Αρχικήinet2 Gbps: Νέο ρεκόρ στην ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων μέσω LiFi

2 Gbps: Νέο ρεκόρ στην ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων μέσω LiFi

Μια ομάδα ερευνητών κατάφερε να επινοήσει μια νέα μέθοδο για την παραγωγή λευκού φωτός, που υποστηρίζει ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων έως και 2 δισεκατομμύρια bits ανά δευτερόλεπτο (2 Gbps). 

2 Gbps - Rekor sta Gbps

Το φως αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αποδοτικών συστημάτων φωτισμού, τα οποία θα μεταδίδουν ταυτόχρονα πληροφορίες.

[su_note note_color=”#cce6cf” radius=”7″]Με τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των διασυνδεδεμένων συσκευών, οι αξιώσεις για χρήση ραδιοφάσματος με σκοπό την ασύρματη μετάδοση πληροφοριών συνεχώς αυξάνονται. Τον τελευταίο καιρό οι ερευνητές εργάζονται για την αξιοποίηση των ελεύθερων συχνοτήτων του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, εστιάζοντας στο υπέρυθρο και στο ορατό φως.[/su_note]

Ένα πείραμα που διεξάχθηκε με επιτυχία από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας (KAUST) της Σαουδικής Αραβίας, είχε ως αποτελέσμα τη δημιουργία μιας λάμπας φωτός που μεταδίδει δεδομένα έως και 40 φορές ταχύτερα, σε σύγκριση με τις υπάρχουσες τεχνολογίες LIFI.

Σε αντίθεση με το WiFi, το LIFI λειτουργεί με υψηλότερες συχνότητες που εμπίπτουν στο εύρος του ορατού, υπέρυθρου, και υπεριώδους φωτός. Το σύστημα επικοινωνίας με τη χρήση συχνοτήτων ορατού φωτός (VLC) προσφέρει έναν καινοτόμο τρόπο για τον επιτυχή συνδυασμό της μεταφοράς πληροφοριών με τις τεχνολογίες φωτισμού.

Αρκετές είναι οι εφαρμογές VLC που απαιτούν LEDs που παράγουν λευκό φως. Συνήθως, αυτά κατασκευάζονται συνδυάζοντας μια δίοδο εκπομπής μπλε φωτός με φώσφορο, ο οποίος μετατρέπει ένα μέρος αυτής της ακτινοβολίας σε πράσινο και κόκκινο φως. Ωστόσο, η διαδικασία της μετατροπής είναι αρκετά αργή.

[su_note note_color=”#cce6cf” radius=”7″]Ο συνδυασμός μπλε, κόκκινου και πράσινου φωτός, παράγει λευκό φως.[/su_note]

“Τα VLC που χρησιμοποιούν λευκό φως που έχει παραχθεί με τον τρόπο αυτόν περιορίζονται σε ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων 100 εκατομμυρίων bits (0.1 Gbps) ανά δευτερόλεπτο”, αναφέρουν οι ερευνητές.

Για να ξεπεραστεί αυτός ο περιορισμός, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μετατροπέα νανοκρυστάλλου που καταλήγει σε πολύ υψηλότερες ταχύτητες δεδομένων.

Οι ερευνητές δημιούργησαν νανοκρυστάλλους χρησιμοποιώντας μια οικονομικά αποδοτική μέθοδος που χρησιμοποιεί νιτρίδιο του φωσφόρου. Όταν φωτίστηκαν με λέιζερ μπλε φωτός, οι νανοκρύσταλλοι εξέπεμψαν πράσινο φως, ενώ το νιτρίδιο εξέπεμψε κόκκινο φως. Όταν συνδυάστηκαν, παρήγαγαν ένα θερμό λευκό φως.

Έπειτα από μελέτη των χαρακτηριστικών του νέου υλικού, οι ερευνητές ήταν σε θέση να αποδείξουν ότι οι οπτικές διαδικασίες μπορούν να ολοκληρωθούν σε 7 νανοδευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να διαμορφώσουν την οπτική εκπομπή στα 491 Megahertz, μέγεθος μεγαλύτερο κατά 40 φορές σε σχέση με αυτό που μπορεί να επιτευχθεί με τον φώσφορο, επιτυγχάνοντας ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων 2 δισεκατομμυρίων bits ανά δευτερόλεπτο (2 Gbps).

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS