ΑρχικήinetΕλληνική κοινότητα δημιουργεί ένα δίκτυο meshnet έξω-από-το-πλέγμα του Internet

Ελληνική κοινότητα δημιουργεί ένα δίκτυο meshnet έξω-από-το-πλέγμα του Internet

Greek community creates an off-the-grid Internet, The Daily Dot, Joe Kloc στις 19 Αυγούστου 2013
>>> http://www.dailydot.com/politics/greek-off-the-grid-internet-mesh/

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίζουν τα ακριβά τέλη σύνδεσης των αναξιόπιστων εταιρειών τηλεπικοινωνιών, μια κοινότητα στην Αθήνα (στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις[1]), στην Ελλάδα, έχει δημιουργήσει το δικό της ιδιωτικό διαδίκτυο.
[1] Ασύρματες κοινότητες: http://www.wna.gr/wiki/Ασύρματες_Κοινότητες

Χτισμένο με ένα δίκτυο από ασύρματες κεραίες στον τελευταίο όροφο, στις ταράτσες., το Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών (AWMN)[2] έχει σήμερα περισσότερα από 1.000 μέλη. Τα δεδομένα διακινούνται μέσω του πλέγματος του AWMN έως και 30 φορές πιο γρήγορα από ότι στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών παροχής σύνδεσης στο Internet.
[2] http://www.athenswireless.net/

Σύμφωνα[3] με το Mother Jones, αυτή η έξω-από-το-πλέγμα κοινότητα έχει γίνει τόσο δημοφιλής στην Αθήνα και στα κοντινά νησιά που έχει αναπτύξει τις δικές της Craigslist-esque υπηρεσίες καθώς και blogs και μια εσωτερική μηχανή αναζήτησης.
[3] http://www.motherjones.com/politics/2013/08/mesh-internet-privacy-nsa-isp

“Είναι σαν ένα άλλο ολόκληρο web”, μας δήλωσε ο AWMN χρήστης Joseph Bonicioli. “Είναι το δίκτυό μας, αλλά είναι επίσης και μια παιδική χαρά (ένας χώρος για παιχνίδι τεχνολογίας)”.

Το AWMN ξεκίνησε το 2002, ως απάντηση στις κακές υπηρεσίες Internet που παρέχονται από τις παραδοσιακές εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Αθήνα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν αναδείξει και μια άλλη χρήση για αυτό το αποκεντρωμένο meshnet που κατασκευάστηκε και συντηρείτε από ιδιώτες: την διαφύλαξη των δημοκρατικών αξιών του διαδικτύου.

Δεδομένου ότι το διαδίκτυο έχει γίνει μια πανταχού παρούσα υπηρεσία στη καθημερινή μας ζωή, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν προσπαθήσει και προσπαθούν να το ελέγξουν.
Το 2011, για παράδειγμα, όταν ο πρώην Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ διαπίστωσε ότι οι διαδηλωτές είχαν οργανωθεί στο Facebook, διέταξε[4] τους παρόχους υπηρεσιών Internet της χώρας του, να κλείσουν την πρόσβαση, στερώντας σε 17 εκατομμύρια Αιγύπτιους την πρόσβαση στο Web για πολλές μέρες.
[4] http://techcrunch.com/2011/02/11/feb11/

Αργότερα το ίδιο έτος στις ΗΠΑ, η πόλη του Σαν Φρανσίσκο έκλεισε προσωρινά[5] την υπηρεσία του συστήματος διαμετακόμισης της κινητής τηλεφωνίας για να σταματήσει μια διαμαρτυρία.
[5] http://www.washingtonpost.com/blogs/post-tech/post/san-franciscos-bart-cellphone-shutdown-prompts-complaint-to-fcc/2011/08/29/gIQAW0XpnJ_blog.html

Όπως είπε ο Bonicioli στο Mother Jones, “Όταν έχεις το δικό σου δίκτυο, κανείς δεν μπορεί να στο κλείσει”.

Αυτά τα DIY meshes χρησιμοποιούνται επίσης και για την παροχή Internet σε περιοχές που οι μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών δεν μπορούν ή δεν θέλουν (δεν τους συμφέρει) να δώσουν πρόσβαση. Για παράδειγμα, ένα τέτοιο δίκτυο στήθηκε πέρυσι στη γειτονιά του Μπρούκλιν, Red Hook, μετά από το χτύπημα του τυφώνα Sandy που έκοψε την πρόσβαση στους κατοίκους στα δίκτυα των μεγάλων παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου.

Ομοίως, το Guifi[6], το μεγαλύτερη meshnet στον κόσμο, χτίστηκε για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην παροχή διαδικτύου σε αγροτικές περιοχές στην Ισπανία. Σήμερα, έχει πάνω από 21.000 μέλη.
[6] http://guifi.net/en

Τα meshnets έχουν πλέον και μια νέα διάσταση στον απόηχο των διαρροών του Edward Snowden[7], για την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA[8]) σχετικά με τα μαζικά προγράμματα παρακολούθησης στο διαδίκτυο.
[7] http://www.dailydot.com/tags/edward-snowden
[8] http://www.dailydot.com/tags/nsa

Εκτιμάται (στο περίπου) ότι η NSA αγγίζει την παρακολούθηση σχεδόν στο ήμισυ των επικοινωνιών του διαδικτύου στον κόσμο, κάθε μέρα. Η NSA αποκτά πρόσβαση σε μεγάλο μέρος αυτών των πληροφοριών μέσω “συνεργασιών” με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών που της επιτρέπουν να εγκαταστήσει διαχωριστές στα καλώδια των οπτικών ινών του διαδικτύου. Η λειτουργία των ιδιωτικών meshnets θα μπορούσε να αρνηθεί στην NSA και σε άλλες υπηρεσίες πληροφοριών των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο την δυνατότητα να αποκτούν πρόσβαση στα δεδομένα στο Internet.

Όπως είπε στο Mother Jones, ο Sascha Meinrath του New America Foundation[9]: “Φτιάχνουμε την υποδομή για όποιον θέλει να ελέγχει το δικό του δίκτυο”.
[9] http://www.newamerica.net/

Φωτογραφία από Martin Fisch[10] / Flickr
[10] http://goo.gl/oGaupd

 

Μετάφραση δημοσίευση Κόμμα Πειρατών Ελλάδας

 

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS