ΑρχικήYoutubeΤο πρώτο αμερικανικό διαστημόπλοιο προσεδαφίζεται στο φεγγάρι μετά το Apollo

Το πρώτο αμερικανικό διαστημόπλοιο προσεδαφίζεται στο φεγγάρι μετά το Apollo

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεκινήσουν το ταξίδι της επιστροφής στο φεγγάρι. Ο πύραυλος Vulcan της United Launch Alliance, που εκτοξεύθηκε στις 02:18 EST τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, θα μεταφέρει ένα διαστημόπλοιο με όνομα Peregrine, από την εμπορική εταιρεία Astrobotic.

Δείτε επίσης: Η Ινδία θα στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι μέχρι το 2040

Στο διαστημόπλοιο θα μεταφερθούν πέντε επιστημονικά φορτία από τη NASA, σχεδιασμένα για να συλλέγουν δεδομένα στη Σελήνη – τα πρώτα μέσα της NASA που μεταφέρονται στο φεγγάρι από την εποχή του Apollo που τελείωσε το 1972, πριν από περισσότερο από 50 χρόνια.

Η εκτόξευση θα αποτελέσει την πρώτη από τις Εμπορικές Υπηρεσίες Φορτίων Σεληνιακών Αποστολών (CLPS) της NASA – συνεργασίες της NASA με εμπορικές εταιρείες για τη μεταφορά επιστημονικών μέσων στο Φεγγάρι και τη δοκιμή τεχνολογίας διαστημικής εξερεύνησης.

διαστημόπλοιο

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ζωντανή μετάδοση της εκτόξευσης μέσω του NASA Plus.

Το διαστημόπλοιο Peregrine θα προσγειωθεί σε μια περιοχή που ονομάζεται Sinus Viscositatis ή Όχθη της Κολλητικότητας. Τα πέντε φορτία που μεταφέρει, έχουν σχεδιαστεί για να συλλέξουν δείγματα και να ελέγξουν μια σειρά από χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος του φεγγαριού.

Το LETS (Linear Energy Transfer Spectrometer) θα μετρήσει την ακτινοβολία, ενώ το NIRVSS (Near-Infrared Volatile Spectrometer System) θα μελετήσει τη σύνθεση, τη θερμοκρασία και τη δομή του εδάφους της Σελήνης. Το NSS (Neutron Spectrometer System) θα αναζητήσει νερό, το PITMS (Peregrine Ion-Trap Mass Spectrometer) θα μελετήσει ιόντα στην ατμόσφαιρα του φεγγαριού, και το LRA (Laser Retroreflector Array) θα λειτουργήσει ως νέος μόνιμος δείκτης θέσης που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μετρήσουν τη θέση του φεγγαριού για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Δείτε ακόμα: Apollo: Το Φεγγάρι έχει υδρογόνο που προέρχεται από τον Ήλιο

Εκτός από τα φορτία της NASA, το διαστημόπλοιο Peregrine lander της Astrobotic θα μεταφέρει και άλλο επιστημονικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων δύο ρόβερ, ένα από το Γερμανικό Κέντρο Διαστήματος (DLR), ένα από φοιτητές του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon και έναν ανιχνευτή ακτινοβολίας επίσης από το DLR.

Ανάμεσα στα φορτία θα βρίσκονται και μερικά μη επιστημονικά φορτία, όπως χρονοκάψουλες, έργα τέχνης, μια συλλογή διηγημάτων, ένα Bitcoin, και ανθρώπινη τέφρα.

Η προηγούμενη αναφορά αποτελεί αντικείμενο κάποιας αντιπαράθεσης· το Έθνος των Ναβάχο αντιτάχθηκε στη χρήση ανθρώπινης τέφρας για πνευματικούς λόγους. Το διαστημικό σκάφος Lunar Prospector μετέφερε τις στάχτες του πλανητολόγου Eugene Shoemaker στη Σελήνη, όπου παραμένουν μόνιμα.

Ο Nygren συναντήθηκε με αξιωματούχους από το NASA και τον Λευκό Οίκο, οι οποίοι ζήτησαν συγγνώμη για την έλλειψη διαβούλευσης.

Δείτε επίσης: NASA Artemis II: Θα ανακοινωθούν οι αστροναύτες που θα πάνε στο φεγγάρι

Ανεξάρτητα από τις αμφισημίες, η εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί όπως προγραμματίστηκε. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την αντίστροφη μέτρηση στην ιστοσελίδα NASA Plus.

Πηγή: sciencealert

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS