ΑρχικήinetKaspersky Lab| Πώς να επιβιώσετε από τον κόσμο της "Ψηφιακής Αμνησίας"

Kaspersky Lab| Πώς να επιβιώσετε από τον κόσμο της “Ψηφιακής Αμνησίας”

Kaspersky Lab| Πώς να επιβιώσετε από τον κόσμο της “Ψηφιακής Αμνησίας”

Οι συνδεδεμένες συσκευές μας δίνουν πρόσβαση σε μια ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών – το Διαδίκτυο. Επιπλέον, χρησιμεύουν ως αποθήκη δεδομένων για απερίσκεπτους χρήστες. Βασικά, η πλειοψηφία των χρηστών smartphones μπορεί να χαρακτηριστεί «απερίσκεπτη» – τουλάχιστον, σε σχέση με τους προγόνους τους, οι οποίοι δεν είχαν καθόλου κινητά τηλέφωνα.

Με τις πληροφορίες να είναι εύκολα προσβάσιμες με το άγγιγμα ενός δακτύλου στην οθόνη του κινητού σου, η εξάρτηση από τις ψηφιακές συσκευές γίνεται αρκετά φυσικό φαινόμενο. Στον ολοένα αυξανόμενα συνδεδεμένο κόσμο μας, οι άνθρωποι έχουμε απλά πάρα πολλούς αριθμούς τηλεφώνου, διευθύνσεις, καθήκοντα και γεγονότα στο ημερολόγιό τους, ονόματα λογαριασμών, κωδικούς πρόσβασης, κωδικούς PIN και ούτω καθεξής.

Δεν θα μπορούσαμε να θυμηθούμε τα πάντα, ακόμη και αν το θέλαμε, αλλά μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις πληροφορίες τη στιγμή που τις χρειαζόμαστε μέσω μιας συνδεδεμένης συσκευής.

Kaspersky Lab| Kaspersky Lab Kaspersky Lab Kaspersky Lab

Η Kaspersky Lab διεξήγαγε παγκόσμια έρευνα για να αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο οι ψηφιακές συσκευές και το Διαδίκτυο επηρεάζουν τον τρόπο που οι άνθρωποι θυμούνται και χρησιμοποιούν πληροφορίες σήμερα.

Όπως λένε πολλοί ερευνητές, όταν αποθηκεύουμε πληροφορίες εξωτερικά (π.χ. σε ένα κινητό τηλέφωνο), εξ ορισμού ενθαρρύνουμε το μυαλό μας να το διαγράψει. Οι επιστήμονες λένε ότι το να ξεχνάς δεν είναι καθόλου κακό πράγμα: οι εγκέφαλοί μας έχουν ένα όριο χωρητικότητας σε σχέση με το κατά πόσο οι πληροφορίες είναι προσβάσιμες.

Αν δεν μπορούμε να ανακαλέσουμε παλιές αναμνήσεις, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι πληροφορίες σταδιακά εξασθενούν μέχρι να τις ξεχάσουμε. Ένας εγκέφαλος μπορεί επίσης να αντικαταστήσει άσχετα δεδομένα με πιο επίκαιρα γεγονότα και αναμνήσεις.

Γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της μελέτης της Kaspersky Lab περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες Ευρωπαίους ερωτηθέντες δεν μπορούσε να θυμηθεί τα τηλέφωνα των παιδιών τους ή του γραφείου τους, χωρίς να τα ψάξουν στο κινητό τους τηλέφωνο. Περίπου το ένα τρίτο δεν ήταν σε θέση να θυμηθεί τον αριθμό του συντρόφου του.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 91% των Αμερικανών που ρωτήθηκαν παραδέχθηκαν την εξάρτησή τους από το Διαδίκτυο και τις συσκευές ως ένα εργαλείο για να θυμούνται και ακόμη και ως προέκταση του εγκεφάλου τους. Ομοίως, το 79,5% των Ευρωπαίων που ερωτήθηκαν, παραδέχονται τη χρήση του Διαδικτύου ως ένα παγκόσμιο βιβλίο αναφοράς.

Όλες οι πληροφορίες που αναγκαζόμασταν πριν να απομνημονεύουμε ή να αναζητούμε αλλού, αποθηκεύονται τώρα απλά με μερικά κλικ. Ταυτόχρονα, δεν τίθεται μόνο το θέμα της ευκολίας αλλά και της ανάγκη, καθώς: το 61% των ευρωπαίων ερωτηθέντων δηλώνουν ότι χρειάζονται απαντήσεις γρήγορα και απλά δεν έχουν αρκετό χρόνο για τις βιβλιοθήκες ή τα βιβλία.

Τα smartphones είναι οι πανταχού σύντροφοι για πολλούς από εμάς. Έχουν γίνει μια επέκταση για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, και ακριβώς όπως ο εγκέφαλος, χρειάζονται και αυτά προστασία. Η πλειοψηφία των μοτοσικλετιστών φοράει κράνη, αλλά μόνο λίγοι καταφέρνουν να προστατεύσουν επαρκώς τα τηλέφωνά τους.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS