Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας European Cyber Security Challenge 2017 αποτελεί μια διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2015 στη Λουκέρνη της Ελβετίας και έκτοτε αποσκοπεί στην ανεύρεση, προσέλκυση και ανάδειξη νέας γενιάς ταλέντων στο χώρο της προστασίας και ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων και δικτύων.
Δείτε το βίντεο αναφορικά με τον διαγωνισμό:
Ένα «νέο αστέρι» φωτίζεται στο νυχτερινό ουρανό
Mark Zuckerberg: Έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος! 💰💰
Ανακαλύψτε το Νέο Ανθρωποειδές Ρομπότ GR-2!
Τα μέλη της εθνικής ομάδας που συμμετείχαν φέτος στον ECSC 2017 είναι με αλφαβητική σειρά οι εξής:
Γύφτος Μάριος – Δημάκης Φάνης – Ζαχαριουδάκης Γιάννης – Καμαρινάκης Νίκος – Καπλανέλης Ευστράτιος – Κολιός Παύλος Κολιός – Μάντος Πέτρος Λάζαρος Κάρολος – Τουλουμτζίδης Λευτέρης – Τσεκαλάς Γιώργος Δαυίδ – Τσιμπούκης Αναστάσιος
Ο διαγωνισμός αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών ENISA (European Union Agency for Network and Information Security), που λειτουργεί ως το κέντρο εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι χώρες που συμμετέχουν εκπροσωπούνται από μία και μοναδική ομάδα, που αποτελείται από δέκα διαγωνιζόμενους, έναν προπονητή και έναν κριτή.
Την ευθύνη της Ελληνικής συμμετοχής στο διαγωνισμό φέρει το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Πιο συγκριμένα, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος κύριο Χρήστο Ξενάκη, μια εξειδικευμένη ομάδα εθελοντών που ασχολούνται με τον χώρο της κυβερνοασφάλειας προετοίμασαν την Ελληνική συμμετοχή στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό ECSC 2017. Η φετινή διοργάνωση υποστηρίχτηκε ενεργά από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης και την ελληνική πρεσβεία στην Ισπανία.
Ο διαγωνισμός European Cyber Security Challenge διεξήχθη μεταξύ 30 Οκτωβρίου και 3 Νοεμβρίου 2017, στη Μάλαγα της Ισπανίας. H Ελλάδα συμμετέχει στο διαγωνισμό από το 2016.
Η ελληνική ομάδα, κατετάγη στη 12η θέση, από την 1η θέση που κατείχε στο μεγαλύτερο διάστημα του διαγωνισμού, μετά από μία γενικά προβληματική σε θέματα οργάνωσης διαγωνιστική διαδικασία (σ.σ. η Ισπανία ήταν η διοργανώτρια χώρα).
Το χρονικό του φετινού διαγωνισμού
Πιο συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός καθυστέρησε να ξεκινήσει πάνω από μία ώρα, λόγω τεχνικών προβλημάτων. Με την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας και ενώ τα τεχνικά προβλήματα είχαν λυθεί, εν μέρει, η ελληνική συμμετοχή ξεκίνησε δυνατά παραμένοντας στην 1η θέση για πάνω από 5 ολόκληρες ώρες. Στη συνέχεια, η διαγωνιστική πλατφόρμα κατέρρευσε, επακολούθησε μία χειροκίνητη διαγωνιστική διαδικασία, στην οποία επικράτησε σύγχυση, τόσο στη διανομή των ασκήσεων μεταξύ των 15 διαγωνιζομένων χωρών, όσο και στη συλλογή των αποτελεσμάτων. Η διανομή των challenges γινόταν πλέον μέσω USB memory sticks σε κάθε ομάδα ξεχωριστά. Η διαδικασία αυτή θεωρήθηκε διαβλητή, καθώς δεν υπήρχε κεντρικός συντονισμός και έλεγχος του υλικού διανομής. Σε αυτό το διάστημα, τα scoreboards έσβησαν και οι ομάδες δεν γνώριζαν τη θέση τους καθώς η κριτική επιτροπή πλέον κατέγραφε το σκορ χειροκίνητα.
Μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας του European Cyber Security Challenge, η ελληνική συμμετοχή δεν κατάφερε να διακριθεί σε υψηλή θέση και κατέλαβε τελικώς, μετά από πολλές διαβουλεύσεις, τη 12η θέση.
Καλούμε όλους τους φορείς να ενισχύσουν την εθνική ομάδα στα παρακάτω στοιχεία:
+30 210 4142773
ecsc@unipi.gr