Τι νέο υπάρχει στην ενημέρωση KB4471332 των Windows 10 1809
infosec

Τι νέο υπάρχει στην ενημέρωση KB4471332 των Windows 10 1809

Η Microsoft διαθέτει μία ακόμα ενημέρωση για τα Windows 10 1809 (Οκτωβρίου 2018) και αυτή είναι η δεύτερη ενημέρωση που...
Read More
infosec

Hacker εισέβαλε στο DNS του Linux.org!

Hacker κατάφερε να εισβάλλει στο DNS του Linux.org και να κατευθύνει το domain σε άλλο server με αποτέλεσμα να εμφανίζεται...
Read More
infosec

Το Google Plus τερματίζεται νωρίτερα, μετά από νέο σφάλμα που εκθέτει δεδομένα χρηστών

Εβδομάδες μετά την ανακοίνωσή της ότι θα τερματίσει τη λειτουργία του Google Plus, η Google λέει ότι θα επιταχύνει αρκετά...
Read More
infosec

Google+: Νέο data bug επηρέασε 52,5 εκατομμύρια χρήστες!

Το Google+, η social media πλατφόρμα της Google, υπέστη τη δεύτερη παραβίαση δεδομένων μέσα σε τρεις μήνες και ως αποτέλεσμα θα καταργηθεί πλήρως...
Read More
infosec

Phase change memory: Βιολογικός ιός σε υπερυπολογιστές

Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν πρωτοποριακό τρόπο να κάνουν τους υπολογιστές πιο γρήγορους με έναν ιό διαφορετικό από αυτούς που έχουμε συνηθίσει,...
Read More
Latest Posts

Ψεύτικες ιστοσελίδες ενηλίκων, προωθούν ανεπιθύμητες επεκτάσεις

επεκτάσειςAdware, PUPs και άλλες ανεπιθύμητες επεκτάσεις, προωθούνται μέσω ιστότοπων που προσποιούνται ότι είναι ιστοσελίδες ενηλίκων.

Όταν ένας χρήστης, μπαίνει σε αυτές τις ιστοσελίδες και προσπαθεί να παρακολουθήσει ένα βίντεο, θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο αναπαραγωγής βίντεο, που του ζητάει να κατεβάσει και να εγκαταστήσει ένα ενημερωμένο media player για να μπορέσει να το δει. Αυτό το media player όμως, εγκαθιστά ανεπιθύμητα προγράμματα στον υπολογιστή του χρήστη ή τον ανακατευθύνει σε ανεπιθύμητες επεκτάσεις chrome.

Αυτές οι ψεύτικες τοποθεσίες αποτελούνται από σελίδες που έχουν δημιουργηθεί αυτομάτως με βάση δημοφιλείς λέξεις-κλειδιά που αφορούν διάσημα ονόματα, ώστε να μπορούν να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες σελίδες στις μηχανές αναζήτησης. Όταν ένας χρήστης κάνει κλικ σε αυτούς τους συνδέσμους και προσπαθήσει να παίξει το βίντεο, εμφανίζεται ένα ψεύτικο πρόγραμμα αναπαραγωγής όπως το παρακάτω:

Αυτό το πρόγραμμα αναπαραγωγής, δηλώνει ότι παρουσιάστηκε σφάλμα κατά την αναπαραγωγή του βίντεο και ότι πρέπει ο χρήστης να κατεβάσει ένα πρόγραμμα media player για να μπορέσει να το παρακολουθήσει.

Εάν ένας χρήστης κάνει κλικ στο μήνυμα, είτε θα κατεβάσει ένα πρόγραμμα εγκατάστασης adware είτε θα ανακατευθυνθεί σε άλλο ιστότοπο που προωθεί ανεπιθύμητες επεκτάσεις chrome. Μια από τις επεκτάσεις που προωθούνται περιέχει ενέργειες που εκτελούν mining στο πρόγραμμα περιήγησης.

Αυτά τα adware installers, παρουσιάζονται ως δωρεάν και νόμιμα προγράμματα όπως το AIMP media player ή το Avast, για να φαίνονται πιο αξιόπιστα και να παγιδεύουν περισσότερους χρήστες.

Δεδομένου ότι αυτοί οι ιστότοποι δημιουργούνται μόνο και μόνο για να προωθήσουν ανεπιθύμητο λογισμικό σε έναν χρήστη και όχι για να αναπαράγουν πραγματικά ένα βίντεο, θα πρέπει να αποφεύγονται. Ακόμη πιο σημαντικό, αν βρεθείτε σε έναν ιστότοπο που σας λέει ότι πρέπει να εγκαταστήσετε ένα κομμάτι λογισμικού για να το χρησιμοποιήσετε σωστά, θα ήταν προτιμότερο να βρείτε κάποιο άλλο ιστότοπο ο οποίος δεν απαιτεί κάτι τέτοιο πριν το χρησιμοποιήσετε.

Καθώς αυτή η τακτική χρησιμοποιείται πολύ συχνά για να εξαπατηθούν οι χρήστες ώστε να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή τους, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε αυτούς τους τύπους social engineering επιθέσεων.

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *