ΑρχικήyoutubeΗ SpaceX εκτοξεύει το ιδιωτικό διαστημόπλοιο Odysseus στη Σελήνη

Η SpaceX εκτοξεύει το ιδιωτικό διαστημόπλοιο Odysseus στη Σελήνη

Το Odysseus, ένα ρομποτικό lander που προορίζεται για τη Σελήνη, κατασκευασμένο από την εταιρεία Intuitive Machines με έδρα το Χιούστον, απογειώθηκε από τον πύραυλο SpaceX Falcon 9 από το Κέντρο Διαστήματος Kennedy της NASA στη Φλόριντα νωρίς το πρωί (15 Φεβρουαρίου).

Δείτε επίσης: Επιστήμονες αναφέρουν ότι το φεγγάρι συρρικνώνεται

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το Odysseus θα προσεδαφιστεί κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης στις 22 Φεβρουαρίου, και θα είναι το πρώτο ιδιωτικό διαστημικό σκάφος που θα πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη προσεδάφιση στη Σελήνη. Αυτό θα ήταν επίσης μια μεγάλη επιτυχία για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δεν έχουν επιστρέψει στην επιφάνεια της Σελήνης από την αποστολή Apollo 17 της NASA πριν από περισσότερο από μισό αιώνα.

Odysseus Σελήνη

Το Falcon 9 απογειώθηκε από το Κέντρο Διαστήματος του Κέιπ Κανάβεραλ σήμερα στις 1:05 π.μ. Περίπου 7,5 λεπτά αργότερα, ο πρώτος κινητήρας του πυραύλου επέστρεψε στη Γη για μια κάθετη προσγείωση στο Κέντρο Διαστήματος του Κέιπ Κανάβεραλ, που βρίσκεται δίπλα στον χώρο της NASA.

Σύμφωνα με μια περιγραφή της αποστολής της SpaceX, αυτή ήταν η 18η εκτόξευση και προσεδάφιση για αυτό το συγκεκριμένο βοηθητικό σκάφος. Το ανώτερο στάδιο του Falcon 9, συνεχίζει δυναμικά την πορεία στον ουρανό. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, περίπου 48,5 λεπτά μετά την εκτόξευση, θα τοποθετήσει το Odysseus σε τροχιά μεταβίβασης προς τη Σελήνη.

Δείτε ακόμα: NASA: Νέα αναβολή για την επανδρωμένη αποστολή Artemis στο φεγγάρι

Το διαστημόπλοιο Odysseus, το οποίο ζυγίζει 675 κιλά θα κατευθυνθεί προς την τροχιά της Σελήνης, ένα ταξίδι που θα διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα. Στη συνέχεια, το Odysseus θα ετοιμαστεί για την ιστορική του προσπάθεια προσεδάφισης, η οποία θα λάβει χώρα στο Malapert A, ένα μικρό κρατήρα περίπου 300 χιλιόμετρα από τον νότιο πόλο του φεγγαριού.

SpaceX

Η NASA θα παρακολουθήσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την προσπάθεια προσγείωσης, καθώς η διαστημική υπηρεσία έχει στείλει πολλά αντικείμενά της με το Odysseus και την τρέχουσα αποστολή, γνωστή ως IM-1.

Το Odysseus μεταφέρει έξι εργαλεία της NASA στη Σελήνη, για τα οποία έχει υπογράψει ένα συμβόλαιο που εκτιμάται στα 118 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με αξιωματούχους της NASA, η υλοποίηση και η κατασκευή του επιστημονικού εξοπλισμού κόστισαν στην υπηρεσία επιπλέον 11 εκατομμύρια δολάρια.

Το Odysseus μεταφέρει επίσης έξι εμπορικά φορτία για διάφορους πελάτες, συμπεριλαμβανομένης της Columbia Sportswear, η οποία θα δοκιμάσει το μόνωτικο υλικό “Omni-Heat Infinity” στο IM-1.

Δείτε επίσης: Το πρώτο αμερικανικό διαστημόπλοιο προσεδαφίζεται στο φεγγάρι μετά το Apollo

Ανάμεσα στα άλλα ιδιωτικά φορτία, που θα μεταφερθούν στη Σελήνη από το Odysseus, βρίσκεται ένα σετ γλυπτών του καλλιτέχνη Jeff Koons και ένα “ασφαλές αποθετήριο στο φεγγάρι”, το οποίο στοχεύει να προστατεύσει τη συνολική ανθρώπινη γνώση σε περίπτωση ενός τραγικού γεγονότος εδώ στη Γη.

Πηγή: space.com

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS