ΑρχικήinetFBI: Πως σταματήσαμε τους Anonymous

FBI: Πως σταματήσαμε τους Anonymous

Οι Anonymous εδώ και αρκετό καιρό δεν έχουν καταφέρει επιθέσεις σε στόχους υψηλού προφίλ, όπως συνήθιζαν κάποτε. Είναι μια πτώση που μπορεί να αποδοθεί άμεσα τις συλλήψεις μελών από τον πυρήνα της ομάδας. Έτσι τουλάχιστον πιστεύει ένας πράκτορας του FBI που το ανέφερε στην Huffington Post.

Στα τέλη του 2010, οι Anonymous τράβηξαν την παγκόσμια προσοχή μέσα από μια σειρά επιθέσεων που εξαπέλυσαν εναντίον αμερικανικών επιχειρήσεων και κυβερνητικών οργανισμών, με αρκετές κλοπές δεδομένων και παραμορφώσεις ιστοσελίδων.

Αλλά οι συλλήψεις το προηγούμενο έτος των πέντε μελών της Lulz Security, μιας ισχυρής ομάδας hacker, είχε ένα “τεράστιο αποτρεπτικό αποτέλεσμα” στους Anonymous, δημιουργώντας μια “προστιθέμενη δυσπιστία” στην ομάδα, σύμφωνα με τον Austin P. Berglas, βοηθός ειδικός πράκτορας υπεύθυνος για τον κυβερνοχώρο στο τμήμα του FBI στη Νέα Υόρκη.

“Όλα αυτά τα παιδιά [συνελήφθησαν] ήταν σημαντικοί παράγοντες για το κίνημα των Anonymous” ανέφερε ο Berglas σε μια συνέντευξη που έδωσε στην HuffPost.

Στις συλλήψεις του 2012 έπαιξε σημαντικό ρόλο η βοήθεια ενός βασικού πληροφοριοδότη, του Hector Monsegur, γνωστός και ως “Sabu“, ο οποίος συνελήφθη και στη συνέχεια συνεργάστηκε με το FBI. Ο φόβος ότι ένας από τους δικούς τους συνεργαζόταν με το FBI τους έκανε δύσπιστους, σύμφωνα με τον Berglas.

PRISON-BARS

“Το κίνημα είναι ακόμα εκεί, κυκλοφορεί στο  Twitter, δημοσιεύει διάφορα, αλλά δεν υπάρχει πια κάποιος να ανακοινώσει μεγάλες παραβιάσεις. Αυτό ακριβώς συμβαίνει,  λόγω της σύλληψης των μεγάλων παικτών.”

Η Gabriella Coleman, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο McGill που μελετά τους Anonymous, είπε ότι δεν υπήρχει “καμία αμφιβολία” ότι οι συλλήψεις κατάφεραν ένα σημαντικό πλήγμα σε “έναν κεντρικό κόμβο της δραστηριότητας” της ομάδας.  “Αλλά οι Anonymous είναι ακόμη ζωντανοί”.

“Θα μπορούσαν εύκολα να εμφανιστούν και πάλι ως μια υπολογίσιμη δύναμη”, ανέφερε στην HuffPost σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι συλλήψεις των μελών των Anonymous πέρυσι προήλθαν από το τμήμα του FBI στη Νέα Υόρκη. (Τα πέντε βασικά μέλη της Lulz Security παραδέχθηκαν την ενοχή τους.) Σε μια άλλη περίπτωση, το FBI στη Νέα Υόρκη ξεκίνησε μια έρευνα που οδήγησε στις συλλήψεις τριών ατόμων που υποτίθεται ότι έκαναν την διανομή του ιού Gozi, ο οποίος έχει μολύνει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο υπολογιστές και έκλεψε εκατομμύρια δολάρια από τράπεζες σε όλο τον κόσμο.

AUSTIN-BERGLASΟ πρώην Αξιωματικός του Στρατού, Berglas 41 χρονών είναι ο επικεφαλής του τμήματος του FBI στην Νέα Υόρκη που είναι υπεύθυνο για τον κυβερνοχώρο, ένα από τα πιο πολυσύχναστα τοπικά γραφεία του FBI. Το γραφείο του έχει θέα τον ορίζοντα του Μανχάταν, το κέντρο του οικονομικού κόσμου που είναι και ένας συχνός στόχος των hackers.

Το γραφείο του FBI στην Νέα Υόρκη χωρίζεται σε πέντε ομάδες \ερευνητών. Μία μονάδα είναι επιφορτισμένη με το να παίρνει ψηφιακές ενδείξεις από τα κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές, υπολογιστές και ταμπλέτες. Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζει πάρα πολλές έρευνες σε ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων, από οργανωμένο έγκλημα έως την ηλεκτρονική πειρατεία ή την παιδική πορνογραφία. Ο Berglas ανέφερε ότι οι ερευνητές της  Computer Analysis Response Team έχουν γίνει ειδήμονες στο σπάσιμο των μεθόδων κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούνται από τους υπόπτους για να αποκρύπτουν το περιεχόμενο των υπολογιστών τους.

Οι άλλες τέσσερις ομάδες εργάζονται πάνω στο έγκλημα στον κυβερνοχώρο με βάση τη χώρα προέλευσης των hackers. Δεδομένου ότι οι περισσότερες επιθέσεις που γίνονται στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται από υπολογιστές στο εξωτερικό, το FBI συνεργάζεται συχνά με τις Αρχές άλλων χωρών, ανέφερε ο  Berglas.

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν πάρα πολλά κίνητρα, αλλά οι μέθοδοι τους είναι συχνά οι ίδιες. Οι περισσότερες επιθέσεις  σε συστήματα υπολογιστών γίνονται με το να ξεγελούν τους ιδιοκτήτες τους και να τους οδηγούν να κάνουν κλικ σε  κακόβουλους συνδέσμους που έρχονται με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και “αξιόπιστες πηγές”, μια τεχνική γνωστή ως “spear phishing,”  συνέχισε ο  Berglas.

“Είναι το νούμερο ένα, η πιο κοινή επίθεση. Σημαντικές χρηματοοικονομικές εταιρείες ξοδεύουν εκατομμύρια και εκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια, και το μόνο που κάνει ένας hacker είναι να καταφέρει να πάρει τα διαπιστευτήρια ενός εργαζόμενου  με ένα καλοστημένο “spear phishing” site.

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν γίνει ειδήμονες στο να κρύβουν τις διευθύνσεις IP τους – αλλά τελικά, ακόμη και οι πιο ικανοί hackers κάνουν λάθη.

Ο Hector Monsegur, γνωστός και ως “Sabu”, ο πληροφοριοδότης του FBI που με την συνεργασία του οδήγησε στις συλλήψεις των υπόλοιπων από τους LulzSec πέρυσι, άφησε τη διεύθυνση IP του εκτεθειμένη. Το σφάλμα επέτρεψε στους ερευνητές να τον παρακολουθήσουν  και να εντοπίσουν τη θέση του σε ένα διαμέρισμα στο Lower East Side του Μανχάταν.

“Είναι εύκολο να καθίσεις πίσω από έναν υπολογιστή και να νομίζεις ότι είσαι ανώνυμος και να κάνεις όλες αυτές τις παράνομες δραστηριότητας, είτε πρόκειται για hacking σε μια επιχείρηση ή εμπόριο παιδικής πορνογραφίας ή  αγορά και πώληση κλεμμένων ταυτοτήτων και καρτών. Αλλά είναι μόνο θέμα χρόνου πριν οι εγκληματίες κάνουν λάθη που οδηγούν στην σύλληψη τους”. “Το μόνο που χρειάζομαι είναι μόνο μία φορά.”

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS