Το James Webb Telescope, το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο στον κόσμο, τράβηξε μια εντυπωσιακή φωτογραφία του Ουρανού που τον δείχνει εξαιρετικά φωτεινό μέσα στους δακτύλιούς του.
Ο Ουρανός, ο έβδομος πλανήτης από τον Ήλιο έχει ακόμα πολλά μυστικά που δεν γνωρίζουμε. Πρόκειται για έναν γίγαντα πάγου, που πιστεύεται ότι αποτελείται κυρίως από παγωμένο νερό, αμμωνία και μεθάνιο που περιβάλλουν έναν βραχώδη πυρήνα. Έχει επίσης ένα σύστημα δακτυλίων, που μας είναι πολύ λιγότερο οικείο σε σχέση με τους δακτυλίους γύρω από τον Κρόνο.
Δείτε επίσης: NASA: Ακόμα δεν έχει ανοίξει το κουτί με το δείγμα του αστεροειδή Bennu
Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε σε μια εικόνα τους δακτυλίους του Ουρανού. Το Νοέμβριο του 2014 και το Νοέμβριο του 2022, το τηλεσκόπιο Hubble είχε τραβήξει σχετικές εικόνες, αλλά η πιο πρόσφατη φωτογραφία από το James Webb προσθέτει κάποιες λεπτομέρειες. Αρχικά, αυτή η εικόνα του Webb καταγράφει τον αχνό δακτύλιο Zeta του πλανήτη, που είναι ο πιο κοντινός δακτύλιος στον πλανήτη.
Λογισμικό ακουστικών βαρηκοΐας εγκρίθηκε για τα AirPods Pro
OpenAI o1: Νέο AI μοντέλο "σκέφτεται" σαν άνθρωπος
Καταγγελία εναντίον γνωστών gaming εταιρειών
Επίσης, στην εικόνα φαίνονται καθαρά εννέα από τα φεγγάρια του πλανήτη. Με τη φορά των δεικτών του ρολογιού, ξεκινώντας από τις 2 το μεσημέρι, είναι οι Rosalind, Puck, Belinda, Desdemona, Cressida, Bianca, Portia, Juliet και Perdita. Τα φεγγάρια του Ουρανού αποκαλούνται μερικές φορές “literary moons”, επειδή έχουν πάρει τα ονόματά τους από χαρακτήρες στα έργα του William Shakespeare και του Alexander Pope. Ο Ουρανός έχει 27 γνωστά φεγγάρια.
Δείτε επίσης: Blue Origin – Jeff Bezos: Νέα εκτόξευση του πυραύλου New Shepard μετά την έκρηξη του 2022
Όσον αφορά στην εικόνα, το βαθύ μπλε χρώμα του Ουρανού, που μοιάζει με ημισέληνο, προκαλείται από το μεγάλο βόρειο polar cap, το οποίο κυριαρχεί στη δεξιά πλευρά του πλανήτη από την οπτική γωνία του Webb. Ο Ουρανός έχει μια ακραία κλίση σε σχέση με το τροχιακό επίπεδο του ηλιακού συστήματος, γι’ αυτό και ο βόρειος πόλος του είναι προσανατολισμένος προς τον Ήλιο. Το polar cap θα προσανατολιστεί προς τη Γη το 2028, δίνοντας στους επιστήμονες την ευκαιρία να δουν καλύτερα τη μοναδική δομή του πλανήτη.
Η εξερεύνηση του Ουρανού είναι σημαντική για τους επιστήμονες, δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε πολλά για τον πλανήτη. Πέρυσι, η National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine ανέφερε τον Ουρανό ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες για την επιστήμη την επόμενη δεκαετία.
Δείτε επίσης: Πώς Αστρονόμοι Αναζητούν Διαστημόπλοια Εξωγήινων Κοντά στη Γη
Ένα από τα επόμενα βήματα στην εξερεύνηση του Ουρανού είναι η αποστολή νέων διαστημικών αποστολών που θα περάσουν κοντά από τον πλανήτη. Οι αποστολές αυτές θα μας δώσουν περισσότερα δεδομένα και πληροφορίες για τη σύνθεση, την ατμόσφαιρα και την εσωτερική δομή του Ουρανού.
Επιπλέον, η συνεργασία μεταξύ διεθνών διαστημικών οργανισμών και επιστημονικών κοινοτήτων είναι ζωτικής σημασίας για την εξερεύνηση του Ουρανού. Με την ανταλλαγή δεδομένων, την κοινή ανάπτυξη τεχνολογιών και την κοινή ανάλυση αποτελεσμάτων, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να συνεργαστούν για να αποκωδικοποιήσουν τα μυστήρια του Ουρανού.
Πηγή: gizmodo.com