμος συνδυασμός Ransomware, Botnet και Cryptominer

Xbash malware: ένας θανάσιμος συνδυασμός Ransomware, Botnet και Cryptominer

malwareΌπως αναφέραμε και σε πρόσφατο άρθρο μας, οι ερευνητές στο Palo Alto Networks έχουν ανακαλύψει ένα malware που ονομάζεται Xbash, το οποίο είναι ένα θανατηφόρο κοκτέιλ λογισμικού εξόρυξης Cryptocurrency, botnet και ransomware συνδυασμένα σε ένα ενιαίο worm.

Το Xbash στοχεύει servers που τρέχουν σε Linux ή Windows και συστήματα που προστατεύονται από αδύναμους κωδικούς πρόσβασης ή συσκευές που λειτουργούν με γνωστά τρωτά σημεία.

Αυτό το νέο malware συμπεριφέρεται με διαφορετικό τρόπο με βάση το λειτουργικό σύστημα που επηρεάζει. Το Xbash παρουσιάζεται ως ransomware σε συσκευές Linux και δημιουργεί botnets σε αυτές, ενώ σε συσκευές Windows παίρνει τη μορφή λογισμικού εξόρυξης Cryptocurrency.

Το Ransomware γενικά κρυπτογραφεί τα έγγραφα του θύματος και απαιτεί πληρωμή σε αντάλλαγμα για την αποκατάστασή τους. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι τα αρχεία δεν αποκαθίστανται πάντα.

Όπως και το διαβόητο NotPetya, το Xbash δεν διαθέτει χαρακτηριστικά για την επαναφορά των δεδομένων. Ζητά μεν λύτρα μετά την κρυπτογράφηση, αλλά ακόμα και αφού δοθούν τα χρήματα, τα αρχεία παραμένουν κρυπτογραφημένα.

Μέχρι στιγμής, 48 άτομα έχουν πέσει θύμα και έχουν πληρώσει σχεδόν 6.000 δολάρια σε Bitcoin στους επιτιθέμενους. Ως εκ τούτου, το Xbash δεν είναι ακριβώς ransomware, καθώς ο πραγματικός του στόχος φαίνεται να είναι η πλήρης καταστροφή των δεδομένων του θύματος.

Αυτό που κάνει το Xbash πραγματικά επικίνδυνο είναι η ικανότητά του να θέτει σε κίνδυνο το intranet ενός οργανισμού. Αυτή η λειτουργία δεν είναι ενεργή, αλλά μόλις ενεργοποιηθεί, εκθέτει αυτά τα δίκτυα και επιτρέπει στους εισβολείς να παρεμβαίνουν στις κρίσιμες υπηρεσίες ενός οργανισμού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ασφαλείας, μια ομάδα που ονομάζεται Iron Group είναι πίσω από τη δημιουργία του malware και συνδέεται και με άλλες επιθέσεις ransomware. Το κακόβουλο πρόγραμμα εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2018 και έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα τέσσερις εκδόσεις του Xbash.

Δεδομένου ότι υπάρχει μια διαφορά στον κώδικα και τη χρονική περίοδο σε όλες τις εκδόσεις, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το κακόβουλο λογισμικό είναι ακόμα υπό ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι οι εισβολείς προσθέτουν περισσότερες επικίνδυνες λειτουργίες ή ενεργοποιούν τη λειτουργία στόχευσης intranet.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση πάντως θα πρέπει να κρατάτε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας για σημαντικά αρχεία και να παίρνετε τα συνήθη μέτρα ασφαλείας για να μην πέσετε θύμα τέτοιων επιθέσεων.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS