ΑρχικήinetH NSA απέτυχε να χρησιμοποιήσει ιό Stuxnet κατά της Β. Κορέας

H NSA απέτυχε να χρησιμοποιήσει ιό Stuxnet κατά της Β. Κορέας

Stuxnet

Ακριβώς την στιγμή που η επίθεση Stuxnet σαμποτάρισε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν το 2009 και 2010, η U.S. National Security Agency φέρεται να δοκίμασε να εφαρμόσει κάτι αντίστοιχο έναντι στη Βόρεια Κορέα.

Η NSA χρησιμοποίησε μια εκδοχή του ιού Stuxnet, που σχεδιάστηκε για να ενεργοποιείται από ρυθμίσεις υπολογιστών στα κορεάτικα, αλλά απέτυχε παταγωδώς να σαμποτάρει τα προγράμματα πυρηνικών όπλων της Β. Κορέας, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του πρακτορείου Reuters.

Η NSA αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά.

Η επίθεση Stuxnet, που φαίνεται να είναι κοινή προσπάθεια από το Ισραήλ και τις Ηπα, πέτυχε έναντι του Ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, καταστρέφοντας τουλάχιστον 1,000 φυγοκεντρωτές εμπλουτισμού ουρανίου σε πυρηνικό εργοστάσιο κοντά στην πόλη Νατάνζ. Στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας όμως οι πράκτορες των ΗΠΑ δεν ήταν σε θέση να έχουν πρόσβαση στους βασικούς υπολογιστές που τρέχουν το πρόγραμμα των πυρηνικών όπλων του έθνους.

Η Βόρεια Κορέα είναι ευρέως γνωστή για την αυτο-επιβαλλόμενη απομόνωση αλλά και την μυστικότητά της, απαιτείται άδεια από την αστυνομία ακόμη και για την απλή αγορά ενός υπολογιστή και φυσικά η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι αυστηρά περιορισμένη. Υπάρχει μόνο μια πρωτογενής εξωτερική σύνδεση  Internet στο κράτος και έρεται μέσω Κίνας.

Δεν είναι άλλωστε κρυφό πως οι ΗΠΑ ανησυχούν για τα πυρηνικά προγράμματα, τόσο στο Ιράν, όσο και στην Βόρεια Κορέα, έτσι δεν αποτέλεσε έκπληξη η είδηση της προσπάθειας για σαμποτάζ με ιό  τύπου Stuxnet.

Η εξάρτηση της χώρας από μια μόνο ενιαία εξωτερική σύνδεση στο Internet, έχει θετικά αλλά και αρνητικά. Από την μια καθιστά την χώρα περισσότερο ευάλωτη στις logical και physical επιθέσεις DoS, αλλά από την άλλη, είναι πολύ δύσκολο να επιτεθεί κανείς με ακρίβεια. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος και φυλάσσεται καλά.

«Η απομόνωση αυτή κοστίζει, αλλά παρέχει αυτό το πλεονέκτημα» λέει ο έει ο Tim Erlin, διευθυντής IT risk και security strategy της Tripwire.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS