ΑρχικήsecurityΣτην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η υπόθεση Χαικάλη

Στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η υπόθεση Χαικάλη

Υπόθεση ΧαικάληΙδιαίτερα σημαντικός φαίνεται να είναι ο ρόλος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναφορικά με τα καταγγελλόμενα της απόπειρας χρηματισμού του Παύλου Χαικάλη από πρώην στέλεχος Γερμανικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσε υπόψη της δικαιοσύνης ο βουλευτής Παύλος Χαικάλης, κατονομάστηκε πρόσωπο γνωστό σε πολιτικό-οικονομικούς κύκλους ο οποίος φέρεται να προσέφερε χρήματα, υποσχέσεις και πλάκες χρυσού στον ηθοποιό-βουλευτή Παύλο Χαικάλη.

Τα στοιχεία που παραχωρήθηκαν στον εισαγγελέα αυτοβούλως από τον βουλευτή, είναι οπτικοακουστικό υλικό που ελήφθει με τεχνικά μέσα (ρολόι χειρός – καταγραφέα) από τον καταγγέλλων, όπου καταγράφεται συνομιλία με πρόσωπο που υποστηρίζεται ότι αποπειράθηκε να τον δωροδοκήσει.

cyberalert

Ο αρμόδιος εισαγγελέας και ο πρόεδρος της εισαγγελίας εφετών, φέρεται να ζήτησαν την συνδρομή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην οποία διαβιβάστηκε το επίμαχο υλικό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά την πρώτη εξέταση του υλικού από τους αρμόδιους αξιωματικούς, δεν κατέστη εφικτό να προσδιοριστεί το πρόσωπο που έχει καταγραφεί, λόγω της κακής λήψης. Με την χρήση του απαραίτητο λογισμικού αλλά και εξειδικευμένων στελεχών στην οπτικοακουστική αναγνώριση και ανάλυση υλικού, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τα εγκληματολογικά εργαστήρια θα προσπαθήσουν να διακριβώσουν το πρόσωπο που έχει καταγραφεί ώστε να αποτελέσει στοιχείο πέραν κάθε αμφισβήτησης. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, έχει ζητήσει μέσα σε διάστημα το πολύ μιας εβδομάδας η εργαστηριακή εξέταση του επίμαχου βίντεο να έχει ολοκληρωθεί προκειμένου να πιστοποιηθεί η γνησιότητα του έστω και αν αποτελεί προϊόν ιδιωτικής βιντεοσκόπησης.

Είναι σαφές, ότι για πολύ μεγάλο αριθμό θεμάτων της επικαιρότητας είναι πλέον εξαιρετικά σημαντική η ανάλυση ψηφιακών πειστηρίων και η συνεισφορά της ΔΗΕ.  Με την υπόθεση Χαικάλη, που τάραξε τα νερά της πολιτικής επικαιρότητας, διαφαίνεται ότι η τεχνολογία παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην άντληση στοιχείων αλλά και στην διακρίβωση λεπτομερειών και ενδείξεων ενοχής ή αθωότητας διαφόρων υποθέσεων του δημόσιου βίου. Η ενδυνάμωση των συγκεκριμένων υπηρεσιών τόσο σε έμψυχο δυναμικό αλλά και σε τεχνολογικές υποδομές, εκτιμούμε ότι αποτελεί ίσως την πλέον αξιόλογη απόφαση που έχει ληφθεί τα τελευταία 15 χρόνια από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία των αρμόδιων Υπουργείων.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS