ΑρχικήinetΡομποτικό σύστημα AVERT -Συμμετοχή Ελληνικής ομάδας στη δημιουργία του

Ρομποτικό σύστημα AVERT -Συμμετοχή Ελληνικής ομάδας στη δημιουργία του

Η δημιουργία του AVERT (Autonomous Vehicle Emergency Recovery Tool) ξεκίνησε το 2012 υπό τη μορφή ερευνητικού προγράμματος για λογαριασμό αστυνομικών υπηρεσιών και των ενόπλων δυνάμεων.

Στόχος η δημιουργία ενός συστήματος που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα στη μετακίνηση ύποπτων ή επιβεβαιωμένα παγιδευμένων με εκρηκτικά οχημάτων από σημεία όπως τούνελ, χαμηλές γέφυρες, υπόγειους χώρους παρκαρίσματος όπου η χρήση άλλων μηχανικών μέσων είναι από δύσκολη έως αδύνατη.

Ρομποτικό σύστημα AVERT -Συμμετοχή Ελληνικής ομάδας στη δημιουργία του

Μετά από τρία χρόνια ερευνών το AVERT κατέληξε να αποτελεί ένα πλήρως αυτόνομο σύστημα που αποτελείται από μικρά ρομπότ και τη, σαφώς μεγαλύτερου μεγέθους, μονάδα ελέγχου. Το σύστημα είναι σε θέση να σαρώσει την περιοχή δράσης, να εντοπίσει πιθανά εμπόδια και να σχεδιάσει την ασφαλέστερη διαδρομή για το όχημα.

Μόλις ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία ελέγχου και σχεδιασμού της διαδρομής απελευθερώνονται τα ρομπότ τα οποία συνδέονται με το υπό μετακίνηση όχημα. Με την ολοκλήρωση της σύνδεσης ξεκινά η μετακίνηση του οχήματος. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το σύστημα μπορεί να ελέγξει ακόμη και τη γωνία των τροχών του οχήματος ώστε να υπολογίσει τον καλύτερο τρόπο μετακίνησής του.

DSC00078

Το ολοκληρωμένο σύστημα AVERT είναι πλήρως αυτόνομο, τόσο σε επίπεδο ελέγχου και σάρωσης του χώρου δράσης όσο και σε επίπεδο κίνησης των αυτόνομων ρομπότ. Φυσικά, αν για οποιοδήποτε λόγο καταστεί αναγκαίο, μπορεί να γίνει χρήση του μέσω απομακρυσμένου ελέγχου. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση δεν απαιτείται η ανθρώπινη παρουσία κοντά στο χώρο δράσης.

Αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη χρήση του συστήματος από αστυνομικές υπηρεσίες, η χρήση του συστήματος μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες εφαρμογές. Ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν η αυτοματοποίηση παρκαρίσματος σε αεροδρόμια, η απομάκρυνση παράνομα σταθμευμένων αυτοκινήτων αλλά και μέσα σε μονάδες παραγωγής βιομηχανίας αυτοκινήτων για πιο ευέλικτη παραγωγή και αποθήκευση.

Το AVERT επιδείχθηκε επιτυχώς, τον Μάρτιο του 2015, σε εκπροσώπους πέντε κρατών που αποτελούν πιθανούς χρήστες του συστήματος αλλά και σε εκπροσώπους της βιομηχανίας.

Ωστόσο, η επίσημη πρεμιέρα για το AVERT θα πραγματοποιηθεί στο επερχόμενο παγκόσμιο συνέδριο Ρομποτικής και Αυτοματισμού, που θα πραγματοποιηθεί στο Σηάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών μεταξύ 26 και 30 Μαΐου. Μάλιστα, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες για τη μαζική παραγωγή του που αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2016.

robot.si

Η έρευνα για το πρόγραμμα Autonomous Vehicle Emergency Recovery Tool χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Της ελληνικής συμμετοχής ηγήθηκαν ο Αν. Καθηγητής Αντώνιος Γαστεράτος και ο Δρ. Άγγελος Αμανατιάδης από την Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

 

Πηγή: pestaola

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS