Όσοι παρακολουθούν πολύ πορνό, πέφτουν πιο συχνά θύματα phishing
infosec

Όσοι παρακολουθούν πολύ πορνό, πέφτουν πιο συχνά θύματα phishing

Οι ιστότοποι για ενηλίκους είναι επιρρεπείς σε διάφορες κακόβουλες λειτουργίες και απειλές στον κυβερνοχώρο και μια νέα έρευνα από την...
Read More
infosec

Το πολύ κρίσιμο Drupal RCE σφάλμα επηρεάζει εκατομμύρια websites

Οι διαχειριστές πρέπει να δημιουργήσουν μια νέα ενημέρωση για να διορθώσουν μια ευπάθεια απομακρυσμένης εκτέλεσης κώδικα. Η πλατφόρμα του συστήματος...
Read More
infosec

OkCupid: Η ιστοσελίδα γνωριμιών εκθέτει προσωπικά δεδομένα!

Σύμφωνα με αρκετές δημοσιεύσεις ειδικών, η ιστοσελίδα γνωριμιών, OkCupid, διαθέτει ευπάθεια εντός της εφαρμογής που μπορεί να επιτρέψει στους hackers...
Read More
infosec

7ο Συνέδριο Security Project: Οι Νέες Τεχνολογίες για την Ασφάλεια

Στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου Security Project (www.securityproject.gr) - που διοργανώνεται από την Smart Press και το περιοδικό Security Manager...
Read More
infosec

Cisco: Διορθώνει root holes στο HyperFlex και περισσότερα σφάλματα ασφαλείας

Η Cisco εξέδωσε την Τετάρτη μια δέσμη security updates, τα οποία, θα πρέπει να εγκαταστήσετε το συντομότερο δυνατό. Υπάρχουν συνολικά...
Read More
Latest Posts

Xbash malware: ένας θανάσιμος συνδυασμός Ransomware, Botnet και Cryptominer

malwareΌπως αναφέραμε και σε πρόσφατο άρθρο μας, οι ερευνητές στο Palo Alto Networks έχουν ανακαλύψει ένα malware που ονομάζεται Xbash, το οποίο είναι ένα θανατηφόρο κοκτέιλ λογισμικού εξόρυξης Cryptocurrency, botnet και ransomware συνδυασμένα σε ένα ενιαίο worm.

Το Xbash στοχεύει servers που τρέχουν σε Linux ή Windows και συστήματα που προστατεύονται από αδύναμους κωδικούς πρόσβασης ή συσκευές που λειτουργούν με γνωστά τρωτά σημεία.

Αυτό το νέο malware συμπεριφέρεται με διαφορετικό τρόπο με βάση το λειτουργικό σύστημα που επηρεάζει. Το Xbash παρουσιάζεται ως ransomware σε συσκευές Linux και δημιουργεί botnets σε αυτές, ενώ σε συσκευές Windows παίρνει τη μορφή λογισμικού εξόρυξης Cryptocurrency.

Το Ransomware γενικά κρυπτογραφεί τα έγγραφα του θύματος και απαιτεί πληρωμή σε αντάλλαγμα για την αποκατάστασή τους. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι τα αρχεία δεν αποκαθίστανται πάντα.

Όπως και το διαβόητο NotPetya, το Xbash δεν διαθέτει χαρακτηριστικά για την επαναφορά των δεδομένων. Ζητά μεν λύτρα μετά την κρυπτογράφηση, αλλά ακόμα και αφού δοθούν τα χρήματα, τα αρχεία παραμένουν κρυπτογραφημένα.

Μέχρι στιγμής, 48 άτομα έχουν πέσει θύμα και έχουν πληρώσει σχεδόν 6.000 δολάρια σε Bitcoin στους επιτιθέμενους. Ως εκ τούτου, το Xbash δεν είναι ακριβώς ransomware, καθώς ο πραγματικός του στόχος φαίνεται να είναι η πλήρης καταστροφή των δεδομένων του θύματος.

Αυτό που κάνει το Xbash πραγματικά επικίνδυνο είναι η ικανότητά του να θέτει σε κίνδυνο το intranet ενός οργανισμού. Αυτή η λειτουργία δεν είναι ενεργή, αλλά μόλις ενεργοποιηθεί, εκθέτει αυτά τα δίκτυα και επιτρέπει στους εισβολείς να παρεμβαίνουν στις κρίσιμες υπηρεσίες ενός οργανισμού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ασφαλείας, μια ομάδα που ονομάζεται Iron Group είναι πίσω από τη δημιουργία του malware και συνδέεται και με άλλες επιθέσεις ransomware. Το κακόβουλο πρόγραμμα εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2018 και έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα τέσσερις εκδόσεις του Xbash.

Δεδομένου ότι υπάρχει μια διαφορά στον κώδικα και τη χρονική περίοδο σε όλες τις εκδόσεις, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το κακόβουλο λογισμικό είναι ακόμα υπό ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι οι εισβολείς προσθέτουν περισσότερες επικίνδυνες λειτουργίες ή ενεργοποιούν τη λειτουργία στόχευσης intranet.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση πάντως θα πρέπει να κρατάτε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας για σημαντικά αρχεία και να παίρνετε τα συνήθη μέτρα ασφαλείας για να μην πέσετε θύμα τέτοιων επιθέσεων.

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *